Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 αντανακλούν την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Επιχείρηση.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί για τη στήριξη των καταναλωτών εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης και την τήρηση της κεντρικής της δέσμευσης προς την επενδυτική κοινότητα για υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, που έχει συγκεκριμένα ορόσημα.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται η «απόκλιση» μεταξύ των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που διαμορφώθηκαν στα 871,7 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, δηλαδή στα επίπεδα του 2020 όπως είχε προϊδέασει η διοίκηση της Επιχείρησης, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων - και των ζημιών προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ (μετά φόρων 18,4 εκατ. ευρώ), στις οποίες αποτυπώνονται οι εκπτώσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ που προσέφερε η ΔΕΗ κατά το β’ εξάμηνο του 2021, προκειμένου να αμβλυνθούν οι παρενέργειες από τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που μετακυλίστηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων του ομίλου δείχνει ότι τα κέρδη από τη δραστηριότητα της παραγωγής ανήλθαν σε 644 εκατ. ευρώ για το 2021 (έναντι ζημιών 145 εκατ. ευρώ το 2020), ποσό που ενσωματώνει εν πολλοίς τα απρόσμενα κέρδη που προήλθαν από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τεχνολογίες με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, όπως οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, όμως, η δραστηριότητα της προμήθειας «γύρισε» σε ζημίες 202 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, έναντι κερδών 576 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών (στις οποίες είναι εκτεθειμένη η ΔΕΗ καθώς το μερίδιο αγοράς της στην προμήθεια είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι στην παραγωγή), αλλά και του κόστους των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Η σύγκριση του «ισοζυγίου» των αποτελεσμάτων από την παραγωγή και την προμήθεια καταλήγει σε ένα καθαρό όφελος μόλις 10 εκατ. ευρώ, στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της διοίκησης ότι επέστρεψε τη μερίδα του λέοντος των «ουρανοκατέβατων κερδών» στους πελάτες της.
Τα βασικά μεγέθη
Όσον αφορά την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ΔΕΗ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2021 κατά 1.057,3 εκατ. ευρώ ή 22,7%, κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου εσόδου, καθώς η αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 4,1% αντισταθμίστηκε ουσιαστικά από τη μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1.050,7 εκατ. (ή κατά 27,8%), σε 4.834 εκατ. ευρώ έναντι 3.784,2 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών για αγορά καυσίμων και ενέργειας που μετριάστηκαν από την αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ ήταν η αύξηση κατά 16,3% των επενδύσεων, που διαμορφώθηκαν σε 437,9 εκατ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τις επενδύσεις σε έργα στο Δίκτυο Διανομής -που αναμένεται να επιταχυνθούν σε συνέχεια της εισόδου της Macquarie στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ-, αλλά και σε ΑΠΕ, οι οποίες σημείωσαν ποσοστιαία αύξηση 88% και ανήλθαν στα 32,4 εκατ. ευρώ. Μεγάλη μείωση σημείωσε το καθαρό χρέος της ΔΕΗ, στο 1,88 δισ. ευρώ από 3,28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.