Market Beat: Με αναζήτηση τάσης ξεκινά η εβδομάδα των απαντήσεων για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 09:24
UPD:09:24
  • Τα ΣΜΕ του S&P 500 στις 8:30 υποχωρούν κατά -0,30% ενώ οι μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έχουν μεικτή εικόνα  με τον δείκτη για τα ασιατικά χρηματιστήρια σε πτώση της τάξης του -0,20%
  • Το δολάριο σκαρφαλώνει απέναντι στο γιεν και υποχωρεί οριακά έναντι του ευρώ
  • Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχωρώντας -3,7% πέρασε κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου μετά το lockdown στην Σαγκάη από την εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19
  • Το κλίμα παρέμεινε δέσμιο στην απουσία προόδου  στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι αγορές περιμένουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχουν θετικές μεταβολές στις 8:30 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των DAX & FTSE.
  • Ενώ το γεμάτο αναταράξεις τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, οι αγορές θα παρακολουθήσουν τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης για να προβλέψουν πόσο επιθετικά θα κινηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες στην μάχη κατά του διαρκώς διογκούμενου πληθωρισμού.

Από την εγχώρια αγορά

  • Η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου με τέσσερεις συνεδριάσεις έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,29%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -5,44%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -5,62%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -2,15% και στον μήνα χάνει -5,72% με ετήσια απόδοση -5,21%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ πτώση κατά -1,52% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -4,70% ενώ στο έτος χάνει -2,38%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με μείωση -2,19%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -5,37%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +5,25%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί να ήταν το διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση, που διαμόρφωσε την εικόνα της αγοράς την περασμένη βδομάδα. Αλλά ο έλεγχός της έδειξε απουσία διάθεσης για αγορές, ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα όπως ήταν αυτά της Πέμπτης. Πήγε… υπέρ βωμών και εστιών η αναβάθμιση της Εγχώριας Οικονομίας από την DBRS. Ενώ την ακολούθησαν οι ψαλιδισμένες εκτιμήσεις της για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 4,3% από 4,4% το Δεκέμβριο, με αυτή για το 2023 στο 3,1% από 3,4%.

Οι επενδυτές παγκόσμια, αναγνωρίζοντας την εκτίναξη της αβεβαιότητας προσπάθησαν να δώσουν τόνο στις αντιδράσεις τους παρακολουθώντας τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου. Το τέλος της περασμένης εβδομάδας δεν ξεκαθάρισε τον ορίζοντα. Αντίθετα ενίσχυσε την άποψη, πως ο πόλεμος θα έχει διάρκεια ικανή να εκτινάξει τις πληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδα που όχι μόνο θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά θα την περάσουν σε ύφεση. Το τέλος του συνηθέστερα πτωτικού Μαρτίου θα δώσει πληροφορίες για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτές θα “υποδείξουν” τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Πολλά πλέον κρέμονται από μια κλωστή, αναφορικά με τη διάθεση των επενδυτών παγκόσμια.

Οι εκδόσεις ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη την τρέχουσα εβδομάδα θα αποκαλύψουν τις διαθέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Η άνοδος των αποδόσεων σύμφωνα με τον Gargi Chaudhuri, της BlackRock Inc. δεν θα φθάσει το 3% για το δεκαετές των ΗΠΑ. Αναμένει σταθεροποίηση στη ζώνη μεταξύ 2,5% και 2,75%, καθώς είναι ένα ελκυστικό εύρος για επενδυτές που χρειάζονται σταθερό εισόδημα στα χαρτοφυλάκια τους, όπως τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία. 

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου διεύρυνε τις απώλειές του μήνα, ενώ ο πανευρωπαϊκός  Stoxx Europe 600 απέδωσε +0,10%. Η αγορά σφραγίστηκε από τις επιφυλάξεις των επενδυτών που τους οδήγησαν σε μείωση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές και σε αρκετές συνεδριάσεις, τα κλεισίματα έγιναν κοντά στο κατώτερο μέρας ή και πάνω σε αυτό. Στο διεθνές πεδίο συνεχίστηκαν οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, αλλά οι επιλογές των θεσμικών έδειξαν πως ανησυχούν περισσότερο για τον καλπασμό των πληθωριστικών πιέσεων. Συνεπώς θεωρούσαν ότι στις αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις στην κερδοφορία από τον πόλεμο. Η συνέχεια στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι πιο πιθανή και μπορεί να συντηρήσει τις πιέσεις διεθνώς συμβάλλοντας στη διατήρησή τους στο ΧΑ.

Η προσοχή των ιδιωτών επενδυτών χρειάζεται να είναι μεγάλη, καθώς το πλήθος των μετοχών που τους έχουν γοητεύσει είναι πολύ περιορισμένο και το ίδιο ισχύει για το ενδιαφέρον των θεσμικών. Αν χρειαστεί να γίνει αναπροσαρμογή των προσδοκιών, οι πιέσεις ακόμα και στα εκλεκτότερα από τα blue chip της Αθήνας θα είναι τεράστιες, σε σχέση με το περιορισμένο βάθος των συναλλαγών αυτή την εποχή. Η κατάσταση στα γεωπολιτικά και ο πληθωρισμός είναι οι άξονες διαμόρφωσης της παγκόσμιας τάσης, στην οποία φάνηκε να υπακούει η αγορά με τις εξαιρέσεις να αφορούν τις πρώτες αντιδράσεις σε θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ :“Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν ‘ασυγκίνητες’ από την συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η τρέχουσα κατάσταση  έχει αποτιμηθεί. Ιδιαίτερα πιο επιθετικοί στην άνοδο είναι οι Αμερικανικοί δείκτες, παρά τις “hawkish” δηλώσεις της Fed, παραμένοντας μερικώς αποσυνδεδεμένοι από τους Ευρωπαϊκούς. Παρά ταύτα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν βελτιώσει αρκετά την τεχνική τους εικόνα, “χωνεύοντας” τις τιμές και συσσωρεύοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις”.

Περνώντας στις παρατηρήσεις για τη δυναμική στην εγχώρια αγορά μετοχών από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Είναι ξεκάθαρο ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική ορμή έχει μετριαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΓΔΧΑ δεν θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα. Οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και βαρύτητα δίνεται πλέον στους τίτλους με αυξημένη δυνατότητα διανομής μερισμάτων, ακόμα και σε ένα περισσότερο τοξικό επενδυτικό περιβάλλον. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο Χ.Α. εκτιμούμε ότι είναι ανθεκτικά, αλλά δύσκολα θα μείνουν ανεπηρέαστα από εξωτερικές πιέσεις”.

Ενώ από την Merit Sec. σχολίασαν: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (bearmarket), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 886 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 - 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 870 και 880 μονάδες. Καλά τα αποτελέσματα της Αεροπορίας Αιγαίου, λόγω της αύξησης των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών. Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ προβλέπει ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα διαμορφωθούν μεταξύ €720 εκατ. και €740 εκατ. το 2022, υψηλότερα από την πρόβλεψη του consensus (€694 εκατ.). Επίσης, η Εταιρεία αποπλήρωσε δάνεια ύψους €110 εκατ. στο Α’ τρίμηνο 2022. Ο ΟΠΑΠ παραμένει μία από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας στο Χ.Α.”

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Με τεντωμένα νεύρα ως το τέλος ενός σκληρού τριμήνου

Χωρίς ανάσες ανακούφισης οι επενδυτές θα ολοκληρώσουν ένα τρίμηνο που  εύχονται να πάει και να μην γυρίσει. Ενώ το γεμάτο αναταράξεις τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, οι αγορές θα παρακολουθήσουν τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης για να προβλέψουν πόσο επιθετικά θα κινηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες στην μάχη κατά του διαρκώς διογκούμενου πληθωρισμού. Οι εκδόσεις ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη την τρέχουσα εβδομάδα θα αποκαλύψουν τις διαθέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Η άνοδος των αποδόσεων σύμφωνα με τον Gargi Chaudhuri, της BlackRock Inc. δεν θα φθάσει το 3% για το δεκαετές των ΗΠΑ. Αναμένει σταθεροποίηση στη ζώνη μεταξύ 2,5% και 2,75%, καθώς είναι ένα ελκυστικό εύρος για επενδυτές που χρειάζονται σταθερό εισόδημα στα χαρτοφυλάκια τους, όπως τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία.  

Οι μετοχές σταθεροποιούνται

Η γεύση από το φινάλε της εβδομάδας ήταν θετική, αφού οι μετοχές στην Wall Street που έχει το ρόλο του σηματοδότη για την κίνηση των χρηματιστηρίων στον πλανήτη, με την καλύτερη δυναμική από όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια τον Μάρτιο, σημείωσαν άνοδο σε μια ασταθή ημέρα διαπραγμάτευσης. Αλλά η απόδοση του διετούς ομολόγου, μεταξύ των πιο ευαίσθητων στις μεταβολές των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,28%. Ο S&P 500 ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και ζημιών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εν μέσω μόνιμης αστάθειας, οι μετοχές σημείωσαν τη δεύτερη εβδομαδιαία τους άνοδο. Το θετικό ήταν για ορισμένους ότι η κίνηση της αγοράς έδειξε πως καλύτερη προσέγγιση είναι η αδιαφορία για τις βραχυπρόθεσμες νευρικότητες αφού οι αποτιμήσεις ανακάμπτουν τόσο γρήγορα όσο η ταχύτητα μείωσής τους.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου οι οκτώ εκ των δεκαοκτώ δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν πτώση, με τα κέρδη τους μικρά κυρίως σε ΗΠΑ και μεγάλα στην Ιαπωνία.  Ο S&P500 προσέθεσε +1,79%, στο 2022 χάνει -4,68%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά +0,31%, με επίδοση -4,06% στο 2022. Ο S&P400 εμφάνισε άνοδο +0,24%, με απώλειες στο 2022 -4,56%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή -0,39% στο 2022 χάνει -7,45%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,98%, υποχωρεί στο 2022 -9,43%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,06% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +1,34%. Ο DAX  έχασε -0,74%, στο 2022 υποχωρεί -9,94%, ο CAC με μεταβολή -1,01%, στο 2022 χάνει -8,38%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -1,03%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -4,40%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +1,39%, με ετήσια επίδοση -10,20%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,23%, ενώ στο έτος χάνει -7,02%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,27%, με επίδοση στο 2022 +13,60%. Ο IPC του Μεξικού μειώθηκε οριακά -0,06%, και στο 2022 αποδίδει +4,06%. Ο χρυσός με άνοδο +1,88%, βρέθηκε στα 1957,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +6,94%. Εκτινάχθηκε κατά +7,16%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 112,62 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +49,26%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,86%, είχε απόδοση -2,23% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +0,84%, και στο 2022 υποχωρεί -8,32%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,65% με επίδοση στο έτος -1,53%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,72%, στο 2022 χάνει -8,52%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,25% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -11,75%.

Τα ομόλογα βυθίζονται

Τα ομόλογα υποχώρησαν, εμφανίζοντας μια από τις χειρότερες τριμηνιαίες πτώσεις τους τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επειδή οι αγοραίοι αύξησαν τα στοιχήματα για τις προσεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve. Οι traders στην αγορά των Swaps τιμολογούν δύο πλήρεις ποσοστιαίες μονάδες πρόσθετων αυξήσεων από την πλευρά της Fed για φέτος και οι οικονομολόγοι της Citigroup ενίσχυσαν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις επιτοκίων φέτος, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συνεχόμενων κινήσεων με βήμα μισής μονάδας.

Στο παρελθόν, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις δεν έφθαναν στο ζενίθ παρά μόνο προς το τέλος των κύκλων σύσφιξης. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν ακόμη περιθώρια εμφάνισης ζημιών, παρά το άλμα των αποδόσεων που έχει ήδη πλήξει τους κατόχους ομολόγων με τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες που έχουν καταγραφεί. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πυροδότησε στο selloff την περασμένη Δευτέρα, όταν είπε ότι η τράπεζα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις, εάν το δικαιολογούσαν τα μακροοικονομικά δεδομένα. Μια δήλωση που την επαναλαμβάνουν και άλλοι αξιωματούχοι.

Αντιδράσεις στη σκιά κυρώσεων

Α) Στο φυσικό αέριο: Ο εμπορικός βραχίονας του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom δέχεται αυξανόμενη πίεση, καθώς πελάτες και συνεργάτες την αποφεύγουν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, παράγοντας αύξηση του κίνδυνου για τις αγορές ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Αυτά τονίζονται σε σχόλιο της Anna Shiryaevskaya στο Bloomberg όπου περιγράφει τις σχέσεις της Gazprom Marketing & Trading με τους προμηθευτές φυσικού αερίου σε Βρετανία, Γερμανία Αυστρία. Η αντίδραση στη Gazprom Marketing & Trading συμβαίνει παρόλο που η εταιρεία δεν έχει πληγεί άμεσα από τις δυτικές κυρώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριέλαβε αυτήν την εβδομάδα την Gazprombank, η οποία επεξεργάζεται ορισμένες ενεργειακές συμφωνίες της Gazprom Marketing & Trading, στη λίστα με τις απαγορευμένες οντότητες.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Γερμανίας, έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στις κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι traders φοβούνται ότι η εμπορική μονάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ήταν εξαιρετικά ασταθείς, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται έως και 79% σε μία μόλις ημέρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το χάος θα επιδεινωθεί εάν η εταιρεία, με έσοδα 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020, καταρεύσει. Η Gazprom Marketing & Trading διαθέτει επίσης μονάδες στο Μεξικό, την Ελβετία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπό της.

Β) Στο φρόνημα των επιχειρήσεων: Έτσι το ηθικό στην γερμανική επιχειρηματική κοινότητα κατρακύλησε τον Μάρτιο. Καθώς οι εταιρείες ανησυχούν για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, τις ελλείψεις οδηγών και τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας μια πιθανή μελλοντική ύφεση, σύμφωνα με έρευνα της Παρασκευής. Το ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στο 90,8 τον Μάρτιο από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 98,5 τον Φεβρουάριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές είχε δείξει ότι η μέτρηση του Μαρτίου θα ήταν 94,2.

«Το μήνυμα από το πιο σημαντικό οικονομικό βαρόμετρο της Γερμανίας είναι σαφές: η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση». Δήλωσε  ο Thomas Gitzel, της VP Bank. «Η ακραία απόκλιση μεταξύ της κατάστασης και των προσδοκιών είναι χαρακτηριστική. Ακόμη και αν δεν έχουν συμβεί πολλά, η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου είναι πολύ υψηλή». Σχολίασε ο Jens-Oliver Niklasch, της Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Καρδιοχτύπια στην Ευρωζώνη

Ο αποκλεισμός της ρωσικής ενέργειας, όπως έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς μοχλούς που θα μπορούσε να τραβήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, αποτελεί αιτία διχασμού καθώς η ευρωζώνη βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της και ταλαιπωρείται από την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Όμως, καθώς αυξάνεται η πίεση για την απόφαση της απαγόρευσης, υπήρξε νέα τροπή. Ήταν  η απαίτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια εγείροντας ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Joerg Kraemer της Commerzbank, οι εταιρείες φοβούνται ιδιαίτερα κινδύνους όπως το μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει την αγορά να υποφέρει σημαντικά και θα εκτοξεύσει τις τιμές προς τα πάνω. «Αυτή τη στιγμή, τα δύο τρίτα των βιομηχανικών εταιρειών θέλουν να αυξήσουν τις τιμές τους περισσότερο από ποτέ και οι λιανοπωλητές θέλουν επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο ντόμινο». Είπε, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του Ifo Klaus Wohlrabe.

ΧΑ

Πτώση με γενίκευση των πιέσεων

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου διεύρυνε τις απώλειές του μήνα, ενώ ο πανευρωπαϊκός  Stoxx Europe 600 απέδωσε +0,10%. Η αγορά σφραγίστηκε από τις επιφυλάξεις των επενδυτών που τους οδήγησαν σε μείωση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές και σε αρκετές συνεδριάσεις, τα κλεισίματα έγιναν κοντά στο κατώτερο μέρας ή και πάνω σε αυτό. Στο διεθνές πεδίο συνεχίστηκαν οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, αλλά οι επιλογές των θεσμικών έδειξαν πως ανησυχούν περισσότερο για τον καλπασμό των πληθωριστικών πιέσεων. Συνεπώς θεωρούσαν ότι στις αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις στην κερδοφορία από τον πόλεμο. Η συνέχεια στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι πιο πιθανή και μπορεί να συντηρήσει τις πιέσεις διεθνώς συμβάλλοντας στη διατήρησή τους στο ΧΑ.

Στην Αθηναϊκή αγορά φαίνεται πως αναζητείται ακόμα ο σκληρός πυθμένας. Η τρέχουσα εβδομάδα θα καθορίσει αν θα υπάρξει διπλή εγγραφή του χαμηλού των 789 μονάδων. Ο μέσος όρος την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία ήταν στα επίπεδα των 950 και στη ραγδαία υποχώρησή του αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, έφθασε σε οκτώ συνεδριάσεις στις 789 μονάδες. Ακολουθώντας τις ξένες αγορές η Αθήνα αντέδρασε ανοδικά ως τις 872, για να κλείσει την Παρασκευή 18/3 στις 863 μονάδες.

Τη Δευτέρα 21/3 το σοκ για τους συναλλασσόμενους ήταν ο χαμηλός τζίρος καθώς περιορίστηκε στα 43,509 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,044 εκατ. Οι επενδυτές  οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,32 από 862,86 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, με μεταβολή -0,41%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -1,22% συμβάλλοντας στις απώλειες κατά -0,58% του FTSE25 που κατέληξε στις 2069,58 από 2081,71 μονάδες στις 18/3, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,57%. Την Τρίτη εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων παγκόσμια, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 867,54 μονάδες, με μεταβολή +0,96%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,122 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,341  εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +2,14%, ενώ ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 2093,65 μονάδες, ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,68%.

Την Τετάρτη τα χρηματιστήρια αποτύπωσαν συντονισμένα τάση φυγής από το ρίσκο. Στην Αθήνα, ο τζίρος ανήλθε στα 64,860 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,580 εκατ. και ο ΓΔ, αν και έφθασε να χάνει -2,22%, έκλεισε στις 854,88 μονάδες με μεταβολή -1,46%. Ο ΔΤΡ είχε απώλειες -1,84% προκαλώντας στον FTSE25 πτώση -1,33% που τον έφερε στις 2065,80  μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,94%. Την Πέμπτη οι επενδυτές γνωρίζοντας την αργία της 25ης Μαρτίου πίεσαν τα blue chip και ενώ παγκόσμια υπήρξε συσσώρευση, εμφανίστηκαν διαστήματα χωρίς ούτε ένα με άνοδο. Έτσι ο μέσος όρος οδηγήθηκε στις 843,11 μονάδες με πτώση -1,38% και ο FTSE25 έκλεισε υποχωρώντας -1,40% στις 2036,94 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,69%. Ο ΔΤΡ είχε μεταβολή -1,23%. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,597 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,828 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος να περιοριστεί στα 54,5 από 95,3 εκατ. ευρώ στην τρίτη βδομάδα του Μαρτίου και των πακέτων έπεσε στα 3,7 από 6,8 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,017 από 62,488 δις ευρώ την Παρασκευή 18/3.

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου με τέσσερεις συνεδριάσεις έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,29%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -5,44%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -5,62%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -2,15% και στον μήνα χάνει -5,72% με ετήσια απόδοση -5,21%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ πτώση κατά -1,52% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -4,70% ενώ στο έτος χάνει -2,38%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με μείωση -2,19%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -5,37%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +5,25%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση διαμόρφωσε ουδέτερες προσδοκίες 

Στην τελευταία λόγω αργίας συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών στα παράγωγα προϊόντα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης στα πρώτα 40 λεπτά και μετά τον πέρασαν σε αρνητικό ως το τέλος. Το άνοιγμα στις 2077,59 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 11,79 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 28,86 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2078,26 μονάδες, ήρθε στις 10:31. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:16 και ήταν οι 2036,94 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2036,94 από 2065,80 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,40% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,900 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 24/3/22.

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου με τέσσερεις συνεδριάσεις έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,29%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -5,44%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -5,62%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -2,15% και στον μήνα χάνει -5,72% με ετήσια απόδοση -5,21%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ πτώση κατά -1,52% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -4,70% ενώ στο έτος χάνει -2,38%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με μείωση -2,19%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -5,37%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +5,25%.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 928 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2090,00 μονάδες, κατώτερο στις 2032,00 και τελευταίες πράξεις στις 2045,50 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2035,00 από 2057,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2747 από 2945. Διακινήθηκαν επίσης 6 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2071,00 μονάδες κατώτερο τις 2051,00 και τελευταίες πράξεις στις 2054,75 με τιμή κλεισίματος τις 2037,25 από 2056,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 121 από 23.  

Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι χάθηκε για τον FTSE25 η πρώτη στήριξη των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη παρέμεινε αυστηρά εστιασμένο το ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 611,75 από 619,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 612,66 με μεταβολή -1,84%. Αλλά στην συνεδρίαση της Πέμπτης που ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 603,86 μονάδων (-1,44%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 617,36 (+0,77%), και ανώτερο τις 617,70 (+0,82%) έκλεισε στις 605,13 με μεταβολή -1,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 15,622 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,12%) απασχόλησε 4,098 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,90%) 4,246 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,80%) απασχόλησε 1,673 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,33%) απασχόλησε 4,520 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Η στατιστική εικόνα των blue chip

Μόνο 6 από τα 25 κατάφεραν να μην εμφανίσουν απώλειες ήταν οι ΟΠΑΠ +3,69% με -0,31% στον Μάρτιο και +3,53% στο έτος, ΜΟΗ +2,44% με (-6,16%) και (-2,47%), ΕΤΕ +0,89% με (-6,76%) και (+4,95%), ΕΛΠΕ +0,43% με (-0,14%) και (+13,02%), ΜΥΤΙΛ +0,28% με (-1,81%) και (-6,94%), ΟΛΠ 0,00% με (+2,82%) και (-2,44%).  Στον αντίποδα με μεγαλύτερες του -3% απώλειες  συναντάμε 11 ήτοι ΣΑΡ -9,30% με (-1,66%) και (-20,00%), ΟΤΕ -7,01% με (-11,29%) και (-2,86%), ΕΛΧΑ -5,90% με (-9,29%) και (-10,27%), ΔΕΗ -5,75% με (-14,88%) και (-23,30%), ΑΡΑΙΓ -5,08% με (-12,35%) και (+4,89%), ΚΟΥΕΣ -4,89% με (-3,68%) και (-6,46%), ΕΥΡΩΒ -4,21% με (+2,49%) και (+12,24%), ΕΕΕ -4,07% με (-18,75%) και (-36,85%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,52% με (+1,04%) και (-7,68%), ΠΕΙΡ -3,47% με (-3,60%) και (+5,81%), ΒΙΟ -3,30% με (-4,65%) και (-10,68%). Ακολουθούν τους δείκτες οι TITC -2,33% με (-3,08%) και (-5,83%), ΕΥΔΑΠ -2,32% με (-6,51%) και (-13,57%). Αμυντικά στις πιέσεις αντέδρασαν με πτώση μικρότερη των δεικτών οι ΑΛΦΑ -1,58%, ΛΑΜΔΑ -1,44%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,18%, ΑΔΜΗΕ -1,12%, ΜΠΕΛΑ -0,81% και ΤΕΝΕΡΓ -0,53%.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6.308 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 86.439 από 87.288 και τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2.924 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,08 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.936 από 30.768.

Της ΕΥΡΩΒ με 2236 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και έγιναν 33.106 από 32.987 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 856 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 21.882 από 21.895.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 477 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 194 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  λήξης Ιουνίου και τα 185 ΣΜΕ του ΟΤΕ λήξης Ιουνίου.  

Σήμερα

Η διοίκηση στη Σαγκάη ο οικονομικός κόμβος της Κίνας με 26 εκατομμύρια ανθρώπους είπε σε όλες τις εταιρείες να αναστείλουν την παραγωγή ή να βάλουν τους ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως σε ένα lockdown δύο σταδίων για εννέα ημέρες. Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου βοηθήθηκε από τις ελπίδες για πρόοδο στις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας συμφωνίας. Το βασικό στοιχείο από τη δέσμη δεδομένων αυτής της εβδομάδας θα είναι οι μισθοδοσίες των ΗΠΑ την Παρασκευή, όταν αναμένεται άλλη μια σταθερή αύξηση 475.000 με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο νέο χαμηλό μετά την πανδημία στο 3,7%. Επίσης, αναμένεται μια σειρά από έρευνες για την παγκόσμια μεταποίηση και αναγνώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στις 8:50

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδιζε +0,32%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε οριακή μεταβολή -0,01%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδιζε +0,93%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -0,21%

Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -0,24% και ήταν στις 581,32 μονάδες



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα