ΕΚΤ: Σε καθημερινή επαφή με τις τράπεζες για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 12:23
UPD:12:30
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις τράπεζες για το πώς αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ειδικότερα, αξιολογούμε εάν οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει επαρκείς ρυθμίσεις εσωτερικής διακυβέρνησης και ελέγχους για να τηρήσουν τις κυρώσεις», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοκ στις αγορές εμπορευμάτων και διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού για τις μεταποιητικές εταιρείες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (111,6 δισεκατομμύρια δολάρια) έκθεσης σε Ρώσους αντισυμβαλλομένους και οι υπό κυρώσεις οντότητες αποτελούν «μόνο ένα μικρό μέρος αυτού», είπε ο ίδιος.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και την «σκληρότερη δυνατή κατάσταση» όπου διαγράφουν τα σχετικά περιουσιακά τους στοιχεία, είπε ο Ενρία. «Ο μέσος αντίκτυπος κεφαλαίου στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν αρκετά συγκρατημένος και κάτω από 100 μονάδες βάσης, κυμαινόμενος πιθανώς μεταξύ 70 και 90 μονάδων βάσης. Ακόμη και οι τράπεζες με τον υψηλότερο αντίκτυπο θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις μας».

Η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στις τράπεζες, τόνισε ο Ενρία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι  αυτές ειναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα