14η αξιολόγηση: Στον δρόμο προς την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 17:00
UPD:17:23
REUTERS/TONY GENTILE

A o 

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και με την αβεβαιότητα στο έπακρο για τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στην ευρωπαϊκή και κυρίως στην ελληνική οικονομία, έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης, πιθανόν και της τελευταίας για την Ελλάδα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η απόφαση εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα δώσει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές περί επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να έρθει πιο κοντά χρονικά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα όποια προαπαιτούμενα εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεδομένης της κατάστασης, η ελληνική πλευρά αλλά και οι θεσμοί φαίνεται να θεωρούν αυτονόητο ότι ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας θα «κλείσει» με εκκρεμότητες. Στόχος της Αθήνας είναι κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο αυτές οι εκκρεμότητες να είναι όσο γίνεται λιγότερες. Άλλωστε, όπως τονίζονταν και στην τελευταία
έκθεση των θεσμών, πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων έως τα μέσα του έτους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα όπως :
 -Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με έμφαση στο σκέλος των συντάξεων έως τον Ιούνιο.
 -Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας
- Η παρακολούθηση της διαδικασίας περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού από το Μάιο.
-Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ ώστε η λειτουργία του να ξεκινήσει τον Απρίλιο και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Σεπτεμβρίου
- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
- Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
-Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο
-Το νέο πληροφορικό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis» που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2022.

Η έκθεση των θεσμών θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο με ορίζοντα να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης, στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η λήψη απόφασης για εκταμίευση όχι μόνο της δόσης που συνδέεται με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση αλλά και της δόσης που εκκρεμεί από το 2019, δηλαδή ένα ποσό συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η απόφαση για εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης να μεταφερθεί χρονικά για το τέλος του έτους.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς στις 6 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα