Αττική Οδός: Ανεβαίνει το θερμόμετρο για την παραχώρηση

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 07:06
UPD:07:08
www.hradf.com

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ολιγοήμερη παράταση προσανατολίζεται να δώσει στην καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ημερομηνία είναι 5 Μαϊου, αντί 20 Απριλίου και αυτό γιατί ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους, για να υπάρξει περισσότερος χρόνος για τις συμμαχίες – κοινοπραξίες που κυοφορούνται.

Η νέα 25ετής παραχώρηση του αστικού αυτοκινητοδρόμου (η υφιστάμενη σύμβαση με την κοινοπραξία, Άκτωρ Παραχωρήσεις - Όμιλος Ελλάκτωρ 65,8% και Άβαξ 34,2% λήγει Οκτώβριο 2024) προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας και αρκετών ξένων εταιρειών κυρίως επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ η προσδοκία της κυβέρνησης είναι το τίμημα να ξεπεράσει αυτό για την Εγνατία Οδό (1,5 δις. ευρώ) αλλά και αυτό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (2,1 δις. ευρώ).

Οι Ελλάκτωρ – Άβαξ θα διεκδικήσουν ξανά τη σύμβαση παραχώρησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συνεργαστούν με την επενδυτική εταιρεία Ardian η οποία διαχειρίζεται παγκοσμίως περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δις. δολαρίων ΗΠΑ (αναφορά στην ιστοσελίδα της).

Από τον χρηματοοικονομικό τομέα θα είναι και ο συνέταιρος της ΓΕΚ Τέρνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας. Ακόμη, βάσει πληροφοριών η Μυτιληναίος θα συνεργαστεί με την γαλλική Vinci (όπως είχε πράξει και για την Εγνατία Οδό).  

Ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει η Intrakat και ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Damco Energy (η τελευταία σε κοινοπραξία με την κινεζική Sichuan Communications Investment είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εγνατία).

Αρχική ενημέρωση έχουν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ ο γαλλικός όμιλος Egis, ο οποίος σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα είναι προσωρινός ανάδοχος για τη παραχώρηση της Εγνατίας.

Τα δεδομένα της παραχώρησης έχουν «κοιτάξει» η κρατική εταιρεία επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala Investment Company και η Macquarie Group εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον τομέα των υποδομών, η οποία εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, πιθανότατα στη διαδικασία να συμμετέχουν ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων Abertis, η πορτογαλική Brisa, η επενδυτική εταιρεία KKR, η PSP Investments Canada (εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων με έδρα τον Καναδά) και το fund Marguerite.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα