Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 10:29

Η έκρυθμη κατάσταση και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώνονται στην Ελλάδα, η ύπαρξη μολυσμένου χοιρινού κρέατος και στην Κύπρο, ο σημερινός αγώνας της Ανόρθωσης με τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ και η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκτός ελέγχου η Αθήνα» γράφει πως η Αθήνα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ημερών πυροδότησαν τις άνευ προηγουμένου αναρχικές διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει το κράτος. Διαδηλωτές παραδίδουν στις φλόγες το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα και λεηλατούν τα πάντα, ακόμα και οπλουργείο από το οποίο αφαίρεσαν όλο το περιεχόμενο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιεξουσιαστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην Κύπρο.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Χάος και αναρχία στην Αθήνα» αναφέρει πως βομβαρδισμένη πόλη θύμιζε χθες το κέντρο της Αθήνας από τις 6 το απόγευμα. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε κεντρικά καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία στην Ομόνοια της οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Πατησίων, Οθωνος και στην πλατεία Συντάγματος. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που εισήγαγαν ποσότητες ιρλανδικού χοιρινού κρέατος που βρέθηκε επιμολυσμένο με διοξίνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το ξέσπασμα έφερε το χάος» γράφει πως στο έλεος των κουκουλοφόρων ήταν όλη τη νύχτα η Αθήνα, με δεκάδες κτίρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και με καταστήματα να λεηλατούνται. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν κυρίως λόγω πυρκαγιών περισσότερα από 25 κτίρια. Αλλού αναφέρει πως οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Λιλλήκας και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δίνουν σήμερα διευκρινίσεις στη Βουλή για την παράτυπη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Χαώδης κατάσταση» γράφει πως πραγματική εξέγερση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανθρωποκτονία έδειξε το πόρισμα του ιατροδικαστή. Στην Αθήνα και στον Πειραιά έγιναν πορείες διαμαρτυρίας, ενώ μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προξένησαν καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες. Αλλού αναφέρει πως το θαύμα (νίκη) κυνηγά η Ανόρθωση στον αποψινό τελευταίο αγώνα της για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, στην Αθήνα.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Λεηλασίες εκτός ελέγχου» γράφει πως με μια παρατεταμένη και απρόβλεπτη εξέγερση βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, η οποία βιώνει μια από τις χειρότερες κρίσεις στη νεότερη ιστορία της. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα γενικευμένων αντιδράσεων σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας. Αλλού αναφέρει πως έκθεση που υπέβαλε προς το Κογκρέσο ο Αναλυτής του Σώματος Κάρολ Μιγδάλοβιτς αναδεικνύει τάσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επείγουσα συμμόρφωση» πως επείγουσα πρόοδο εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αλλά και στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία ζητούν οι «27»με το Κείμενο Συμπερασμάτων που ετοίμασε η γαλλική προεδρία και τέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει πως κρίσιμες ώρες εξακολουθεί να περνά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα