Το ήμισυ των 20 πλουσιότερων Ρώσων δεν βαρύνονται με κυρώσεις, κάτι που σημαίνει πως είναι ελεύθεροι να δραστηριοποιούνται ανά τον πλανήτη χωρίς νομικούς περιορισμούς.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε 10 Ρώσους δισεκατομμυριούχους και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε 9. Οι ΗΠΑ σε μόλις τέσσερις. Μόνο τρεις βρίσκονται και στις τρεις λίστες, ενώ οι 4 από τους 5 πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας δεν είναι σε καμία από τις τρεις λίστες.
Σε αυτούς που απέφυγαν τις κυρώσεις είναι ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, μεγιστάνας των μετάλλων με περιουσία 30 δισ. δολαρίων στις 18 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθούν οι πρώτες κυρώσεις. Αλώβητοι έμειναν επίσης ο Λεονίντ Μίκελσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του ενεργειακού τομέα, ο Βλαντίμιρ Λίσιν, μεγιστάνας του χάλυβα και ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil. Όλοι ελέγχουν σημαντικά μετοχικά μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες, που λειτουργούν σε ένα άκρως πολιτικοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Γιατί δεν μπαίνουν στο στόχαστρο οι συγκεκριμένοι; Μα γιατί υπάρχουν φόβοι πως κάτι τέτοιο θα έστελνε σε ακόμη πιο επώδυνα ύψη τις τιμές ενέργειας και βασικών μετάλλων. Οι ΗΠΑ έμαθαν από το πάθημα του 2015, όταν επέβαλαν κυρώσεις στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος ήλεγχε τη Rusal International, τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου εκτός Κίνας. Οι τιμές του αλουμινίου εκτινάχθηκαν στα ύψη και σταθεροποιήθηκαν μόνο όταν ο Ντεριπάσκα συμφώνησε να παραχωρήσει τον έλεγχο της Rusal το 2019.
naftemporiki.gr