Στα ύψη το φυσικό αέριο μετά την ανακοίνωση του Πούτιν

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 17:55
UPD:17:57
Shutterstock

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι από αύριο οι παραδόσεις αερίου στο εξωτερικό θα πληρώνονται με ρούβλια.

 Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκε κατά 7,3% στα 124,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, η τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε 2,6% , στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο μηνών

Η Δύση μέχρι στιγμής έχει απορρίψει τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια πρώτη αντίδραση, τόνισε ότι τα συμβόλαια αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου αναφέρουν ότι η πληρωμή θα γίνεται σε ευρώ και πρόσθεσε πώς είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι αυτό θα παραμείνει έτσι.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπερστρέιτ είχε μάλιστα τονίσει χθες ότι ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Σολτς ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει για τους ευρωπαίους συμβατικούς εταίρους».

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που είχε νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, είχε τονίσει πώς ο Ρώσος πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα