Πέφτουν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 13:52

Φθηνότερα κατά 5% αναμένεται να είναι τα αεροπορικά εισιτήρια το 2009, λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην αεροπορική αγορά, αλλά και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο, ζημίες 5 δισ. δολαρίων αναμένεται να έχουν φέτος οι παγκόσμιες αερομεταφορές και 2,5 δισ. δολαρίων το 2009, λόγω της επιβράδυνσης του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η International Air Transport Association (IATA).

Παράλληλα, η ΙΑΤΑ - στην οποία είναι μέλη 230 αεροπορικές εταιρείες, αντιπροσωπεύοντας το 93% των διεθνών αερομεταφορών - προειδοποίησε ότι η κίνηση εμπορευμάτων στις αερομεταφορές θα μειωθεί κατά 5% το 2009, μετά τη μείωση κατά 1,8% που αναμένεται να σημειώσει φέτος.

Επισημαίνεται ότι, οι εκτιμήσεις στις οποίες προέβη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η IATA - οι οποίες έκαναν λόγο για ζημίες 5,2 δισ. δολαρίων φέτος και 4,1 δισ. δολαρίων του χρόνου - αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Η χρόνια κρίση της βιομηχανίας θα συνεχιστεί το 2009... Αντιμετωπίζουμε τo χειρότερο περιβάλλον όσον αφορά τον κύκλο εργασιών τα τελευταία 50 χρόνια», τόνισε ο γενικός διευθυντής της IATA, Τζοβάνι Μπισινιάνι.

Εξάλλου, για το 2009, η IATA αναμένει μείωση 3% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, προβαίνοντας σε εκτίμηση η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί την πρώτη μείωση της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης από το 2001 (είχε τότε μειωθεί κατά 2,7%).

«Θα υπάρξουν, αναπόφευκτα, απώλειες θέσεων εργασίας», αναγνώρισε ο Μπισινιάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας», επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA, Μπράιαν Πιρς. Στο σύνολο των 32 εκατομμυρίων εργαζομένων στις αερομεταφορές και τουρισμό, τουλάχιστον το 1% (300.000 με 400.000 θέσεις εργασίας) κινδυνεύει, εκτιμά ο Πιρς.

Ευρώπη - Καναδάς

Εν τω μεταξύ απευθείας δρομολόγια προς Καναδά από οποιοδήποτε σημείο της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν, στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μεταφορών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς σε δρομολόγια, τιμές και τον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν σε καναδικές αεροπορικές εταιρείες, ενώ θα ισχύει και το αντίθετο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα