Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στα σχέδια της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αναφέρθηκε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ξεδιπλώνοντας τις κινήσεις που γίνονται για την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε πως υπάρχει απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα όπως είπε αν αυτό γίνει σύντομα στην πορεία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Όπως υπογράμμισε η Κ. Σίμσον μέσα στο 2022 η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη- μέλη της Ένωσης.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η Ουκρανική κρίση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην- ακόμη περισσότερη- προώθηση ενεργειών για διαφορετικές μορφές της. Τώρα είναι η στιγμή να αντικαταστήσουμε το αέριο με εναλλακτικές μορφές καυσίμων και είναι αυτή η κατεύθυνση που έχουμε, ήδη, πάρει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή». ´
Οσον αφορά στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα μεταξύ άλλων ανέφερε πως «έχουμε υποσχεθεί πως θα μειώσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης για αιολικά πάρκα», ενώ προσέθεσε πως τα κράτη- μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές στην ενεργειακή αναβάθμιση.
Ιδιαιτερότητες
Παράλληλα η επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες, που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη. Για παράδειγμα ημείωσε πως υπάρχουν περίκλειστα κράτη- μέλη που χρειάζονται τη συνεργασία των γειτόνων για να αντικαταστήσουν το αέριο με LNG, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν κράτη - μέλη που δεν έχουν δικούς τους χώρους αποθήκευσης». Την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες ΑΠΕ , που μπορούν να μειώσουν τις υψηλές τιμές που προκύπτουν για τους καταναλωτές.
Επίσης τονίστηκε πως η Ε.Ε. πρέπει να χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική της δύναμη για να πετύχει συμφωνίες με χώρες που παράγουν αέριο για να το δώσουν σε πιο χαμηλές τιμές. Όπως σημείωσε η Κ. Σίμσον υπάρχουν συνεχή σχέδια που υλοποιούνται για να αποφευχθεί μία πλήρης διαταραχή του συστήματος. «Πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει η μετάβαση» σημείωσε,ενώ αναφέρθηκε και στον ευρύτερο στόχο για μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Τέλος αναφέρθηκε και στα σχέδια για τα επίπεδα αποθήκευσης (που μπορεί να φτάνουν στο 90%) μια διαδικασία που χρειάζεται προσοχή. Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε πως τον Απρίλιο για παράδειγμα θα καταναλώσουμε λιγότερο κατά 40% φυσικό αέριο για την θέρμανση και επομένως «τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε για τον επόμενο χειμώνα».