Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Επιπλέον φορτία LNG -που θα προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας- και αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων είναι τα δύο βασικά όπλα «άμεσης δράσης» για να διασφαλισθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.
Αρμόδιες πηγές, μιλώντας προς τη «Ν», εκτίμησαν ότι ακόμα κι αν αυτό το χειρότερο σενάριο επιβεβαιωθεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ρεύματος για τους δύο επόμενους μήνες, βοηθούντος και του γεγονότος ότι η χειμερινή περίοδος -που χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια- βαίνει προς το τέλος της και εισερχόμαστε σε μια περίοδο σχετικά χαμηλών φορτίων- προ της «περιόδου αιχμής» του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν πιθανό και να υπάρξει ανάγκη για περικοπή καταναλωτών.
Όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εξετάστηκαν κατά χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, που έλαβε φως υπό τη «σκιά» των ανησυχιών ότι θα κλείσουν οι στρόφιγγες, λόγω της απαίτησης του Ρώσου προέδρου Πούτιν για πληρωμή των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια από τα τέλη Μαρτίου, με τις «μη φιλικές» προς τη Μόσχα χώρες να μπαίνουν στο κάδρο. Ανησυχιών που πάντως αμβλύνθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη ρωσική πλευρά περί «βαθμιαίας υλοποίησης» του εν λόγω μέτρου, με παράγοντες της ελληνικής αγοράς να κάνουν λόγο για «ελιγμό» του Κρεμλίνου με στόχο την αύξηση των spot τιμών του φυσικού αερίου- με τις οποίες συνδέονται οι ρήτρες τιμολόγησης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Gazprom.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι έως αύριο ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει στο ΥΠΕΝ μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ έως την Τρίτη ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου θα ενημερώσει το υπουργείο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
Ο ΔΕΣΦΑ κλήθηκε επίσης να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με τα σενάρια να καλύπτουν τρεις χρονικές περιόδους: Απρίλιος- Οκτώβριος 2022, Οκτώβριος 2022-Μάρτιος 2023 και Απρίλιος 2022-Μάρτιος 2023. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.