Market Beat: Η Αθήνα αναζητά κατεύθυνση από τα διεθνή

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 09:23
UPD:09:25
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εμφάνισαν πτωτικές μεταβολές και σήμερα το πρωί. Το αργό Brent βούλιαξε στα 108,98 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ήταν στα 104,5 δολάρια το βαρέλι.
  • Η έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας συνέχισε να επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια διατήρησαν τον ανοδικό τους βηματισμό επηρεασμένα από την άνοδο στη  Wall Street.
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,10% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για ανοδική έναρξη.
  • Τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών αλλά και αυτών της Wall Street ήταν μικρά σε σύγκριση με αυτά του Γενικού Δείκτη Τιμών της Αθήνας και τα ΣΜΕ για τους Dow S&P500 εμφάνιζαν οριακές μεταβολές χωρίς να βοηθούν στη διαμόρφωση τάσης στην Ευρώπη
  • Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην αγορά που δείχνει να οδηγείται από τους θεσμικούς παράλληλα αλλά με μεγαλύτερη νευρικότητα από τους διεθνείς δείκτες
  • Οι επαγγελματίες προσεγγίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση με τη βοήθεια της Τεχνικής ανάλυσης και ειδοποιούν πως το επίπεδο των 603 μονάδων για τον ΔΤΡ γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ αν δώσει κλεισίματα πάνω από τις 637 μπορεί εύκολα να συνεχίσει προς τις 660 μονάδες
  • Οι επενδυτές σχετικά αξιόλογο τζίρο, και μεγάλης ανάλογα αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 861,98 μονάδες, με μεταβολή +2,24% ή 18,87 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 87,099 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 22,526 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +2,46% στις 2086,95 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,26%

Το πράσινο φως για ανάληψη ρίσκου είχε ανάψει πριν την έναρξη των συναλλαγών. Το lockdown στη Σαγκάη για δυο εβδομάδες αποτέλεσε τη βάση για το πέρασμα της τιμής του βαρελιού σε επίπεδα -4% χαμηλότερα και έτσι, οι δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν από την έναρξη ψηλότερα. Έτσι το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα τιμών κατά 4,9 μονάδες ή με κέρδη +0,58%, καθώς ο ΔΤΡ ο δείκτης των μετοχών με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επενδυτικού ενδιαφέροντος κάθε τύπου άνοιξε με χάσμα 11,8 μονάδων ή κέρδη +1,96%. Συνεπώς εκτός της “αδείας” από τα διεθνή χρηματιστήρια, υπήρξε και η ειδοποίηση από το επίκεντρο του πάγκου της αγοράς, πως οι αποτιμήσεις θα αντιδράσουν ανοδικά.  Αποδείχθηκε πως η ορμή από το γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ικανή να φέρει το ΓΔ οριακά κάτω από τις 865, με μεταβολή +2,59%. Αλλά ο ξενοδόχος για την τάση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς  ήταν, είναι και θα είναι οι δείκτες της Wall Street και τα ΣΜΕ επί αυτών, παρέμειναν με αρνητικά πρόσημα, ακόμα και λίγα λεπτά προ της έναρξης στις ΗΠΑ. Αυτό έκανε τους συναλλασσόμενους μετά τις 15:00 να προβαίνουν σε πωλήσεις για ενθυλάκωση κερδών, πιθανώς από όσους αγόραζαν στην τελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας, με τον ΓΔ ωστόσο μετά τις 16:00, να μην μειώνει τα κέρδη του κάτω του +2% (ή τις 860,00 μονάδες).

Παρά την εκτίναξη των αποτιμήσεων χθες, οι εγχώριοι παράγοντες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους με αποτέλεσμα από την Leon Depolas Sec. να ειδοποιούν: “Δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις εκτιμώμενες αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, το ζήτημα του υψηλού κόστους Ενέργειας φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις Αγορές για αρκετό χρονικό διάστημα. Άλλωστε και η συνάντηση για το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν προσέφερε κάτι χειροπιαστό στην παρούσα φάση Στο πλαίσιο αυτό η συνέχεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης Το εκτιμώμενο εύρος τιμών κίνησης του ΓΔΧΑ για τις επόμενες συνεδριάσεις, οριοθετείται εντός της περιοχής των 890 - 810 μονάδων”. Ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης περιγράφει βαθύτερες επενδυτικά ανησυχίες: “Ο πόλεμος στην Ρωσία, ακόμα και αν τελειώσει θα αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες, ειδικά στο ενεργειακό, κάτι που μπορεί να φέρει πολύ πιο σύντομα εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπροστά μας θα έρθουν καταστάσεις, που σίγουρα τις είχαμε ‘κρυμμένες κάτω από το χαλί’ για πολλά χρόνια. Σε τι βαθμό θα επωφεληθούμε, ή χάσουμε εξαρτάται από την εξωτερική πολιτική που χαράσσουμε αυτό το διάστημα. Μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε Πανευρωπαϊκά, χωρίς να μπορούμε να εξάγουμε χρονικά συμπεράσματα στην παρούσα”.

Μετά τα χθεσινά αξίζει να αναφέρουμε πως μπορεί να αξίζει η προτροπή των ξένων χρηματιστηριακών αναλυτών που προτείνουν να μην αποφασίζουν τις επενδυτικές τους κινήσεις οι ιδιώτες κυνηγώντας την βραχυπρόθεσμη τάση. Γιατί όσο γρήγορα υποχωρούν οι αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών με την ίδια ταχύτητα ανακάμπτουν. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές έχοντας απογοητευτεί από την παρατεταμένη νευρικότητα προβλέπουν πως η κίνηση για την υπέρβαση των 1000 μονάδων ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εντείνοντας τοιουτοτρόπως  την μεταβλητότητα, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δεδομένου ότι οι προοπτικές της κερδοφορίας των Εισηγμένων συρρικνώνονται. Ορίζουν την οροφή πλέον για τον ΓΔ στις 890 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Νέα άνοδος στη Wall Street. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθες, έκλεισε με κέρδη παρά τις απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης, εν όψει του νέου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ενισχυμένοι βγήκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,27% ή 94,65 μονάδες στις 34.955,89, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 4,575,52 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,31% στις 14.354,90 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+2,1%) και Salesforce.com (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-2,2%) και Dow Inc. (-1,4%). Επιπλέον, ο τίτλος της Tesla πραγματοποίησε άλμα 8%, μετά την είδηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε split μετοχών για να δώσει μέρισμα στους μετόχους. Στον αντίποδα, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, καθώς η καμπύλη αποδόσεων ισοπεδώθηκε. Η JPMorgan έχασε 1,9% και η Wells Fargo υποχώρησε κατά 2,7%. Η Goldman Sachs και η Bank of America έχασαν 1% έκαστη.

Στο μεταξύ, στα 106,6 δις  δολάρια έφτασε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου μετά το lockdown στη Σαγκάη και τις ανησυχίες που προκαλεί ενδεχόμενη επέκταση των περιορισμών και σε άλλες περιοχές της Κίνας. Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,47% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,56%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0990 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Στο μακροοικονομικό πεδίο, το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση τον Μάρτιο, από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, τον Απρίλιο του 2020, όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης του Ifo για τις προσδοκίες για τις εξαγωγές υποχώρησε στις -2,3 μονάδες, από τις 17 μονάδες τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, η Carlsberg, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ζυθοποιείο στη Ρωσία, και η Heineken ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,14% στις 454,17 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,14% στις 7.473,14 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,78% στις 14.417,37 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,54% στις 6.589,11 μονάδες.

ΧΑ

Με 32 εκατ. ευρώ άνω του μέσου τζίρου της 4ης εβδομάδας, το +2,24% έφερε τις 862 μονάδες

  • Με αύξηση όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια πτωτική εβδομάδα, αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για ανάληψη ρίσκου χωρίς αμφιταλαντεύσεις.  
  • Τα κέρδη στη συνέχεια σε 20 ως 24  blue chip που έγιναν 22 στο τέλος της συνόδου,  ήταν αυτές που καθοδήγησαν την ώθηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών εταιριών Τηλεπικοινωνιών +3,87%, Τραπεζών +3,68%,  Πρώτων Υλών +3,45%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +3,00%, Βιομηχανικά Προϊόντα +2,04%.
  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μεικτή εικόνα με τους Dow και Nasdaq με μεταβολή -0,28% και +0,26% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η αιτία της ανοδικής ορμής στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα ως τις 16:00, από την λήξη των επίπεδων ασιατικών συναλλαγών, ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου χωρίς θετικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά με θετικές προσδοκίες από τη συνέχεια στη διαπραγμάτευση των αντιμαχόμενων. 
  • Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον σε 78 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ωθεί τον ΓΔ να επιστρέψει στο επίπεδο των 860 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά από τα πρώτα λεπτά, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,58% ως το +2,59%. Την προηγούμενη έκλεισε στις 843,11 μονάδες.
  • Την τάση υπέρ διόγκωσης των κερδών υποστήριξαν κυρίως τα 8 από τα 22 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +3,00% και πάνω και ανάμεσα στα 8 με τη μεγαλύτερη  άνοδο  βρέθηκαν οι ΕΤΕ +4,97%, ΒΙΟ +4,63%, ΟΤΕ +3,86%, ΤΕΝΕΡΓ +3,73%, ΕΥΡΩΒ +3,70%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,65%, TITC +3,33% και ΑΛΦΑ +3,16%. Τα υπόλοιπα 14 εμφάνισαν μεταβολές από +0,15% ως +2,96%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν 2 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι ΚΟΥΕΣ -0,17% και ΟΛΠ -0,12%. Ο τζίρος αυξήθηκε αισθητά  φθάνοντας στα 87,099 από 61,597 εκατ. ευρώ χθες.
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής αλλά νευρικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση ανοδική, αφού πρώτα οι επενδυτές ανησύχησαν για την τάση των αμερικανικών.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,807% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,817% έχοντας φθάσει στο 2,881% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν αρχικά διάθεση για αγορές στα περισσότερα blue chip με κίνηση σε θετικό πεδίο και αφού η διάθεση αυτή δοκιμάστηκε για λίγο, απόκτησε χαρακτηριστικά μόνιμα με εντολές αγοράς  για τα περισσότερα στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 860 στις 12:03 άρχισε η αναζήτηση για την κορυφή στις 864,95 μονάδες ακριβώς στις 14:23 και άρχισε η κατηφόρα που σταμάτησε στις 15:56 και ο ΓΔ ήταν τότε στις 859,91. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 861,98) ενωρίτερα, με αρνητικές μεταβολές για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, βελτιώθηκε το κλίμα στο τελευταίο 60λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 860 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν κοντά στις 862. Η αγορά μετά τη διαρκή αναζήτηση ανώτερου και την ελαφρά διόρθωση εμφάνισε διάστημα αντίδρασης. Έτσι από τα επίπεδα οριακά πάνω από  των 859,9 μονάδων, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε αταλάντευτα ανοδική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 861,27 στις 17:00 (+2,25%). Η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 861,98 μονάδων.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές σχετικά αξιόλογο τζίρο, και μεγάλης ανάλογα αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 861,98 από 843,11 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +2,24% ή 18,87 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 87,099 από 61,597 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 22,526 από 7,828 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 13,719 εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ 3,308 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 1,965 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 342.750 ευρώ και την ΕΤΕ 315.700 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 78 από 35 την Πέμπτη 24/3 και 19 από 63 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,277 από 61,017 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 25,5 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο και 32,5 από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης βδομάδας τα 54,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +2,24% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,34%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +2,46% στις 2086,95 από 2036,94 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  50,01 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,26%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η αλλαγή τάσης δεν έφερε εμφανή αλλαγή στις προσδοκίες

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης από το άνοιγμα ως το τέλος. Το άνοιγμα στις 2052,92 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 15,98 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 50,01 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2095,25 μονάδες, ήρθε στις 14:23. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2052,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2086,95 από 2036,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,46% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 7,618 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα  28/3/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 608 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2095,00 μονάδες, κατώτερο στις 2058,00 και τελευταίες πράξεις στις 2087,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2086,00 από 2035,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2768 από 2747. Διακινήθηκαν επίσης 31 από 6 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2090,00 μονάδες κατώτερο τις 2068,75 και τελευταίες πράξεις στις 2087,00 με τιμή κλεισίματος τις 2085,25 από 2037,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 109 από 121.  

Η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει στην εκτίμηση, πως ο FTSE25 πρέπει να ξεπεράσει αρχικά, τις 2098,2 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), και στη συνέχεια να κατακτήσει τιμές άνω των 2137,8, εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών. Κλείσιμο πάνω από τις 2199, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2231 μονάδες. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 2042 μονάδες, 2000, και στη ζώνη ανάμεσα στις 1911 και 1899 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε αυστηρά εστιασμένο στα δικαιώματα πώλησης. Στα calls λήξης Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ομοίως. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 634,25 από 611,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 24/3, στις 605,13 με μεταβολή -1,23%.  Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 616,97 μονάδων (+1,96%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 616,97 (+1,96%), και ανώτερο τις 630,79 (+4,24%) έκλεισε στις 627,37 μονάδες με μεταβολή +3,68%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 24,309 εκατ. ευρώ και επιμερίστηκε ως εξής: η ΑΛΦΑ (+3,16%) απασχόλησε 6,470 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+4,97%) 9,971 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,49%) απασχόλησε 2,211 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,70%) απασχόλησε 4,835 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα. Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 620 – 627, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 656 και 719 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 603, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 592 – 587 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 7.501 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 89.892 από 86.439 και τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5.891 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,23 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.832 από 29.936.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2132 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και έγιναν 33.569 από 33.106 τα ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 336 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,39 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 21.994 από 21.882.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 427 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  λήξης Ιουνίου, τα 298 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, και τα 187 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν διευρυμένο και αφορούσε τα 6.882 συμβόλαια για ΑΛΦΑ και τα 5.610 για ΤΙΤC, τα 4.730 συμβόλαια ΜΥΤΙΛ, τα 1000 για ΒΙΟ και τα 1000 για ΕΥΔΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Ο πόλεμος συνεχίζεται με την Ρωσία να ψάχνει τρόπους να πετύχει τον σκοπό της και τις κυρώσεις να δίνουν και να παίρνουν με την διαφορά ότι ο Πούτιν βρίσκει τρόπους να πιέσει με την σειρά του. Ουσιαστικά ζήτησε οι αγορές Αερίου από την Ευρώπη να γίνονται με Ρούβλι κάτι που μπορεί να αναγκάσει παράλληλα και την στήριξη του Νομίσματος. Φυσικά ή όλη αυτή κατάσταση δεν βολεύει καμία από τις δύο Πλευρές και σύντομα πρέπει να βρεθεί μία λύση.

Ο πόλεμος στην Ρωσία, ακόμα και αν τελειώσει θα αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες, ειδικά στο ενεργειακό, κάτι που μπορεί να φέρει πολύ πιο σύντομα εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπροστά μας θα έρθουν καταστάσεις, που σίγουρα τις είχαμε ‘κρυμμένες κάτω από το χαλί’ για πολλά χρόνια. Σε τι βαθμό θα επωφεληθούμε, ή χάσουμε εξαρτάται από την εξωτερική πολιτική που χαράσσουμε αυτό το διάστημα.

Μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε Πανευρωπαϊκά, χωρίς να μπορούμε να εξάγουμε χρονικά συμπεράσματα στην παρούσα. Ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από τις Οικονομίες. Η εβδομάδα που πέρασε, εκτός από βραχυπρόθεσμη αδυναμία δεν προσέθεσε κάποιο νέο δεδομένο στην Αγορά. Τα κλεισίματα μας βρήκαν οριακά πάνω σε στηρίξεις, γεγονός που σημαίνει πως αν δεν δούμε δυνατό ανοδικό ξέσπασμα άμεσα, θα συνεχίσουμε την πλαγιοπτωτική κίνηση. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει την καλύτερη εικόνα φτάνοντας, ενώ οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι συνεχίζουν απλά να προσπαθούν να συντηρήσουν την βάση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να βοηθάνε την Αγορά να κινηθεί ανοδικά.

Ο ΓΔΧΑ “χρωστάει” μία κίνηση, έστω και τεχνική, προς τα πρόσφατα υψηλά, ή και την ζώνη πέριξ του 900 που είναι οι ουσιαστικές αντιστάσεις. Θυμίζουμε ότι το κλείσιμο του μήνα πρέπει να μας βρει πάνω από τις 854 μονάδες, προκειμένου η Αγορά να συντηρήσει τα μηνιαία αγοραστικά σήματά της. Την εβδομάδα που ξεκίνησε θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία σε συνάντηση που θα διενεργηθεί στην Τουρκία. Ελπίζουμε να βγει ‘λευκός καπνός’ από τις συναντήσεις, μιας και η κατάπαυση του πυρός είναι επιβεβλημένη. Σίγουρα και οι δύο Πλευρές θα θελήσουν να βγουν κερδισμένες, τουλάχιστον στα μάτια της Κοινής Γνώμης, με αυξημένες πιθανότητες να δούμε νέα δεδομένα στο κοντινό μέλλον.

Σήμερα

Ανοδική η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους περισσότερους βασικούς δείκτες με μικρές ανοδικές μεταβολές. Πιθανά να επηρέασε η είδηση για τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας στην Τουρκία.

Στις 8:35:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,79%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,70%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,31% ψηλότερα
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,89%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε οριακή μεταβολή +0,06%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,59% και ήταν στις 586,40 μονάδες


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα