«Συναγερμός» για το φυσικό αέριο: Έκτακτη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων

Στο τραπέζι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 12:29
UPD:14:38
REUTERS/China Stringer Network

Την ομάδα διαχείρισης κρίσεων συγκαλεί εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με φόντο την αξίωση της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Μιλώντας σε συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Βουλγαρία για την επίτευξη μακροχρόνιας συμφωνίας προμήθειας ρεύματος από τις υφιστάμενες και τις νέες πυρηνικές μονάδες στο Κοζλοντούι, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για κατασκευή πυρηνικών μονάδων στην Ελλάδα. Ανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

Κρεμλίνο: Δεν θα ισχύσει άμεσα η απαίτηση των πληρωμών σε ρούβλι

Καθώς η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην Ε.Ε. να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πάντως νωρίτερα σήμερα πως η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Πρόεδρος Δούμας προς Ε.Ε.: Βρείτε ρούβλια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας. «Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», έγραψε σε ανάρτησή του σήμερα. «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Γερμανία: Ενεργοποίηση του πρώτου επιπέδου σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Μπροστά στον κίνδυνο διατάραξης ή τερματισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Γερμανία ενεργοποίησε σήμερα το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού. Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση. Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Κομισιόν: Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις ο Ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο. «Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη-μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα