Τα κρατικά διυλιστήρια της Κίνας αποφεύγουν να προχωρήσουν σε νέες αγορές Ρωσικού πετρελαίου παρά τις έντονες εκπτώσεις, τηρώντας προσεκτική στάση καθώς οι δυτικές κυρώσεις αυξάνονται κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, γράφει το Reuters.
Οι ελεγχόμενος από το κράτος κινεζικές εταιρείες δεν θέλουν να θεωρηθεί ότι στηρίζουν την Ρωσία αγοράζοντας επιπλέον πετρέλαιο, ανέφεραν δύο από τις πηγές, μετά το εμπάργκο της Ουάσιγκτον αλλά και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στις Rosneft και Gazprom Neft.
«Οι κρατικές επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές καθώς οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αντιπροσωπεύουν την κινεζική κυβέρνηση και καμία από αυτές δεν θέλει να χαρακτηρισθεί ως αγοραστής ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά μια από τις πηγέςπου μίλησαν στο Reuters.
Sinopec και η Petrochina αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η CNOOC και η Sinochem δεν απάντησαν αμέσως σε σχετικό αίτημα.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι ο σημαντικότερος αγοραστής ρωσικού αργού με 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το μισό από το οποίο προμηθεύεται μέσω αγωγών και το υπόλοιπο με τάνκερ από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και την Άπω Ανατολή.
Κίνα και Ρωσία έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ενώ ον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια». To Πεκίνο εξάλλου αρνήθηκε να καταδικάσει τις πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και να κάνει λόγο για εισβολή.