Βρετανία: Ερευνα για τις πρακτικές των πιστωτικών καρτών

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 12:10

Έρευνα στις πιστωτικές κάρτες διεξάγουν οι αρμόδιοι φορείς για τον ανταγωνισμό στη Βρετανία καθώς οι εταιρείες εκδόσεως των καρτών αψηφούν τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για αναθεώρηση των πρακτικών δανεισμού που εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Independent, το κόστος δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο παρά τις τρεις περικοπές στο βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι κάτοχοι καρτών καλούνται να καταβάλουν σήμερα 17,7% έναντι του 16,6% που χρεώνονταν έναν χρόνο πριν.

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Λόρδος Μάντελσον έδωσε διορία δύο εβδομάδων στους εκδότες πιστωτικών καρτών προκειμένου να εφαρμόσουν ένα δίκαιο σύστημα κανόνων για να μπορέσουν οι κάτοχοι των καρτών να διαχειριστούν τα χρέη τους, μετά από συνάντηση με τους εκδότες καρτών το Νοέμβριο. Έως την Πέμπτη θα περιμένει η κυβέρνηση την κατάθεση προτάσεων από τον κλάδο σχετικά με την εφαρμογή δίκαιων κανονισμών στο υφιστάμενο χρέος για παροχή πιστώσεων και στήριξη των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Στο μικροσκόπιο του Γραφείου Θεμιτού Εμπορίου της Βρετανίας θα βρεθούν οι εταιρείες πιστωτικών καρτών εάν δεν ανταποκριθούν στις επιταγές της κυβέρνησης. Έως σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για μείωση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού που βυθίζουν τους δανειστές στα οικονομικά αδιέξοδα.

Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών κατηγορούνται συστηματικά για εφαρμογή «βρώμικων» πρακτικών για αύξηση των εσόδων τους. Μία από αυτές είναι η στρέβλωση της ακολουθίας των πληρωμών ούτως ώστε το ακριβότερο χρέος –με το υψηλότερο επιτόκιο- να αποπληρώνεται τελευταίο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα