Οινοτουρισμός: Στη Νεμέα η νέα στάση του οδοιπορικού του υπουργείου Τουρισμού

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 16:31
UPD:17:25

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα κηρύξουν την έναρξη του τρίτου συνεδρίου για τον οινοτουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Απριλίου στη Νεμέα. Είναι η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Τουρισμού τον Ιούλιο του 2021 στη Σαντορίνη και συνεχίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Δυτική Μακεδονία.

Το τριήμερο πρόγραμμα, με θέμα «Ένα ταξίδι στον οίνο & στο χρόνο», συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντικείμενό του αποτελεί η ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας, για την ελληνική Περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα.

Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, και έμφαση στο βίωμα της εμπειρίας του εκλεκτού ελληνικού κρασιού, το τριήμερο, το οποίο θα παρακολουθήσουν ξένοι πρέσβεις καθώς και δημοσιογράφοι του εγχώριου και διεθνούς τύπου, θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και την παράδοσή της.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν περιήγηση και φύτεμα αμπελώνα στη Νεμέα, όπως και επισκέψεις οινογνωσίας σε παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντίνειας, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του υπουργείου Τουρισμού.

Επιπλέον, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικό workshop από επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και με πολυετή εμπειρία στον χώρο, αφιερωμένο στο terroir της περιοχής της Νεμέας, πατρίδας της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικου, γνωστού και ως «αίμα του Ηρακλή».

Το πρόγραμμα του τριημέρου συμπληρώνεται από αμιγώς συνεδριακό σκέλος. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ ξεχωριστές εισηγήσεις θα έχουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Alessandra Priante, με στόχο την ανάδειξη της πολυδιάστατης υπόστασης και των πλούσιων αναπτυξιακών προοπτικών του οινοτουριστικού κλάδου.

Κατά την διάρκειά του σκέλους αυτού, θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση της νέας ειδικής ψηφιακής πύλης αφιερωμένης στον ελληνικό οινοτουρισμό. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο θα λάβει χώρα ξεχωριστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουριστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι και θα σκιαγραφήσουν την παραγωγική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Στο επίκεντρό της θα βρεθεί η νέα γενιά οινοποιών, το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και οι προκλήσεις του.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε την σταθερή πορεία "ενηλικίωσης" του οινοτουριστικού οδοιπορικού μας, μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας την οποία ξεκινήσαμε στο υπουργείο Τουρισμού μόλις το περασμένο καλοκαίρι και κάτω από τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε πανδημία. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά στάση του, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η σύνδεση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του κάθε φιλοξενούμενου με τις επισκέψεις σε οινοποιεία και την πρωτογενή παραγωγή εν γένει» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και συμπλήρωσε:

«Με την πολύτιμη παρακαταθήκη των δύο προηγούμενων διοργανώσεων σε Σαντορίνη και Δυτική Μακεδονία, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, δημιουργικότητα και εμπλουτισμένο πρόγραμμα, την προσπάθεια για την διεθνή προβολή της εκλεκτής ελληνικής οινικής παραγωγής και την κατοχύρωση του ελληνικού brand name οινοτουρισμού διεθνώς. Προτεραιότητά μας είναι η έμφαση στην αυθεντικότητα και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εμπειρίας που αποκτά ο επισκέπτης, καθώς επίσης η υπενθύμιση στην τοπική κοινωνία των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, τα οποία την καθιστούν μοναδική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και τους συνεργάτες τους, τον ΕΟΤ και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού της Πελοποννήσου, καθώς και τους ντόπιους παραγωγούς και εμπλεκομένους φορείς που τόσο ζεστά αγκάλιασαν και στήριξαν έμπρακτα αυτήν την φιλόδοξη προσπάθειά μας».

Ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου, για όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει, θα υπάρξει το Σάββατο 2 Απριλίου στις 16:30, μέσω του σχετικού συνδέσμου.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα