Παναμάς: Δάνεια 2,3 δισ. δολ. για την επέκταση της Διώρυγας

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 07:55

Δάνεια συνολικού ύψους 2,3 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της Διώρυγας του Παναμά, εξασφάλισε σε σειρά συμφωνιών η αρμόδια αρχή διαχείρισης της διώρυγας.

Ο επικεφαλής της αρχής Αλμπέρτο Αλεμάν Σουμπιέτα υπέγραψε συμφωνίες με πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ιαπωνίας, της Εταιρείας Ανδικής Ανάπτυξης και άλλων Οργανισμών.

«Σήμερα (χθες) περνάμε ένα σημαντικό ορόσημο για την διώρυγα και τη χώρα μας. Η υποστήριξη αυτών των μεγάλων πιστωτών για το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη Λατινική Αμερική είναι πραγματικά ενθαρρυντική... σας ευχαριστούμε για την πίστη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στον Παναμά», δήλωσε ο Αλεμάν Σουμπιέτα.

Το έργο επέκτασης της διώρυγας, μήκους 80 χλμ., αναμένεται να αρχίσει την επόμενη χρονιά και να ολοκληρωθεί το 2014. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 5,2 δισ. δολάρια.

Η μόνη θαλάσσια δίοδος που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, που κατασκευάστηκε το 1914, είναι πολύ στενή για τα τεράστια σύγχρονα φορτηγά πλοία.

Το 2008 ο Παναμάς εισέπραξε περίπου 2 δισ. δολάρια για τη διέλευση από τη διώρυγα. Το κόστος της οκτάωρης διέλευσης ανέρχεται σε περίπου 300.000 δολάρια.

Στον Παναμά αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2009. Στην εκστρατεία μέχρι στιγμής προηγείται ο μεγιστάνας Ρικάρδο Μαρτινέλι, ιδιοκτήτης αλυσίδας πολυκαταστημάτων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη χώρα.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων Unimer, το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου υπέρ του Μαρτινέλι έφθασε το 36,2% έναντι 30,8% της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος Μπαλμπίνα Ερέρα, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με τον Μανουέλ Νοριέγκα. Ο τρίτος υποψήφιος, ο κεντροδεξιός Χουάν Κάρλος Βαρέλα, συγκεντρώνει 15,1%. Ο Μαρτινέλι έχει διατελέσει υπουργός Διώρυγας.

Το ποσοστό της 54χρονης Ερέρα μειώθηκε 4% καθώς οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την εντεινόμενη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά. Ο πληθωρισμός στον Παναμά, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, έφθασε το 9,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Μάρτιν Τορίχος, που παρέμενε σε υψηλά επίπεδα λόγω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, σημειώνει σταδιακή πτώση τους τελευταίους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα