Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα μετά το ράλι της Τρίτης

Απώλειες 0,8% για τον Γενικό Δείκτη
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 13:58
UPD:14:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Απώλειες 0,8% στις 882 μονάδες καταγράφει αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη. Πτώση 2% καταγράφουν οι τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σίγουρα προχωρήσει, αναφέρει σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επαγρύπνηση ζητάει ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δεν βλέπει καμία ανάπαυλα στις ρωσικές επιθέσεις. Νέα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν σε οπλοστάσια και αποθήκες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1%, ενώ με οριακές μεταβολές κινείται ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Πειραιώς και Eurobank (-3%) και ακολουθούν Alpha Bank και Εθνική, στο -1,5%. Στα μη τραπεζικά blue chips, παρά το χθεσινό ράλι, απώλειες καταγράφουν Coca Cola (-3%), ΟΤΕ (-2%), ΔΕΗ (-1,2%), Μυτιληναίος  (-1%). Κέρδη 6% σημειώνουν ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις αρχές του εμπορίου, με τα αυτοκίνητα να υποχωρούν 1,9% σε απώλειες μολύβδου, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 1,7%.

Ο DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει πτώση 1,41%. Με οριακές μεταβολές κινείται ο FTSE στο Λονδίνο. Απώλειες 0,77% για τον CAC στο Παρίσι.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η φινλανδική Nokian Tires υποχώρησε 6,6%, ενώ η Lundin Energy της Σουηδίας σημείωσε αύξηση 4,7%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε την Τρίτη μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα αποφάσισε να περικόψει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις και ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να μετακινεί ορισμένα από τα στρατεύματά του στην Ουκρανία μακριά από περιοχές γύρω από το Κίεβο σε θέσεις αλλού στην Ουκρανία, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις των στρατευμάτων δεν ισοδυναμούν με υποχώρηση.

Το πετρέλαιο ενισχύεται 2,58% στα 110 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του WTI σημειώνει κέρδη 2,59% στα 106 δολάρια το βαρέλι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα