Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης, κοντά στις 890 μονάδες

Άνοδος στην Ευρώπη
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 14:02
UPD:14:05
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Με άνοδο 0,72% στις 885 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας ώθηση από μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΑΔΜΗΕ (+3%), ΟΤΕ και ΔΕΗ (+2%).

Οι τράπεζες κερδίζουν 0,69%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,77%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +1,1%.

Με το τοπίο στις διαπραγματεύσεις να παραμένει «θολό», η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού κινείται προς τη Μαριούπολη. Δεν έλαβε όμως άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Εγκρίθηκε σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων. Ουκρανικό χτύπημα στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, αναφέρει η Μόσχα. 

Η Ρωσία εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες γεωργικών προϊόντων μόνο σε «φιλικές» χώρες, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά στο ξεκίνημα του β' τριμήνου την Παρασκευή, με τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να συνεχίζουν να καθοδηγούν το επενδυτικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε αύξηση 0,4% στις αρχές του εμπορίου, με τις τράπεζες να σκαρφαλώνουν με +1,4% για να οδηγήσουν σε κέρδη, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 0,5%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 0,35%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE διαπραγματεύεται στο +0,16%. Κέρδη 0,55% καταγράφονται για τον CAC στο Παρίσι.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική διαφημιστική εταιρεία S4 Capital αναρριχήθηκε 12% για να ξεπεράσει την ανάκαμψη από τις ζημιές της Πέμπτης, οι οποίες προέκυψαν μετά την απόσυρση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας λόγω καθυστέρησης ελέγχου.

Στο κάτω μέρος του δείκτη, η σουηδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων SBB υποχώρησε 7,7%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν το πρώτο τους χαμένο τρίμηνο σε δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης με πτώση 6,3% από την αρχή του έτους.

Οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην αρχή της διαπραγμάτευσης ξεπέρασαν σήμερα το 1.500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου άνοιξαν στα 1.480 δολάρια και σύντομα έφτασαν τα 1.512,7 δολάρια.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 4-5% και παραμένουν στη ζώνη των 1460-1500 δολαρίων.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τη συνολική πτώση να ανέρχεται σε 7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα