Σε τροχιά κατασκευής φέτος ο Marina Tower, ο πρώτος ουρανοξύστης στο Ελληνικό

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 07:42
UPD:07:42

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη, Marina Tower, στο Ελληνικό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με αφορμή τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2021.

Το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογιστεί σε 160 με 170 εκατ. ευρώ (εκτίμηση με βάση τα περσινά δεδομένα) ενώ για τα διαμερίσματα έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου 3⁄4 της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Από μέρα σε μέρα στο μεταξύ αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Lamda ο construction manager για τον Marina Tower. Όπως έχει γίνει γνωστό προσφορές έχουν καταθέσει 4 κοινοπραξίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες, Αρχιρόδον - Besix, Intrakat - Bouygues, Άβαξ - Rizzani de Eccher και ΓΕΚ Τέρνα - ACC. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βγει εκτός της διαδικασίας δύο εκ των προαναφερόμενων κοινοπραξιών. Ο construction manager είναι πιθανό να είναι και ο κατασκευαστής του πύργου.

Τέλη Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησαν οι επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές και για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών - διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο. Η Lamda αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον καθώς παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ., τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις.

Για τις Βίλες στο παραλιακό μέτωπο έχουν κατατεθεί προκαταβολές για όλα τα οικόπεδα, με τα μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ., με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και η επίβλεψη της κατασκευής από την Ελληνικό ΑΕ.

Η Lamda, επίσης με αφορμή τα αποτελέσματα για την περσινή χρήση και σε αναφορά της για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ότι δεν υφίστανται πελάτες προερχόμενοι από Ρωσία και Ουκρανία που να έχουν καταθέσει προκαταβολές για την απόκτηση διαμερισμάτων επί του πύργου κατοικιών της μαρίνας του Αγίου Κοσμά και των οικοπέδων των παραλιακών βιλών.

Στις σημαντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί τελευταία για το Ελληνικό (Ιανουάριος 2022) περιλαμβάνεται αυτή με την Brook Lane Capital για την από κοινού ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης (Mixed Use Tower), εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Θα αποτελείται από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες. Η ανάπτυξη θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν εταιρεία του ομίλου Brook Lane και η Ελληνικό Α.Ε., σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Η Lamda έχει πραγματοποιήσει σειρά πρόδρομων/προπαρασκευαστικών εργασιών στο Ελληνικό και αυτό αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση των εξόδων για το έργο το 2021 (32 εκατ. έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2020). Ενδεικτικά:

• Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (α) για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, (β) για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, (γ) για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας.

• Είναι σε εξέλιξη (σε διάφορα στάδια) οι μελέτες του Marina Tower, των αναπτύξεων εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου, στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, της εμπορικής ανάπτυξης στη Μαρίνα Αγ. Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

Αναφορικά με τις εργασίες κατεδάφισης συγκεκριμένων κτισμάτων, στα τέλη Μαΐου 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτηρίων προς κατεδάφιση. Το υπόλοιπο 20% θα κατεδαφιστεί στη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων για τις υποδομές της Α’ Φάσης του έργου.

Την κατασκευή των υποδομών της Α’ Φάσης έχει αναλάβει, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, η Άβαξ. Σύμφωνα με την Lamda οι εργασίες ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025 με τη σταδιακή παράδοση των σχετικών έργων υποδομών. Ανάμεσα στα έργα υποδομών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, περιλαμβανομένης της υπογειοποίησης και του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των αναπτύξεων που θα υλοποιηθούν στην πρώτη φάση του έργου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα