ΕΚΤ: Άρνηση στο ενεργειακό λόμπι για οικονομικη στηριξη

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 22:12
shutterstock

«Όχι» είπε η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -παρά τις πιέσεις - στο αίτημα εμπόρων ενέργειας,  να τους παράσχει  έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να θωρακιστούν έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας. 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαπραγματευτών Ενέργειας, (EFET) μια ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Uniper, η Shell και η Enel, είχε συναντηθεί με την  ΕΚΤ και είχε θέσει το αίτημά της.

Σε επιστολή της Ομοσπονδίας που έφεραν στο φως οι Financial Times  αναφέρεται πως «από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 έχει η δυνατότητα των συμμετεχόντων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη εάν όχι εξαντλημένη».

Η  ΕΚΤ ανέφερε σε ένα εμπιστευτικό σημείωμα που επικαλείται το Bloomberg , ότι το καταστατικό της την εμποδίζει να παρέχει εγγυήσεις ή μηχανισμούς που θα υποστήριζαν τους εμπόρους.
 
 Σε διμερή συζήτηση με τον ΕΦΕΤ, διευκρινίστηκε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγεί άμεσα δάνεια ή πιστωτικές γραμμές σε συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας που δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα», αναφέρεται στο σημείωμα. «Μπορεί να είναι δυνατή η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ανάλογα με τις στρατηγικές τους».

naftemporiki.gr
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα