Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία

Τα «κόκκινα» δάνεια φρενάρουν τις επενδύσεις
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 12:20
UPD:13:03
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

H ψηφιακή μετεξέλιξη των τραπεζών, αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, ήταν τα θέματα τα οποία πραγματεύτηκαν οι τραπεζίτες  σήμερα στους Δελφούς.

Οι Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος Alpha Bank), Γιώργος Ζανιάς (πρόεδρος Eurobank), Γιώργος Χαντζηνικολάου (πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς) και Γκίκας Χαρδούβελης (πρόεδρος Εθνικής) επεσήμαναν πως οι συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν εν πολλοίς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και, όπως ανέφερε ο κ. Ζανιάς, μετατράπηκαν σε good banks.

Σημείωσαν πως οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, πως δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματική πρόταση για δανεισμό, η οποία απορρίπτεται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο υπογράμμισαν ότι υπάρχουν «μύθοι» για το κατά πόσο οι τράπεζες δανείζουν, καθώς η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

«Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες, αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι "κόκκινοι"» υπογράμμισε ο Γιώργος Ζανιάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν» προσέθεσε, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα μνημόνια.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γκίκας Χαρδούβελης, διαβλέποντας μια 15ετία ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυξηθούν σταδιακά οι μισθοί και δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά για τους νέους.

Όσον αφορά στο χρέος, τόνισε πως αυξήθηκε σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το χρέος μας είναι βιώσιμο επειδή καταφέραμε και το κλειδώσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια» είπε ο κ. Χαρδούβελης. Προσέθεσε πως όσο η οικονομία πάει καλά, τα δάνεια θα μεγαλώνουν, υποστηρίζοντας πως τράπεζες και επιχειρήσεις θα χτίσουν χέρι - χέρι μια νέα Ελλάδα.

Στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στάθηκε και ο Βασίλης Ράπανος, θεωρώντας εξίσου σημαντικά να αποκτήσει η  χώρα επενδυτική βαθμίδα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υποσκάψει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να γίνει κατανοητό από το πολιτικό σύστημα ότι οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται δικό τους χρήμα αλλά χρήματα των καταθετών.

Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν, καθώς διαθέτουν και ρευστότητα και κεφάλαια, είπε, σημειώνοντας πως μόλις το 12% των αιτήσεων δανειοδότησης απορρίφθηκε μέσα στο 2021. Ωστόσο, ο ίδιος εξέπεμψε alert να μη γίνουν τα λάθη που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, καθώς όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως οι τράπεζες αποτελούν μηχανισμούς που διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών και από αυτά δανείζουν.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, είπε πως οι τράπεζες έχουν πολύ προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και χρηματοδοτούν υγιείς προτάσεις. Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επισήμανε ότι το πρόβλημα παραμένει, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος επενδυτικός νόμος να λειτουργήσει γρήγορα και να πρασινίσουν τα δάνεια των υγιών. «Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης, αλλά θέμα επενδύσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγώντας ότι απορρίπτονται επενδυτικά σχέδια ή γιατί δεν είναι βιώσιμα ή γιατί πολύ από τους αιτούντες δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση λόγων κόκκινων δανείων. Χαρακτήρισε δε αναγκαία την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Όλοι οι πρόεδροι μίλησαν για την πρόκληση της ψηφιακής μετεξέλιξης των πιστωτικών ιδρυμάτων με ατού την πίστη και την ασφάλεια των συναλλαγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα