- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εμφάνισαν οριακές ανοδικές μεταβολές και σήμερα το πρωί. Το αργό Brent έμεινε στα 108,51 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ήταν στα 105,2 δολάρια το βαρέλι.
- Η ανακούφιση εκ της προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αντικαταστάθηκε από την επιφύλαξη λόγω των αντιδράσεων του Κρεμλίνου και των αμερικανών αρμοδίων που θα επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα.
- Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν απώλειες της τάξης του -0,10% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για πτωτική έναρξη.
- Οι μετοχές της Ασίας συμμετείχαν στο παγκόσμιο ράλι σήμερα Τετάρτη 30/3, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες για τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούσαν ανησυχία ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ μετά από μια σύντομη πτώση των αποδόσεων των 10 ετών κάτω από τα επιτόκια των δύο ετών.
- Η Ουκρανία, την Τρίτη, πρότεινε την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, αν και επί τόπου, οι αναφορές για επιθέσεις συνεχίστηκαν και η Ουκρανία αντέδρασε με σκεπτικισμό στην υπόσχεση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο .
- Η είδηση βοήθησε τον Dow Jones Industrial Average και τον S&P 500 να σημειώσουν την τέταρτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση χθες, μετά την απότομη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.
- Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει απότομη αποδυνάμωση του γεν. Το πρωί σήμερα ήταν στα 122,36 ανά δολάριο, έχοντας σημειώσει μια μικρή ανάκαμψη από το χαμηλό της Δευτέρας στα 124,3, αλλά το δολάριο εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 6,9% έναντι του γεν αυτόν τον μήνα.
- Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,97 μονάδες, με μεταβολή +3,25% ή 27,99 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 98,352 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,745 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +3,59% στις 2161,86 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 70,91 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,48%.
Οι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν μετά τη σύνοδο της Δευτέρας συνέχεια στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αυτό φαίνεται στην άποψη της Beta Sec. που θεώρησε ότι το +3,25% ήταν μία συνέχεια της προχθεσινής ανόδου, λόγω της υποχώρησης ης γεωπολιτικής έντασης και των καλών αποτελεσμάτων χρήσης 2021 που ανακοινώνονται. Στην ίδια οπτική βρίσκονται οι παρατηρήσεις της η Piraeus Sec. που αναφέρει: “Η Αγορά θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη της, με τους επενδυτές ωστόσο να παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας”.
Τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης είχαν ανοίγματα με ισχυρά ανοδικά χάσματα, παίρνοντας το σύνθημα από την Ασία, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπερασπίστηκε το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν τις πρώτες τους συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο σε περισσότερες από δύο εβδομάδες στην Τουρκία. Αυτά αποδείχθηκαν αρκετά για τους traders ώστε να παρακάμψουν τα στοιχεία που έδειχναν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Γαλλία και τη Γερμανία λόγω τόσο των πολεμικών ανησυχιών όσο και του ταχύτερα, εδώ και δεκαετίες, αυξανόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη. Οι δε ξένοι θεσμικοί της Αθηναϊκής αγοράς ακολούθησαν την παγκόσμια τάση.
Είχαμε τη δεύτερη στη σειρά σύνοδο με μεταβολές για τον μέσο όρο της τάξης του +2% με κεντρικούς πυλώνες τις τραπεζικές μετοχές που βάδιζαν παρέα με τις ΕΕΕ ΟΤΕ και ΔΕΗ. Για τις τρεις τελευταίες τα κέρδη ήταν στις 15:30 από +4% και πάνω!
Δεν μπορεί βέβαια η αγορά πάντοτε με της συναλλαγές μιας ημέρας να ειδοποιεί για την τάση στην επόμενή της, αλλά είναι σπάνιο και προκαλείται μόνο από εξωγενή αίτια, το να διαδέχεται μια καλοχτισμένη άνοδο ένα γκρέμισμα των αποτιμήσεων την επόμενη. Το αναφέρουμε, γιατί η πρώτη σύνοδος της εβδομάδας ήταν υποδειγματική στην υπογράμμιση της σταθερότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Βέβαια η κεφαλαιαγορά παγκόσμια κινήθηκε προς διαφορετικές κατευθύνσεις την Τρίτη, με τις μετοχές να σκαρφαλώνουν στα υψηλά πέντε εβδομάδων, ενώ οι προειδοποιήσεις για επερχόμενη ύφεση αυξήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων. Όσο για το γιεν της Ιαπωνίας οδεύει προς τον χειρότερο μήνα από το 2016.
Μέσα σε αυτά τα διεθνή πλαίσια αξίζει να προσεγγίζονται τα επιτεύγματα που αποτυπώθηκαν στο ταμπλό. Γιατί χθες, δεν είχαμε απλά πλησίασμα στις 880 μονάδες αλλά υπέρβασή τους και διαπραγμάτευση άνω των 885, στις 15:40 με τζίρο 58,2 εκατ. ευρώ. Τότε εξαφανίστηκαν τα ολίγα πτωτικά blue chip. Οι 81 ανοδικές μετοχές συνολικά, ήταν πάνω από τέσσερις φορές το πλήθος των καθοδικών. Η διάθεση για ρίσκο όχι μόνο επέστρεψε, αλλά το ανέβασμα αποκτούσε την ταχύτητα της καθόδου κυριολεκτικά.
Ο απόηχος μετά την πρώτη μέρα των συνομιλιών στην Τουρκία ήταν τόσο προωθητικός στη διάθεση για ρίσκο, που αποκάλυψε την υποψία των θεσμικών για υπερβολή στις πιέσεις που άσκησαν πρόσφατα. Θα το θέταμε και διαφορετικά βέβαια. Η τρομοκράτηση των επενδυτών, με τη δικαιολογία της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία απέδωσε τόσο, ώστε αυτοί που την επιχείρησαν, αποφάσισαν να μην επιτρέψουν σε άλλους να την εκμεταλλευθούν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι αυξανόμενες ελπίδες από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση. Σε αυτό βοήθησε και η πτώση των τιμών πετρελαίου, που έφθασε προς στιγμή κοντά στο 7%. Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τα υψηλά επίπεδα στα οποία έχουν φθάσει οι ομολογιακές αποδόσεις.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,97% ή 338,3 μονάδες στις 35.294,19, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,23% στις 4,631,60 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,84% στις 14.619 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+3,5%) και Visa (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-1,6%) και Chevron (-1,5%).ι δείκτες Dow και S&P 500 κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο S&P 500 έχει τώρα ανακάμψει περισσότερο από 10% από τις 14 Μαρτίου. Οι μετοχές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων νικητών, με τις Ford και GM να ενισχύονται περίπου 5%. Στον τεχνολογικό κλάδο, ξεχώρισε η μετοχή της Netflix με άνοδο άνω του 3% και της Snap με κέρδη περίπου 5%.
Η απόδοση του αμερικανικού πενταετούς ξεπέρασε την αντίστοιχη του 30ετούς, κίνηση που σηματοδοτεί επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε συμβεί αντιστροφή της καμπύλης και στις αποδόσεις διετών/10ετών και πενταετών/10ετών. Ακόμη και στην περίπτωση που η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων προοιωνίζει ορθώς ύφεση, θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος και άνω προτού εκδηλωθεί, όπως έχει δείξει η ιστορία.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, περιορίζοντας την απειλή σε μία πτώση των μετοχών. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια, χωρίς να αντιδράσουν υπερβολικά, δηλ. να εξέλθουν από την αγορά μετοχών», συμβουλεύει ο Μάρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με το βλέμμα στο νέο γύρο συνομιλιών Ουκρανίας- Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόφασή του να μειώσει δραστικά χωρίς να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο σημεία, το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάρτιο ενώ και οι προβλέψεις του Απριλίου κινούνται χαμηλότερα 7,0 μονάδες σε μηνιαία βάση φθάνοντας στις -15,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,74% στις 462,09 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,86% στις 7.537,25 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,79% στις 14.820,33 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +3,08% στις 6.792,16 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +2,41% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +2,98%.
ΧΑ
Η συμμετοχή στο παγκόσμιο ράλι έφερε άνοδο +3,25% και τις 890 μονάδες
- Με αύξηση όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική συνεδρίαση, αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για ανάληψη ρίσκου χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
- Τα κέρδη στη συνέχεια σε 21 ως 25 blue chip που έγιναν 25 στο τέλος της συνόδου, ήταν αυτές που καθοδήγησαν την ώθηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των Τραπεζών +5,03%, των εταιριών στα Τρόφιμα & Ποτά +4,44%, Τηλεπικοινωνιών +4,37%, Κοινής Ωφέλειας 4,11%, Βιομηχανικά Προϊόντα +3,68%.
- Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδική εικόνα με τους Dow και Nasdaq με μεταβολή +0,68% και +0,76% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα. Η αιτία της ανοδικής ορμής στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα, από την λήξη των επίπεδων ασιατικών συναλλαγών, ήταν οι φαινομενικά μόνο θετικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία από θετικές προσδοκίες από τη συνέχεια στη διαπραγμάτευση των αντιμαχόμενων.
- Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον σε 86 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ωθεί τον ΓΔ να επιστρέψει στο επίπεδο των 890 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά από τα πρώτα λεπτά, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,71% ως το +3,61%. Την προηγούμενη έκλεισε στις 861,98 μονάδες.
- Την τάση υπέρ διόγκωσης των κερδών υποστήριξαν κυρίως τα 7 από τα 25 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +4,30% και πάνω και ανάμεσα στα 7 με τη μεγαλύτερη άνοδο βρέθηκαν οι ΔΕΗ +6,44%, ΕΥΡΩΒ +5,45%, ΑΛΦΑ +5,22%, ΜΟΗ +5,11%, ΕΤΕ +4,95%, ΕΕΕ +4,49%, και ΟΤΕ +4,39%. Τα υπόλοιπα 18 εμφάνισαν μεταβολές από +0,34% ως +3,81%. Στον αντίποδα με απώλειες δεν βρέθηκαν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος αυξήθηκε αισθητά φθάνοντας στα 98,352 από 87,099 εκατ. ευρώ χθες.
- Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση ανοδική, χωρίς ανησυχία των επενδυτών για την τάση των αμερικανικών.
- Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,834% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,846% έχοντας φθάσει στο 2,907% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν εξαρχής διάθεση για αγορές στα περισσότερα blue chip με κίνηση σε θετικό πεδίο και αφού η διάθεση αυτή δοκιμάστηκε για λίγο, απόκτησε χαρακτηριστικά μόνιμα με εντολές αγοράς για τα περισσότερα στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 877 στις 13:03 άρχισε η αναζήτηση για την κορυφή στις 893,06 μονάδες ακριβώς στις 16:37 και άρχισε η κατηφόρα που σταμάτησε στις 889,25 στις 17:00 (+3,16%). Η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 889,97 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σχετικά αξιόλογο τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,97 από 861,98 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +3,25% ή 27,99 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 98,352 από 87,099 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,745 από 22,526 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 3,869 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 2,322 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 2,226 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ 1,343 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 1,090 ευρώ και την ΑΔΜΗΕ 447.500 ευρώ, την ΚΟΥΕΣ 288.060 ευρώ, την ΤΙΤC 92.036 ευρώ, και την ΜΥΤΙΛ 67.072.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 85 από 78 τη Δευτέρα 28/3 και 14 από 19 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,234 από 62,277 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 11,4 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +3,25% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,61%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +3,59% στις 2161,86 από 2086,95 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 70,91 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,48%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η διατήρηση της ανόδου προκάλεσε αντιδράσεις αποκαλυπτικές
Με διπλασιασμό των όγκων στα ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι traders στα παράγωγα εκμηδένισαν την απόσταση του ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Αυτό έγινε με αύξηση των ανοικτών θέσεων. Ομοίως στα ΣΜΕ επί μετοχών ο όγκος διπλασιάστηκε στα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ και αυξήθηκαν τα ανοικτά ΣΜΕ και το ίδιο συνέβη στα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ ενώ σε αυτά για τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ η αύξηση των όγκων ήταν μικρή και τα ανοικτά ΣΜΕ μειώθηκαν. Αποκαλύπτοντας τη διαφορά των προσδοκιών για τη βραχυπρόθεσμη τάση των τραπεζικών blue chip.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης από το άνοιγμα ως το τέλος. Το άνοιγμα στις 2104,21 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 17,26 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 74,91 μονάδες υψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:01 και ήταν οι 2103,67 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2170,36, ήρθε στις 16:37. Το κλείσιμο στις 2161,86 από 2086,95 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +3,59% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 17,837 εκατ. ευρώ την Τρίτη 29/3/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1215 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2170,00 μονάδες, κατώτερο στις 2099,00 και τελευταίες πράξεις στις 2156,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2161,25 από 2086,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2846 από 2768. Διακινήθηκαν επίσης 170 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2163,25 μονάδες κατώτερο τις 2106,00 και τελευταίες πράξεις στις 2163,25 με τιμή κλεισίματος τις 2160,50 από 2085,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 178 από 109.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό αλλά απλώθηκε. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 68 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 666,25 από 634,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση, της Δευτέρας 28/3, στις 627,37 μονάδες με μεταβολή +3,68%. Την Τρίτη 29/3, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 633,53 μονάδων (+0,98%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 633,53 (+0,98%), και ανώτερο τις 661,33 (+5,41%) έκλεισε στις 658,95 μονάδες με μεταβολή +5,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 42,104 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+5,22%) απασχόλησε 13,889 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+4,95%) 11,217 εκατ., η ΠΕΙΡ (+3,65%) απασχόλησε 3,145 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+5,45%) απασχόλησε 6,872 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 14.663 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 90.790 από 89.892 και τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 10.001 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,38 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.511 από 28.832. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις
Της ΕΥΡΩΒ με 7668 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ και έγιναν 32.369 από 33.569 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1725 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,44 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 22.215 από 21.994.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1757 από 298 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 922 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, και τα 458 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε τα 9.926 συμβόλαια για ΤΙΤC και τα 4.351 για ΕΥΔΑΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΟΙ ΑΓΟΡΈΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!
Με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία να συνεχίζονται για 5η εβδομάδα, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσώπων της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη συμβάλουν στη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου. Παράλληλα, με τις αποφάσεις της Σ.Κ της 25ης Μαρτίου η Ε.Ε. δρομολογεί τη σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αγοράζοντας άμεσα 15 δις. κ.μ. από τις ΗΠΑ και 50 δις. κ.μ. ως το τέλος του 2030, κινήσεις που παρά τη σημασία τους δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την εφοδιαστική ομαλότητα εντός του 2022, ενώ την ίδια ώρα ο Πούτιν ζητεί τη διενέργεια των πληρωμών ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα συνεχίζουν, από κοινού με τις τιμές των άλλων εμπορευμάτων και των τροφίμων, να τροφοδοτούν την πληθωριστική διαδικασία με τη Morgan Stanley να θεωρεί ότι διαγράφεται σενάριο στασιμοπληθωρισμού στη ευρωζώνη που πιθανολογεί ότι θα πλήξει τα μεγέθη των τραπεζών της.
Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, οι διεθνείς αγορές διατηρούν την αντοχή τους. Στη μεν Wall Street όπου παρά τις διακυμάνσεις οι δείκτες συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αυτό συνυφαίνεται με τη διατήρηση της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας όπως επιβεβαιώνεται από τη ρητορική του επικεφαλής της Federal Τζέρομ Πάουελ που ετοιμάζεται σύντομα για την επόμενη αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της επιτοκίων. Στον αντίποδα, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 2,63% τα 5ετή) σηματοδοτεί επερχόμενη ύφεση. Στις ευρωπαϊκές αγορές από την άλλη πλευρά, οι απώλειες είναι περιορισμένες αποτυπώνοντας την πεποίθηση των αγορών ότι «η κρίση σύντομα θα ξεπεραστεί». Την ίδια ώρα η Ευρώπη αφυπνίζεται και δρομολογεί νέες κοινές δράσεις: μετά την έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης επί πανδημίας και την κοινή προμήθεια εμβολίων, αποφασίστηκε η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου για την επίτευξη επωφελέστερων συμφωνιών.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εξαίρεση τις πτωτικές συνεδριάσεις πριν την αργία της 25ης Μαρτίου, οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, καθώς η συντήρηση του ελπιδοφόρου ελληνικού αφηγήματος θα εξαρτηθεί κυρίως από παράγοντες που δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθεί: τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από το φετινό τουρισμό και τη δρομολόγηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη διατήρηση αγορών ελληνικών τίτλων σε όσο βαθμό χρειαστεί μέχρι το 2024, η HSBC συστήνει τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους και ειδικά στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι φετινές χρηματικές διανομές του οποίου διαμορφώνουν απόδοση ψηλότερη από 10% (!), η Goldman Sachs προβλέπει ότι στο επόμενο 12μηνο ο Γ.Δ. θα φτάσει τις 1175 μονάδες και η S&P αισιοδοξεί για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Με την υπέρβαση του ορίου αντίστασης των 874 του Γ.Δ. να διαμορφώνει προσδοκίες για πιθανή επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, στο βαθμό που διαμορφωθούν προϋποθέσεις εξασθένησης του γεωπολιτικού κινδύνου !
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας συμμετείχαν στο παγκόσμιο ράλι σήμερα Τετάρτη 30/3, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες για τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούσαν ανησυχία ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ μετά από μια σύντομη πτώση των αποδόσεων των 10 ετών κάτω από τα επιτόκια των ομολόγων διαρκείας δύο ετών.
Η ευρέως παρακολουθούμενη καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων με ωρίμανση 2 ετών έναντι των αποδόσεων για τα 10ετή αντιστράφηκε για λίγο την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς οι επενδυτές ομολόγων στοιχηματίζουν ότι η επιθετική σύσφιξη από την Federal Reserve θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί το βασικό της ανώτατο όριο αποδόσεων την Τετάρτη, εκδηλώνοντας τη θέληση να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη, συμπεριλαμβανομένων των απρογραμμάτιστων πράξεων έκτακτης ανάγκης στην αγορά. Αν και αυτό προφανώς υπογράμμιζε την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την πολιτική της, ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν η στρατηγική ήταν βιώσιμη.
Στις 8:45
Ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε -1,18%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,67%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,15% ψηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +1,35%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε την μεγαλύτερη μεταβολή +1,69%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,39% και ήταν στις 596,40 μονάδες