ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 09:30

Γενική απεργία, σήμερα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Στην απεργία συμμετέχουν πολλοί κλάδοι εργαζομένων, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο ευρύτερο Δημόσιο και στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Αρνητική ήταν η απάντηση των διοικήσεων των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κάλεσμα για ματαίωση πραγματοποίησης της συγκέντρωσης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας. Οργανώσεις-μέλη θα πραγματοποιήσουν προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί στις οποίες θα πάρει μέρος και η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση και στη συνέχεια θα μετακινηθούν προς τη Βουλή για να ενωθούν με το κύριο σώμα της συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι απεργούν, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τράπεζες, ταμεία, λογιστές και φοροτέχνες, σε δημόσια νοσοκομεία, δάσκαλοι και καθηγητές στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες (τρένα, πλοία, αεροπλάνα), στα λιμάνια κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό και τρόλεϊ), θα πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τους απεργούς που θα θελήσουν να μετακινηθούν για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις. Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Τραμ

Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα πραγματοποιήσουν δίωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 07:00 το πρωί και από τις 24:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται δρομολόγια. Για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Τραμ Α.Ε. επισημαίνει ότι στις 08:15 τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά, ενώ η απόσυρση των οχημάτων τραμ για αμαξοστάσιο θα ξεκινήσει από τις 22:45.

Προαστιακός

Στον προαστιακό σιδηρόδρομο οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας. Οπως και στον ΟΣΕ, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προκήρυξε τρεις πανελλαδικές δίωρες στάσεις εργασίας, από 7 έως 9 το πρωί, 3 έως 5 το απόγευμα και 10 έως 12 μεσάνυχτα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι όποιος σιδηροδρομικός θελήσει να απεργήσει τον καλύπτει η απόφαση της ΓΣΕΕ.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο.

Ολυμπιακή

Στην Ολυμπιακή Αεροπορία οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Λόγω συμμετοχής στην απεργία και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ανακοινώθηκε ότι ματαιώνονται σήμερα όλες οι πτήσεις.

Η πλειοψηφία των διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο σήμερα στις 11:00 έξω από τη Βουλή.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πέρα από τη συμμετοχή της στη σημερινή απεργία, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με νέα 24ωρη στις 18 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα, εκτός νομού Αττικής όπου θα πραγματοποιηθεί εξάωρη στάση εργασίας 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο υπουργείο Υγείας.

Η ΠΝΟ

Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σήμερα με 24ωρη Παν-Αττική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, με έναρξη την 00.01 της 10/12/2008 και λήξη την 24.00 της 10/12/2008 καθώς και στις πορθμειακές γραμμές νομού Αττικής.

Ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε επιστολή στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την οποία τους καλεί λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες: «να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, ώστε να μην δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα