Κοινό μέτωπο Ισπανίας - Ολλανδίας για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 11:36
Eurokinissi/Mario Salerno

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Κοινή πρόταση για την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ θα παρουσιάσουν σήμερα η Ισπανία και η Ολλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, αλλά και η ιστοσελίδα Politico. 

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο και η Ολλανδή ομόλογός της, Ζίγκριντ Κάαγκ συμφώνησαν να καταθέσουν σχέδιο προτάσεων για την αλλαγή του συνόλου των κανόνων που διέπουν το δημόσιο χρέος. «Η Ισπανία και η Ολλανδία συμφώνησαν στο πιο κρίσιμο σημείο: Η ΕΕ πρέπει να τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν την ταχύτητα μείωσης του χρέους και να τους αντικαταστήσει με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χώρα», γράφει η El Pais.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειες της μεγαλύτερης κρίσης ασφαλείας που διέρχεται η Γηραιά Ήπειρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστούν απαραίτητο να καλυφθούν τα παλιά κενά εντός της ΕΕ», τονίζει η El Pais. «Η Ισπανία και η Ολλανδία, δύο παλιοί ανταγωνιστές στον οικονομικό τομέα, συσπειρώνονται  για να ζητήσουν μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που δεσμεύουν τους εταίρους», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει: «Στόχος είναι να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για να μειωθεί το χρέος ,αλλά μέσω μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προσαρμοσμένων σε κάθε χώρα».

Ορόσημο για την ΕΕ

H ιστοσελίδα Politico, δημοσιεύει μάλιστα προσχέδιο non-paper στο οποίο έχουν καταλήξει οι δύο χώρες: «Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιπέδων χρέους, είναι ανάγκη να διαμορφωθούν πιο συγκεκριμένες, ανά χώρα, ρεαλιστικές στρατηγικές εξυγίανσης», αναφέρεται στην πρόταση, που αναμένεται να παρουσιάσουν οι δύο χώρες.  

Η κοινή πρόταση και μάλιστα από δύο χώρες που μέχρι σήμερα ήταν σε αντίπαλα «στρατόπεδα» στην ΕΕ, σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην πολυετή συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων για το χρέος της ΕΕ. 

Η είδηση και μόνο άλλωστε, ότι συνεργάζονται η Ισπανία (εκπρόσωπος των πιο υπερχρεωμένων χωρών του Νότου) και η Ολλανδία (μέχρι πρόσφατα από τους πιο «φειδωλούς» υποστηρικτές των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων), στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την κοινή δράση της Ευρώπης.

Για να ξεπεραστούν οι παλιές συγκρούσεις Βορρά-Νότου, μπροστά στις νέες απειλές και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Ταυτόχρονα, δείχνει ότι Μαδρίτη και Χάγη θέλουν να περιορίσουν  αυτό που πολλοί θεωρούν ως υπερβολική επιρροή της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέχρι τώρα, οι κανόνες της ΕΕ υπαγορεύουν ταχύτητα μείωσης του χρέους κατά 1/20 ετησίως - κάτι που έχει επικριθεί πολύ καθώς συνεπάγεται την επιβολή πολιτικών λιτότητας σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Με δεδομένο ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν σήμερα δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, η επιστροφή στον στόχο του 60% με αυτή την ταχύτητα θα σήμαινε σκληρές περικοπές , που θα πυροδοτούσαν νέα ύφεση.

Εκτός ελλείμματος οι επενδύσεις

 «Η Ισπανία και η Ολλανδία είναι πρόθυμες να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν αυτό το ξεπερασμένο σημείο αναφοράς», αναφέρει η ιστοσελίδα Politico. “Θα πρέπει να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο σοκ», αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.

Στο Ισπανο-ολλανδικό έγγραφο τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση η σημασία των επενδύσεων- η λέξη αναφέρεται συνολικά 11 φορές στο κείμενο των δύο σελίδων και στις πέντε από τις επτά ξεχωριστές παραγράφους.

«Η Μαδρίτη και η Χάγη υποστηρίζουν ότι απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας και «μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες για την επίτευξη πράσινων και ψηφιακών στόχων » ,αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Politico, η επισήμανση αυτή σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από άλλες δαπάνες στον υπολογισμό του ελλείμματος.

Ισπανία και Ολλανδία, ενδεχομένως να δίνουν σήμερα ένα παράδειγμα για την τέχνη του συμβιβασμού στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ένα αναγκαίο παράδειγμα προς μίμηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα