Market Beat: Η νευρικότητα στα διεθνή εκτινάχθηκε αναβάλλοντας την πολιορκία των 900 μονάδων  

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 09:31
UPD:09:32
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν οριακές μεταβολές αλλά αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για πτωτική έναρξη. 
  • Απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές σε στάση αναμονής πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed σήμερα. 
  • Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους επενδυτές να έχουν επιφυλάξεις, εν αναμονή των νέων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά τις σφαγές σε ουκρανικές πόλεις.
  • Οι ασιατικές αγορές μετοχών διολίσθησαν σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν την πιθανότητα επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ η εστίαση ήταν επίσης στραμμένη στις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών και οι χρηματιστηριακές αγορές έγιναν κατακόκκινες  αφού η αξιοματούχος της Fed Lael Brainard δήλωσε χθες τη νύχτα ότι περίμενε πως ένας συνδυασμός αυξήσεων επιτοκίων και ταχείας απορροής του ισολογισμού θα οδηγούσε τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε «πιο ουδέτερη θέση» αργότερα φέτος. 
  • Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,68 μονάδες, με μεταβολή -0,09% ή 0,79 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 71,449 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 17,846 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,19% στις 2162,39 μονάδες, ήτοι  4,21 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,02%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ισορροπία που κυριάρχησε στην αγορά χθες, εν μέσω ασυνήθιστα υψηλής μεταβλητότητας της τάσης των διεθνών αγορών, αποτυπώθηκε με πλάγια κίνηση δυο μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας ως μια πάνω από αυτό.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετανιώνουν, που δεν  ενσωμάτωσαν στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών μια παρατεταμένη κρίση στις τοπικές οικονομίες, από τον πόλεμο των κυρώσεων που αποφασίζονται και από τις δυο πλευρές. Αυτό φάνηκε χθες από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν σταθερή κατεύθυνση. Για την κατάσταση τους αναφέρθηκε στο σχόλιο του ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας: 

Η Ουκρανική κρίση συμπλήρωσε 40 ημέρες και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, καταγράφοντας μάλιστα και θηριωδίες που θεωρούσαμε ότι είναι αδιανόητο να συμβούν σε ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς να υπάρχει ορατότητα σε σχέση με το χρόνο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς έχουν διακοπεί οι μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του διατάγματος Πούτιν για τον τρόπο πληρωμής ρωσικού φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπεί στη στήριξη του ρουβλίου, στόχος που επιτυγχάνεται καθώς ανατιμάται πάλι η ισοτιμία του ως προς το ευρώ και το δολάριο. Δεν προκαλείται επομένως περαιτέρω αναταραχή στο ενεργειακό οικοσύστημα διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ίδια περίπου επίπεδα (το brent λίγο κάτω από τα $110 για παράδειγμα). Με τις ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ώστε να πετύχουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ παράλληλα διαμορφώνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις για να μειώσουν την επιβάρυνση τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βλέπουν το λειτουργικό τους κόστος να διογκώνεται. 

Με τα δεδομένα αυτά, οι ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνουν στάση αναμονής με τους δείκτες να κινούνται σε χαμηλό εύρος διακύμανσης. Την ίδια ώρα, με τον πληθωρισμό  να φτάνει στο 7,5% το Μάρτιο, το δίλημμα της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς καλείται να μεταθέσει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θεωρώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός σύντομα θα υποχωρήσει. Μια εξέλιξη που δύσκολα θα ισχύσει αν ξεκινήσει ένα σπιράλ των αναπροσαρμογών τιμών-μισθών ανάλογο εκείνου των δεκαετιών ΄70 και ’80, σενάριο που κατά πολλούς δεν θεωρείται πιθανό καθώς η δύναμη των συνδικάτων είναι αισθητά εξασθενημένη σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά έδειξαν να μην επηρεάζονται από το αβέβαιο βήμα των διεθνών αγορών και με σταθερά κλιμακούμενη ζήτηση οδήγησαν και κράτησαν από τις 10:50 ως τις 12:08 τον ΓΔ ανάμεσα στις 899,4 και 901,3 μονάδες. Αλλά δεν μπόρεσαν να αδιαφορήσουν για την στατιστική προϊστορία. Άλλωστε όλοι οι εγχώριοι αναλυτές είχαν ειδοποιήσει, για την ύπαρξη αντίστασης στις 900 μονάδες χονδρικά.

Με δεδομένη από ένα σημείο και μετά την επικράτηση τάσης φυγής από το ρίσκο στην ευρωζώνη και με αρνητικά πρόσημα στα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street, αποδέχθηκαν την υπεροχή της προσφοράς στα Τραπεζικά blue chip. Αυτά στο πρώτο δίωρο κρατούσαν με κέρδη τους βασικούς δείκτες και στο δεύτερο μέρος εμφάνιζαν μικρές απώλειες, αλλά σηματοδότησαν την εμφάνιση πιέσεων σε αρκετά από τα αρχικά 20 περίπου και πάνω ανοδικά. Η κίνηση σε αρνητικό πεδίο ξεκίνησε από τις 13:18. Σήμερα όμως η τάση φυγής από το ρίσκο στα διεθνή απόκτησε αυξημένη ορμή που αποτυπώνεται στα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών και της Wall Street που ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές σε στάση αναμονής πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed σήμερα. Η αξιωματούχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό. 

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,80% ή κατά 280,70 μονάδες στις 34.641,18, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,26% στις 4,525,12 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,26% στις 14.204,14 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,2%) και Johnson & Johnson (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-4,5%) και Salesforce (-4,2%).

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατέγραψε οριακή πτώση τον Φεβρουάριο από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία σκαρφάλωσε τον πρώτο μήνα του 2022. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 0,1% στα 89,2 δις  δολάρια τον Φεβρουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ελλείμματος στα 88,5 δις  δολάρια. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,55% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,57%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους επενδυτές να έχουν επιφυλάξεις, εν αναμονή των νέων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά τις σφαγές σε ουκρανικές πόλεις.

Μικρή άνοδο σημείωσε η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών (PMI) αυξήθηκε από τις 55,5 μονάδες του Φεβρουαρίου, στις 55,6 - το υψηλότερο επίπεδο σε βάθος τεσσάρων μηνών. Από την άλλη ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες, από 55,5 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, το οποίο ήταν χαμηλό δύο μηνών.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,19% στις 463,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,72% στις 7.613,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,65% στις 14.424,36 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,28% στις 6.645,51 μονάδες. Με τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ σε αντίθετα κλεισίματα με τον ιταλικό ΜΙΒ σε πτώση -0,86% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο +1,20%. 

ΧΑ

Η εκτίναξη ως το +0,88% κατέληξε στο -0,09% με κυρίαρχη αμυντική επιλογή τη συσσώρευση 

  • Με αύξηση των όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική σύνοδο, αποτύπωσαν τελικά την διάθεση για συσσώρευση των τιμών μετά από την πρώτη στον μήνα πρόσκρουση στην οροφή των 900 μονάδων. Αλλά στην αρχή η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου, τονίζοντας την ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών, οδήγησε στην υπέρβαση του επιπέδου των 900 μονάδων. Μια έντονη τάση για εγκατάλειψη του ρίσκου μετά 901,29 μονάδες  εμφανίστηκε μετά τις 12:10 και πέρασε την αγορά μετά τις 13:20 σε αρνητικό πεδίο και στο δεύτερο μέρος κινήθηκε πλάγια. Ειδικά στα τελευταία 60 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε ανάμεσα στις 891 και τις 893,5 μονάδες δηλαδή οριακά κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (893,47).   

  • Τα κέρδη στη συνέχεια σε 12 ως 14  blue chip που έγιναν 12 στο τέλος της συνόδου, δεν αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε κέρδη έως +0,88% για αρκετή ώρα, οι εντολές πώλησης σε 13 blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή ανάμεσά τους επέβαλλαν την κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 890,56 μονάδες στις 14:19 με αρνητική μεταβολή -0,33%. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών Υγείας +4,79%, Τηλεπικοινωνιών +1,05%, Τεχνολογίας +0,94%, Κοινής Ωφέλειας +0,91%,. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες  βρέθηκαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -1,50%,  Τραπεζών -1,44%, Εμπορίου -1,03%. 

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα υψηλής μεταβλητότητας με τους S&P500 και Nasdaq σε πτώση, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. 

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 56 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 900 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά στα πρώτα 140 λεπτά και οι αλλαγές πρόσημου δεν άρχισαν παρά μόνο μετά τις 15:30, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,33% ως το +0,88% από το υψηλό ημέρας. Την προηγούμενη έκλεισε στις 893,47 μονάδες.

  • Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 4 από τα 12 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +0,9% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη  βρέθηκαν οι ΤΕΝΕΡΓ +1,84%,  ΚΟΥΕΣ +1,65% ΟΤΕ +1,06%, ΟΠΑΠ +0,97%. Τα υπόλοιπα 8 εμφάνισαν μεταβολές από +0,03% ως +0,66%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,6% βρέθηκαν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι ΑΡΑΙΓ -2,79% ΑΛΦΑ -2,52% ΛΑΜΔΑ -1,83%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΥΡΩΒ -1,70%. Ο τζίρος ανέβηκε αισθητά και ανήλθε στα 71,449 από 49,641 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο πεδίο μόνιμα μετά το πρώτο δίωρο αδιαφορώντας για το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,644% την προηγούμενη περιορίστηκε σε 2,640% έχοντας φθάσει στο 2,669% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν αρχικά διάθεση για σχηματισμό θέσεων. Αλλά μετά το πρώτο δίωρο, διαπιστώνοντας την έντονα πτωτική δυναμική στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πίεσαν περισσότερα από τα ανοδικά blue chip της έναρξης οδηγώντας τα σε κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Έτσι με πέρασμα οριακά κάτω από τις 901,3 στις 11:22 ορίστηκε η οροφή και ακολούθησε η επιστροφή στις 890,56 μονάδες, που ήρθε στις 14:19. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με διατήρηση της υπάρχουσας πλάγιας κίνησης  αφού σταμάτησε στις 893,43 στις 17:00 (0,00%). Η υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 892,68 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με άνω του μέτριου τζίρο, και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,68 από 893,47 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,09% ή 0,79 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 71,449 από 49,641 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 17,846 από 2,644 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 12,035 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 1,684 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,559 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 1,406 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 414.006 ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 399.061 ευρώ, και την ΔΕΗ 349.500 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 46 από 52 τη Δευτέρα 4/4 και 54 από 52 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,135 από 64,132 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,19% στις 2162,39 από 2166,60 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  4,21 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,02%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Με αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ οι traders επέλεξαν short στοιχήματα

Διεύρυναν στις 10 μονάδες την απόσταση του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη από το κλείσιμο του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς υπογραμμίζοντας τις πτωτικές προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα και χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Μετά την πάροδο 2 ωρών και 18 λεπτών άλλαξε συχνά πρόσημα ως τις 16:00 και μετά παρέμεινε σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2173,11 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,21 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:22 και ήταν οι 2159,13 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2188,16 μονάδες, ήρθε στις 11:41. Το κλείσιμο στις 2162,39 από 2166,60 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,208 εκατ. ευρώ την Τρίτη 5/4/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 464 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2183,00 μονάδες, κατώτερο στις 2154,00 και τελευταίες πράξεις στις 2154,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2151,75 από 2156,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2925 από 2794. Διακινήθηκαν επίσης 25 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2183,00 μονάδες κατώτερο τις 2155,00 και τελευταίες πράξεις στις 2162,00 με τιμή κλεισίματος τις 2151,25 από 2154,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 240 από 232.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 105 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση,  στις 655,52 μονάδες με μεταβολή +0,73%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 645,11 μονάδων (-1,59%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 660,56 (+0,77%), και ανώτερο τις 667,69 (+1,86%) έκλεισε στις 646,10 μονάδες με μεταβολή -1,44%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 24,844 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,52%) απασχόλησε 5,297 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,03%) 8,126 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,95%) απασχόλησε 3,054 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,70%) απασχόλησε 4,775 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Η BofA υποβαθμίζει σε “marketweight” τα ομόλογα με κουπόνι 2,25% της ΕΥΡΩΒ, και 2,75% της ΕΤΕ. Υποβαθμίζει σε “underweight” το ομόλογο με κουπόνι 8,25% Tier2 της ΕΤΕ, λόγω μη ελκυστικής σχετικής αξίας, αναβαθμίζει το AT1 ομόλογο της ΠΕΙΡ σε “marketweight”, λόγω βελτίωσης των κεφαλαίων και της αποτίμησης και διατηρεί το “overweight” για τα ομόλογα της ΕΥΡΩΒ με επιτόκιο 2%.

Σύμφωνα με την BofA:  “Η ΕΥΡΩΒ αναμένει να εκδώσει senior χρέος 1 δις  ευρώ σε καθένα από τα έτη 2022, 2023 και 2024. Η ΕΤΕ σχεδιάζει μία, ή δύο εκδόσεις φέτος. Η ΠΕΙΡ σχεδιάζει έκδοση 1 δις  ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2022. Η ΑΛΦΑ  δεν σχεδιάζει έκδοση, έως ότου ‘εξομαλυνθούν’ οι συνθήκες, αλλά προετοιμάζεται για έκδοση senior ομολόγων, με περιθώριο δυνητικά έως και 0,8 δισ. ευρώ AT1”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 653,25 από 662,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7288 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 98.980 από 96.297 και τιμή κλεισίματος στα 1,13 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5.334 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,51 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.307 από 29.184. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 3.081 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και έγιναν 37.420 από 36.844 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1374 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,42 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.130 από 24.051.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 469 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 272 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 250 ΣΜΕ του ΟΠΑΠ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε τα 4000 συμβόλαια ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 1000 για ΕΛΧΑ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ 900 ΜΟΝΑΔΩΝ!

Η Ουκρανική κρίση συμπλήρωσε 40 ημέρες και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, καταγράφοντας μάλιστα και θηριωδίες που θεωρούσαμε ότι είναι αδιανόητο να συμβούν σε ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς να υπάρχει ορατότητα σε σχέση με το χρόνο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς έχουν διακοπεί οι μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του διατάγματος Πούτιν για τον τρόπο πληρωμής ρωσικού φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπεί στη στήριξη του ρουβλίου, στόχος που επιτυγχάνεται καθώς ανατιμάται πάλι η ισοτιμία του ως προς το ευρώ και το δολάριο. Δεν προκαλείται επομένως περαιτέρω αναταραχή στο ενεργειακό οικοσύστημα διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ίδια περίπου επίπεδα (το brent λίγο κάτω από τα $110 για παράδειγμα). Με τις ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ώστε να πετύχουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ παράλληλα διαμορφώνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις για να μειώσουν την επιβάρυνση τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βλέπουν το λειτουργικό τους κόστος να διογκώνεται. 

Με τα δεδομένα αυτά, οι ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνουν στάση αναμονής με τους δείκτες να κινούνται σε χαμηλό εύρος διακύμανσης. Την ίδια ώρα, με τον πληθωρισμό  να φτάνει στο 7,5% το Μάρτιο, το δίλημμα της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς καλείται να μεταθέσει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θεωρώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός σύντομα θα υποχωρήσει. Μια εξέλιξη που δύσκολα θα ισχύσει αν ξεκινήσει ένα σπιράλ των αναπροσαρμογών τιμών-μισθών ανάλογο εκείνου των δεκαετιών ΄70 και ’80, σενάριο που κατά πολλούς δεν θεωρείται πιθανό καθώς η δύναμη των συνδικάτων είναι αισθητά εξασθενημένη σε σχέση με το παρελθόν. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συντονίσει τις κινήσεις του με τις ευρωπαϊκές αγορές με ελεγχόμενη μεταβλητότητα αλλά και συναλλακτική υποτονικότητα. Είναι το αποτέλεσμα της ανακωχής των πωλητών που επέτρεψε στους αγοραστές να οδηγήσουν το Γ.Δ. στις παρυφές των 900 μονάδων μηδενίζοντας τις φετινές απώλειες. Εξέλιξη που έχει υποβοηθηθεί από την καθημερινή θετική αναφορά των διεθνών επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά δρώμενα: η Moody;s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs συνεχίζει να δίνει υψηλές τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, UBS και Unicredit εκτιμούν ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 4%. Ακόμη και το ΔΝΤ θεωρεί ότι το +3,5% είναι εφικτό παρά τις μακροοοικονομικές διαταραχές, ενώ  με την καταβολή των €1,8 δις. ο ΟΔΔΗΧ  ξεπλήρωσε ολοσχερώς το χρέος προς το Ταμείο εξοικονομώντας τόκους 230 εκ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, οι παρούσες μετοχικές  αποτιμήσεις υποστηρίζονται και από  τη γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσουν ακόμη και τα 2,2 δις. ευρώ του 2019 ! Παρ’ όλα αυτά, η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες του Γ.Δ.  δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσει άμεσα στην υπέρβασή τους ενόσω ο υψηλός γεωπολιτικός κίνδυνος διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη συντήρηση των «μαύρων κύκνων» του επενδυτικού περιβάλλοντος…

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές υποχωρούν λόγω της πιθανότητας για μια επιθετική σύσφιξη της Fed

Ο Nikkei υποχώρησε αρχικά σχεδόν -2,0%, το Χονγκ Κονγκ απομακρύνεται από το υψηλό του σε βάθος ενός μηνός 

Πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες αναφοράς της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώνεται λόγω της αύξησης του COVID

Στις 8:40 

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,48%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,42%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,78% χαμηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,16% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,07%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,12% και ήταν στις 594,31 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα