Ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων- του Σοσιαλιστικού κόμματος και των Podemos, γράφει η El Pais.
Το «πακέτο», που θα επικυρωθεί επισήμως αύριο από το υπουργικό Συμβούλιο στη Μαδρίτη, περιλαμβάνει τη χορήγηση 6 δισ. ευρώ σε άμεση βοήθεια, 10 δισ. σε φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και μείωση κατά 20 σεντς στην τιμή των καυσίμων για όλους τους πολίτες, η οποία θα ισχύσει από 1η Απριλίου, όπως διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Μετά από παρέμβαση των Podemos, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να τεθεί για τρεις μήνες όριο 2% στις αυξήσεις των ενοικίων. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου καμία αύξηση στα ενοίκια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσοστό», όπως ανακοίνωσε ο Σάντσεθ. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ένας έκτακτος μηχανισμός προστασίας της απασχόλησης αυτούς τους μήνες, με την επιβολή ορίων στις απολύσεις έως και τον Ιούνιο.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, που εκπροσωπεί τους Podemos στην κυβέρνηση, τόνισε: «Δίνουμε μια σαφή εντολή: δεν χρειάζεται να απολυθεί κανείς. Αν γίνει κακή χρήση, οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν την ενίσχυση που έλαβαν. Επίσης, φανταστείτε τι θα γινόταν αν τώρα να ανεβάζαμε τα ενοίκια, με τον πληθωρισμό στο 7,4%».
Η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη να αυξηθεί κατά 15% η βοήθεια στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και να επεκταθεί το κοινωνικό επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα σε άλλες 600.000 έως 2 εκατομμύρια οικογένειες. «Ο τερματισμός του πολέμου δεν είναι στα χέρια αυτής ή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μόνο στα χέρια του Πούτιν, ο οποίος ελπίζουμε να δικαστεί για τα εγκλήματά του» τόνισε ο Σάντσεθ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δεν θα γίνουν αισθητές. Αλλά θα εργαστούμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια. Θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Αυτή είναι η ίδια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε την πανδημία προστατεύοντας τους εργαζόμενους, η ίδια που πέτυχε την ιβηρική εξαίρεση στις Βρυξέλλες, η ίδια που προχώρησε στην αύξηση των συντάξεων, την εργασιακή μεταρρύθμιση και αντιμετώπισε την κρίση του Αφγανιστάν και τις συνέπειες από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην απάντησή της στον Πούτιν, η Ισπανία πρέπει επίσης να είναι ενωμένη» πρόσθεσε ο Σάντσεθ.