Ενεργειακή κρίση: Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 20:27
UPD:20:35

Κορυφώνται οι προσπάθειες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους 27 να αναζητούν δύσκολους συμβιβασμούς για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «έντονες» συνομιλίες κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ άλλη πηγή της Ε.Ε. είπε ότι οι «σκληρές» συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από της χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα», δήλωσε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η τεταμένη συζήτηση σταμάτησε για λίγο, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες εξήλθε της αίθουσας για μία «τεχνική διακοπή, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε νέα υψηλά ρεκόρ, οδηγώντας την Ε.Ε. να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ κράτη του νότου θέλουν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου για να προστατεύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάποια άλλα υποστηρίζουν ότι αυτό θα συνιστούσε κρατική χρηματοδότηση για επιδότηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. «Μπλοκάρουν επιλογές που θα μπορούσαν να ωφελήσουν άλλες χώρες που έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από το δικό τους», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή για τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η Σύνοδος, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το απόγευμα, παρατάθηκε. Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι υπάρχει «καλή θέληση» και διεξάγονται εντατικές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού με την Ισπανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα