Premia Properties: Εισέρχεται σε καθεστώς ΑΕΕΑΠ

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 07:58
UPD:07:58
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας – ΑΕΕΑΠ – εισέρχεται η εισηγμένη Premia Properties, εταιρεία real estate η οποία βρίσκεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια σε αναπτυξιακή πορεία.

Έπειτα από την άδεια λειτουργίας ως ΑΕΕΑΠ που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Premia, η διοίκησή της τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για την αλλαγή της επωνυμίας. Όπως εκτιμάται το 2022 θα είναι η πρώτη χρήση για την οποία θα διανέμει μέρισμα (το 2023) με βάση το νέο καθεστώς λειτουργίας της (συνολικά το 50% των προς διανομή κερδών). 

Σύμφωνα με τη διοίκησή της υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο, «η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία της Premia καθώς θα της επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικότερα στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ και ενισχύοντας το επενδυτικό της προφίλ».

Η Premia μέσα σε ενάμισι χρόνο έχει πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου (ΑΜΚ). Με την πρώτη (Ιούλιος 2020) ύψους 10 εκατ. ευρώ, εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Sterner Stenhus, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη. Η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. έγινε το Δεκέμβριο του 2020 και με αυτή μέτοχός έγινε και η ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί. Η τρίτη και μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, έγινε τον Ιούλιο του 2021. Τα 47,5 εκατ. ήταν σε μετρητά και τα 27,5 εκατ. εισφορά σε ακίνητα. 

Μέσω της τελευταίας ΑΜΚ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia ως στρατηγικός εταίρος η Fastighets AB Balder (με ποσοστό 17,22%) η οποία διαθέτει παρουσία σε 6 χώρες. Ανήκει στον Σουηδό μεγιστάνα Erik Selin, που συγκαταλέγεται στους 750 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes και θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 χρόνων στον τομέα του real estate.

Στις αρχές του έτους η νέα ΑΕΕΑΠ εξέδωσε ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big-boxes) κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα