Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ελληνόκτητος στόλος για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ειδικά σε μια περίοδο που οι εφοδιαστικές αλυσίδες δοκιμάζονται παγκοσμίως, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης χθες μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού, τόνισε ότι ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί πάνω από το μισό του ευρωπαϊκού με όρους χωρητικότητας (58%).
Εξετάστηκε επίσης η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η χώρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της καινοτομίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία να προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.
Επιστολή στην Κομισιόν
Ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η πορεία προς την απανθρακοποίηση μετά το 2030 δεν είναι προς το παρόν γνωστή και για τον λόγο αυτόν υπάρχει επιτακτική ανάγκη υποστήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, και η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Εναλλακτικών Θαλάσσιων Καυσίμων και Τεχνολογιών της Ε.Ε.
Η ΕΕΕ έχει υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση, σημειώνοντας: «Με τη ναυτιλιακή της τεχνογνωσία, τη μακροχρόνια εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, η Ελλάδα, ως πρώτη ναυτιλιακή χώρα παγκοσμίως, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά σε αυτόν το σκοπό. Προσδοκούμε τη συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να υποστηριχθεί η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για να υπάρξουν πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη παράλληλα με μια βιώσιμη ευρωπαϊκή ναυτιλία».
Σειρά ζητημάτων
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ μελών της διοίκησης της ΕΕΕ και του υπουργού κ. Πλακιωτάκη είχαν αναλυθεί σειρά καίριων ζητημάτων για την ελληνική ναυτιλία. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα αυτά αφορούν τη δυνατότητα ενίσχυσης του αριθμού νέων σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, τον προωθούμενο εκσυγχρονισμό του ευρύτερου πλαισίου λειτουργίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και λοιπών φορέων του Δημοσίου στον ναυτιλιακό τομέα, την ανάπτυξη της πλατφόρμας των λιμενικών υπηρεσιών της Ελλάδος, καθώς και τις εξελίξεις στον διεθνή χώρο με έμφαση στο ουκρανικό ζήτημα και φυσικά τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα για τη ναυτιλία, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίζουν από τη μια την πράσινη μετάβαση του κλάδου και από την άλλη την οικονομική βιωσιμότητα ενός κλάδου που μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕ Μιχαήλ Χανδρής, ο γραμματέας Νικόλαος Βενιάμης, ο ταμίας Ιωάννης Ξυλάς, ο αναπληρωτής ταμίας Κωνσταντίνος Καρούσης, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Κατερίνα Πέππα, ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.