Προτάσεις φορέων Β. Ελλάδας για τη στήριξη της αγοράς

Υπόμνημα στην κυβέρνηση διά του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 18:00

Υπόμνημα με τις προτάσεις τους για τη στήριξη της αγοράς, μετά τα επεισόδια, αλλά και εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης, κατέθεσαν στην κυβέρνηση, διά του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, εννέα παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Μικρών-Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) και η Ενωση Τουριστικών Γραφείων χαρακτηρίζουν τα μέτρα θετικά και ζητούν:

1) Να εφαρμοστούν ταχύτατα τα εξαγγελθέντα μέτρα, αφού διευκρινιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά.

2) Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν -εκτός από αυτό που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων- να εφαρμοσθούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

3) Να ξεκινήσει άμεσα η άτοκη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία στο μέσο όρο τριετίας και όχι κερδοφορία και για τα τρία τελευταία συνεχόμενα χρόνια.

4) Να ανασταλούν οι καταβολές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) επί εξάμηνο για όλες τις επιχειρήσεις.

5) Να ανασταλεί η καταβολή των τραπεζικών υποχρεώσεων από δάνεια, να δοθεί περίοδος χάριτος και να μειωθούν τα επιτόκια.

6) Να δοθεί 12μηνη παράταση στην εφαρμογή της περαίωσης των φορολογικών υποθέσεων.

7) Να καταβληθεί άμεσα ο Φ.Π.Α σε όσες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πιστωτικό υπόλοιπο.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια σύσκεψης των φορέων, ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ Δημήτρης Μωϋσιάδης ανέφερε ότι μετά τα επεισόδια, σημειώνονται μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της πόλης για την περίοδο των Χριστουγέννων από τουρίστες-υπήκοους γειτονικών χωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα