Πάνω από τα 45 δολ. η τιμή του αργού

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 15:34
UPD:15:52

Πάνω από τα 45 δολάρια ανακάμπτουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, μετά την εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν επίσης οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι, ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα παγκοσμίως έχει συμμορφωθεί - και με το παραπάνω - με τις νέες μειωμένες ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ.

Στις 14:54 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχυόταν κατά 2,06 δολάρια, ή 4,7%, στα 45,58 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 44,86 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 2,46 δολάρια, ή 5,8%.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει το 2009, μετά από την πτώση που αναμένεται να σημειώσει φέτος, για πρώτη φορά από το 1983.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις αλ-Ναΐμι, ότι η Σαουδική Αραβία παρήγαγε το Νοέμβριο 8,49 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, συνέβαλαν στο να τεθούν σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένδειξη για παραπάνω από πλήρη συμμόρφωση της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας παγκοσμίως με τις νέες ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ (για τη Σαουδική Αραβία ο στόχος ήταν 8,47 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη ημέρα).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα