Ευοίωνες οι προοπτικές για την κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας

Eκδήλωση των ACT και Optima Bank στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 22:37
UPD:22:54
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας σε όλους τους τομείς, όπως προκύπτει από τις εργασίες της σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το ACT-Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και η Optima Bank. Η περιοχή, μάλιστα, όπως τονίστηκε έχει ήδη μπει στο στόχαστρο θεσμικών επενδυτών και μεγάλων developers.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της CPS (Cerved Property Services S.A.), Δημήτρης Ανδρίτσος, στα τέλη του 2021 η ζήτηση για σύγχρονους χώρους γραφείων στη Θεσσαλονίκη έφτανε στα 22.000 τ.μ., ενώ αντίστοιχα οι ζητήσεις για χώρους αποθηκεύσεων – logistics πλησίαζαν τις 50.000-55.000 τ.μ., χωρίς ωστόσο η πόλη να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους.

Οι τομείς που έχουν ήδη μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, πρόσθεσε ο κ.Ανδρίτσος, είναι ο οικιστικός αφετηρία την αγορά της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου κέντρου της πόλης, ο τουριστικός όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και στους νομούς Χαλκιδικής και Καβάλας και τα Logistrics, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από θεσμικούς επενδυτές για αναπτύξεις σύγχρονων γραφείων, big boxes και εμπορικά πάρκα, κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές.

Επισήμανε, πάντως, πως ήδη έχουν αναληφθεί σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες από εταιρείες όπως η Dimand, αλλά θεωρεί πως στις συνθήκες της αβεβαιότητας που επιμένουν , σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση στο κόστος κατασκευής, νέα μεγάλα επενδυτικά projects θα αναληφθούν μόνο αν κλείσουν back to back συμφωνίες, μεταξύ developers και μελλοντικών χρηστών. Υπογράμμισε, επίσης, εξάλλου ότι ακόμη και αν τελειώσει γρήγορα η κρίση στην Ουκρανία, θα χρειαστεί να υπάρξει υποστήριξη της αγοράς, γιατί αν περάσει το κόστος στην κατασκευή θα υπάρξουν προβλήματα.

Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για ισόρροπη ανάπτυξη της κτηματαγοράς στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των ευκαιριών ανάπτυξης, που γεννώνται επίσης για την κτηματαγορά όπως τόνισε στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και στην Αλεξανδρούπολη με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και γενικότερα τόνισε ότι οι η Βόρεια Ελλάδα ξεκινά να μπαίνει στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, ως σημαντικό παράγοντα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στην περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση για καταστήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες που ξαναγεννιούνται στην προοπτική λειτουργίας του Μετρό στην επόμενη τριετία από μικρότερους επενδυτές, της τάξης των 500.000 έως και 2- 3 εκατ.ευρώ, που αγοράζουν με προοπτική.

Το story πάντως που έχει η Θεσσαλονίκη στα έργα υποδομής, όπως υπογράμμισε, είναι πολύ σημαντικό ακόμα κι αν πάρουν χρόνο να γίνουν, δεν το έχουν πολλές περιοχές αυτό. «Παραλιακό μέτωπο, μετρό, λιμάνι ενεργοποιούν καταστάσεις, κινούν την αγορά, το υπόβαθρο υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

«Οι επενδυτές κοιτάνε με ενδιαφέρον την Ελλάδα, πολλά funds συμμετέχουν σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες», τόνισε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του τομέα Real Estate της Deloitte, Χρήστος Κοσμάς, προσθέτοντας πάντως πως το ενεργειακό, κατασκευαστικό κόστος και η κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζουν τις επενδύσεις. Στα logistics, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η αγορά πάει πολύ καλά ενώ στα οικιστικά ακίνητα ρόλο θα παίξουν οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αλλά και το αν θα πέσουν στεγαστικά δάνεια στην αγορά. Τόνισε, πάντως, την στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως η Deloitte είδε στη Θεσσαλονίκη  ισχυρή παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολών αλλά και έντονη νεανική ανεργία, γι’ αυτό και το ειδικό τμήμα της εταιρείας προσεχώς θα στην εταιρεία θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα για την εκπαίδευση των νέων εργαζομένων.

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία γενικότερα και για τον τομέα του Real Estate ειδικότερα εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης,  λόγω της επικείμενης εισροής στη χώρα κονδυλίων της τάξης των 80 δισεκατ.ευρώ από την Ε.Ε. στην  επόμενη επταετία και της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών . Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της Optima Bank να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε υγιές επενδυτικό σχέδιο και εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες έχουν τη διάθεση και την όρεξη να στηρίξουν την οικονομία. Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι η Optima Bank έχει σε εξέλιξη τη μετατροπή του χρηματιστηριακού της γραφείου στο Ηράκλειο της Κρήτης σε πλήρες κατάστημα.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες νωρίτερα ο πρόεδρος του Κολλεγίου «Ανατόλια», Δρ. Πάνος Βλάχος, τόνισε ότι πιστεύει στις διεθνείς προοπτικές της Θεσσαλονίκης και ότι το «Ανατόλια» θα γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές και θα προσελκύσει περισσότερους ξένους σπουδαστές, καθώς εντός του 2023 θα ολοκληρωθεί η επένδυση των 35 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία έξι νέων κτηρίων στο campus. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα