Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Τους τελικούς όρους «κλείνουν» κυβέρνηση και θεσμοί για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας προς μια φυσιολογική πλέον σχέση η οποία θα επέλθει με την έξοδο της από την ενισχυμένη εποπτεία.
Στις αυθημερόν διαπραγματεύσεις «κορυφής» που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με έμφαση στο σκέλος των συντάξεων έως τον Ιούνιο, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στους σχεδιασμούς είναι η οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων που θεωρείται εφικτό να ολοκληρωθούν εγκαίρως και εκείνων για τα οποία θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.
Εντός του μηνός αναμένονται οι αποφάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, η δεύτερη εντός του έτους, προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου. Όσον αφορά το σκέλος των συντάξεων που εκκρεμούν, οι οποίες σύμφωνα με τους θεσμούς αποτελούν μίας μορφής «κρυφού χρέους», το υπουργείο Εργασίας έχει διαβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έχει επιλυθεί στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους. Στις συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να τεθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο για την επίτευξη στόχων.
Παράλληλα, τη συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών θα απασχολήσουν θέματα όπως :
· Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας
· Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ ώστε η λειτουργία του να ξεκινήσει τον Απρίλιο και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Σεπτεμβρίου
· Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
· Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
· Το νέο πληροφορικό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis» που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2022.
Πολλά από αυτά τα ζητήματα θα «κλείσουν» ενώ κάποια είναι πιθανό να παραμείνουν σε εκκρεμότητα, καθορίζοντας σε κάποιο βαθμό και το χρόνο έλευσης των δύο δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν : την εκταμίευση και των δύο δόσεων τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται η επικύρωση της αξιολόγησης από το Eurogroup ή την καταβολή της μίας δόσης τον Ιούνιο και της επόμενης – που εκκρεμεί από το 2019 - εντός του έτους.