Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ανοίγει ο δρόμος και τυπικά για τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες, με τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά.
Η τροπολογία αυτή αφορά κάθε είδους επιχείρηση και προβλέπει πως η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου (υπέρ το άρτιο) εκτός από το να κεφαλαιοποιηθεί, θα μπορεί να συμψηφιστεί, με σκοπό να αποσβεστούν ζημιές της εταιρείας, μετά όμως από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Στην περίπτωση που τα ποσά αυτά έπρεπε οπωσδήποτε να κεφαλαιοποιηθούν, τότε οι επιχειρήσεις και εν προκειμένω οι τράπεζες όφειλαν να πληρώσουν, πριν από τον συμψηφισμό με ενδεχόμενες παλιότερες ζημιές, φόρο ύψους 5% επί του συγκεκριμένου ποσού.
Για τις τράπεζες η ρύθμιση ήταν απαραίτητη, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σωρευμένες μεν ζημιές από την πολυετή παρελθούσα κρίση, ωστόσο εν τω μεταξύ ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά υπέρ το άρτιο έναντι των ζημιών τους. Από αυτή τη διαφορά θα προκύψει το μέρισμα.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη σχεδιάζουν να αποδώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στους μετόχους - παρότι κάποια από αυτά παρουσιάζουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία.
Σύμφωνα εξάλλου με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, στο
πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Η ΕΚΤ θα αξιολογεί τις διανομές μερισμάτων των τραπεζών, για κάθε τράπεζα χωριστά, με βάση τον υγιή κεφαλαιακό σχεδιασμό o οποίος δημιουργεί βάση αξιόπιστη για την απόδοση μερίσματος.
- Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να προχωρούν σε ανακοινώσεις απόλυτων ποσών και οι διανομές μερισμάτων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα στρατηγικά σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία νέων κερδών και κεφαλαίου.
- Οι τράπεζες θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τους επόπτες για τον σκοπό αυτόν.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Eurobank και η Εθνική προετοιμάζονται προς την κατεύθυνση διανομής μερίσματος. Γενικότερα, οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν να εννοηθεί ότι ξεκινούν με μια σεμνή μερισματική πολιτική και θα πραγματοποιήσουν επιθετικότερες κινήσεις στο μέλλον.