Οι κινήσεις στην ενεργειακή… σκακιέρα: Τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 22:00
UPD:22:04
Shutterstock

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Το ενεργειακό - με δεδομένη την πρόθεση της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στόχος είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, μια στρατηγική που ξεδιπλώνεται παράλληλα με τα σχέδια για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη  μέχρι το 2050.

Η  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, σε μήνυμα της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειές για απεξάρτηση από τη Ρωσία. «Η ενέργεια ήταν και θα είναι πάντα πολιτική. Γι' αυτό ο στόχος μας, φιλόδοξος αλλά αναγκαίος, είναι να φτάσουμε σε μηδενικές εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία» σημείωσε. Μεταξύ άλλων βαρύτητα δίνεται στην προώθηση των ΑΠΕ, την αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης καθώς και τη μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.

Στις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βρεθούν στο δρόμο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αναφέρθηκε ο Philipp R. Lane, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Υπάρχει plan Β, αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο» είπε μεταξύ άλλων.

Στην ανάγκη να μπουν στο παιχνίδι νωρίτερα οι τεχνολογίες υποκατάστασης της φθηνής ενέργειας για να έχουμε πτώση τιμών και πληθωρισμού αναφέρθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, Boris Vujcic. Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, τόνισε πως μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά σαν υποκατάστατο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς είναι ακριβότερο, ενώ σημείωσε πως «όσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία χρειάζεται». Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και στην κορύφωσή του «θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι περιμέναμε».

Την ίδια στιγμή, ο Μολδαβός Chiril Gaburici από το NIzami Ganjavi International Center σημείωσε πως η ενεργειακή απεξάρτηση στην Ε.Ε. θα γίνει αλλά θα πάρει χρόνο. Μόνο αν γυρίσουμε όλοι σελίδα και συμφωνήσουμε σε νέες βάσεις ανάπτυξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα περιορίσουμε τα κόστη για την άμυνα και θα αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις ήταν το  μήνυμα που εξέπεμψε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα