Περιορίζοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία: Οι λεπτές ισορροπίες της Ε.Ε.

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 15:00
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η Ευρώπη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αποφεύγοντας από τη μία ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και καταβάλλοντας από την άλλη προσπάθεια να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τον Πούτιν. Ο αντίκτυπος της ενεργειακής σύγκρουσης Ε.Ε. - Ρωσίας στα δημόσια οικονομικά, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ένωσης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα πετύχουν να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες, προειδοποιεί η Scope Ratings. 

Ένα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα οδηγούσε άμεσα σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού και θα έπληττε το ΑΕΠ των 27 κρατών - μελών. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση της κάθε οικονομίας από τη Ρωσία τόσο μεγαλύτερο θα είναι βεβαίως και το πλήγμα. Η Ελλάδα παρουσιάζει σχετική υψηλή εξάρτηση, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της S&P Global Platts. Για αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να προειδοποιήσει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα όποια μέτρα κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας δεν θα καταλήξουν να πλήττουν περισσότερο τους Ευρωπαίους από τη Μόσχα. Ακόμη υψηλότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο εμφανίζουν χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, αλλά και η Γερμανία. Η τελευταία όμως έχει το πλεονέκτημα μίας πανίσχυρης, διαφοροποιημένης οικονομίας, που σε περίπτωση που χάσει τις εισροές φυσικού αερίου δεν θα δυσκολευθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, όπως σημειώνουν αναλυτές της Scope Ratings. 

Ένα βραχυπρόθεσμο εμπάργο;

Για τους Ευρωπαίους ένα εμπάργκο μερικών εβδομάδων ή ακόμη και λίγων μηνών θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά θα είχε κόστος, αναγκάζοντας επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας όπως αυτές στους κλάδους χημικών και μετάλλων να περιορίσουν ή και να παγώσουν την παραγωγή τους. 

Ακόμη και εάν οι Ευρωπαίοι αποφύγουν ωστόσο να προβούν σε μία τέτοια κίνηση, η ρωσική απαίτηση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια θα μπορούσε να έχει ανάλογο αποτέλεσμα: απότομη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου.

«Όσο πιο γρήγορα κινηθεί να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου η Ε.Ε. τόσο λιγότερος θα είναι ο πόνος της» σημειώνει η Scope Ratings. Ένα πρώτο βήμα έγινε με τη συμφωνία, που θα φέρει επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG στην Ευρώπη φέτος. Αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι αρκετό. 

Περισσότερο LNG θα μπορούσε ίσως να διασφαλίσει η Ευρώπη και από το Κατάρ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητά της να μειώσει ουσιαστικά τη ζήτηση φυσικού αερίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ταχύτερη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ενδεχόμενως να υποχρεώσει κάποιες χώρες να επιβραδύνουν και τους στόχους τους να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια και τον λιγνίτη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα