Market Beat: Η Αθήνα θα συνεχίσει να αναζητά κατεύθυνση από τα διεθνή

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 09:06
UPD:09:06
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εμφάνισαν μικρές ανοδικές μεταβολές σήμερα το πρωί. Το αργό Brent παρέμεινε στα 118 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ήταν στα 115 δολάρια το βαρέλι.
  • Η έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας συνέχισε να επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντικατέστησαν τον ανοδικό τους βηματισμό με συσσώρευση επηρεασμένα από την πτώση στη  Wall Street. 
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,35% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για ανοδική έναρξη.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με φτωχό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 854,88 μονάδες, με μεταβολή -1,46% ή 12,66 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 64,9 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,6 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,33% στις 2065,80 από 2093,65 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  27,85 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,94%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τις αγορές έριξε δέσμη ειδήσεων που διογκώνουν την ένταση στα γεωπολιτικά. Μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις που γίνονται για την ώρα στον αντιδραστήρα της διπλωματίας (και εκεί να μείνει) η ένταση όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά διογκώνεται. 

Η άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια και στην έναρξη των ευρωπαϊκών χθες, είχε να κάνει με τη σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου και στην είσοδο κεφαλαίων που έφευγαν από τα ομόλογα (η άνοδος των επιτοκίων σε παγκόσμια κλίμακα δείχνει πωλήσεις θέσεων στο τρέχον κρατικό χρέος) στις μετοχικές αξίες. Οι εξελίξεις στην αναμέτρηση Ρωσίας και Δύσης επανέφεραν την άνοδο στο πετρέλαιο και τη φυγή από το ρίσκο γενικότερα. Οι επενδυτές περιμένουν με βάση τα στοιχήματα που έχουν διαμορφώσει στις αγορές ομολόγων  τα επιτόκια στις ΗΠΑ να φθάνουν στο 2,25% ως 2,5% από το 1,9% που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα. 

Το άνοιγμα στις 869,41 μονάδες με τρία blue chip πτωτικά και ένδεκα ανοδικά με τη συμπλήρωση δυο λεπτών, είχε φέρει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες και στο τρίτο λεπτό ο τζίρος ήταν στα 0,5 εκατ. ευρώ. Όσοι θεσμικοί είχαν εισέλθει στη διαπραγμάτευση έβλεπαν πως η ανοδική ορμή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξατμιζόταν και από τις 10:20 οι δείκτες στο Παρίσι το Μιλάνο και τη Μαδρίτη απόκτησαν οριακές πτωτικές μεταβολές. Ωστόσο οι παρεμβάσεις των θεσμικών στα  blue chip που δεν είχαν πράξεις στο πρώτο τρίλεπτο, είχαν οδηγήσει τον μέσο όρο στις 873,34 μονάδες και τον τζίρο στο πρώτο δεκάλεπτο στα 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τη ραθυμία είχε αντικαταστήσει συναλλακτικός πυρετός, που σκοπό είχε να κόψει τη φόρα της αγοράς. Μετά τις 10:50 και ως τις 16:00 ήταν σαν ευθεία γραμμή λες και η αγορά επαλήθευε τη γραμμική συνάρτηση πρώτου βαθμού… ψ= –αχ +β. Όπου χ ο χρόνος της διάρκειας των ελεύθερων συναλλαγών. Το αναφέρουμε γιατί γενικότερα οι ανθρώπινες αντιδράσεις δεν υπακούουν σε τόσο απλές μαθηματικές εκφράσεις.

Στην τρέχουσα εβδομάδα όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά αυξήθηκε η μεταβλητότητα που επικράτησε στην προηγούμενη. Η εξήγηση  που δόθηκε στο φαινόμενο από τους εγχώριους αναλυτές σχετίζεται με την αναγνώριση της κυρίαρχης θέσης που έχουν οι εντάσεις στα γεωπολιτικά στις επενδυτικές επιλογές στην τρέχουσα περίοδο. Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας τόνισε: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο εναρμονίζει στην παρούσα φάση τη συμπεριφορά του, με τις συναλλαγές να υποχωρούν δραστικά μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε το rebalancing τις εκτόξευσε στα €127 εκατ. Έτσι, θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Καναδική DBRS και η ολοκλήρωση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Τραπεζών, αλλά και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων (Όμιλος Viohalco, TITC κοκ) δεν αξιολογήθηκαν αναλόγως, με το ΓΔ να συνεχίζει τη συσσώρευσή του λίγο πάνω από τις 850 μονάδες. Στην παρούσα φάση, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγησή του συνιστά τη βασική παράμετρο στη σκέψη όλων των επενδυτών του Πλανήτη. Uber alles, πάνω από όλα δηλαδή, όπως θα έλεγαν οι Γερμανοί που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα διλήμματα από όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες λόγω της ενεργειακής υπερεξάρτησής τους από τη Ρωσία”. 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ξεκινώντας από  διαφορετική αφετηρία για την πηγή των επενδυτικών επιφυλάξεων παρατηρούσε:  “Το βράδυ της Παρασκευής ήρθε η DBRS να φέρει την Ελλάδα στο “BB”, ένα μόλις σκαλοπάτι από το investment grade. Παράλληλα περιόρισε το outlook σε σταθερό, μιας και πιθανότατα θα χρειαστεί να δούμε την διάρκεια και το σύνολο των επιπτώσεων του πολέμου. Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι αμιγώς επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι μικρές και ο πιο σημαντικός αντίπαλος είναι ο πληθωρισμός και η διάρκειά του. Επιπλέον να σημειώσουμε πως μία κρίση δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το μέγεθός της, αλλά με την διάρκειά της”.

Μια  πιο αισιόδοξη προσέγγιση ειδοποιεί για το ορόσημο στις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν διεθνώς παρουσίασε ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ που παράλληλα αναφέρθηκε στην τεχνική εικόνα των δεικτών: “Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης “φρέναρε” στην αντίσταση των 880 μονάδων και το 50% της πτώσης από τα ψηλά των 970 μονάδων. Τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο ΓΔ εκτελεί μια συσσώρευση τιμών μεταξύ 850 - 880 μονάδων, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση. Επιβεβαιωμένη απώλεια των 850 μονάδων θα επαναφέρει το πτωτικό σήμα στην Αγορά, με τις 830 και 790 μονάδες να μπαίνουν στο “στόχαστρο” των πωλητών, ενώ οι 890 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών & ΕΚΜΟ 55 ημερών) και οι 900 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών & 61.8% Fibonacci Retracement) αποτελούν τις ισχυρότερες αντιστάσεις.

Σχεδόν δεδομένη θεωρούν οι Αγορές την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανεξαρτήτως του χρόνου όπου αυτή θα επιτευχθεί. Όσο παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο Χωρών, αυτή η πεποίθηση παραμένει ζωντανή. Είναι όμως προφανές ότι μια απότομη διακοπή στις συνομιλίες θα αποτελούσε ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Διεθνείς Αγορές και όχι μόνο”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με πτώση, στον απόηχο της νέας ανόδου των τιμών πετρελαίου και της αναζωπύρωσης των φόβων για πληθωρισμό έκλεισαν χθες οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. 

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν σήμερα περίπου 5% με το brent να κινείται στην περιοχή των 121 δολαρίων το βαρέλι και το αργό κοντά στα 115 δολάρια. Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε στο υψηλό της συνεδρίασης το 2,41%, αγγίζοντας ξανά το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, με την αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ να προσπαθεί ακόμη να «χωνέψει» τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -1,29% ή κατά 449 μονάδες στις 34.358,50, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,23% στις 4,456,24 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,32% στις 13.922,60 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+1,4%) και Apple (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-3,8%) και Salesforce.com (-3%).

Οι μετοχές ενέργειας επιδόθηκαν σε ράλι, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Στους μεγάλους κερδισμένους του S&P 500 συγκαταλέγονται οι μετοχές των Schlumberger και Marathon Oil με κέρδη 4,6% και 3,9% αντίστοιχα.

ΕΥΡΩΠΗ 

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Στο 6,2% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για επιτάχυνση από το 5,5% του Ιανουαρίου, το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 6%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ από το 1992.

Ενώ η γερμανική οικονομία αναμένεται να δεχθεί χτύπημα φέτος από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εκ των συνεπειών της, ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,01% στις 454,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,22% στις 7.460,63 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,31% στις 14.283,65 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,17% στις 6.681,43 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε -0,96% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -1,87%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρούσε -0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1004 δολάρια.

ΧΑ

Η παγκόσμια φυγή από το ρίσκο επέβαλε  απώλειες σε 22 blue chip και πτώση -1,46%

  • Με διατήρηση μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική σύνοδο, αποτύπωσαν από στην αρχή διάθεση για συσσώρευση πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης.   

  • Τα κέρδη σε περίπου 5 - 9  blue chip που έγιναν 2 στο τέλος της διαπραγμάτευσης,  ήταν αυτά που δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την ώθηση προς χαμηλότερα επίπεδα από τις απώλειες των κλαδικών δεικτών για εταιρίες Υγείας -3,71%, Τροφίμων Ποτών -3,70%, Ακίνητης Περιουσίας -3,64%, Τηλεπικοινωνιών -2,89% Πρώτων Υλών -2,55% και Τραπεζών -1,84%. 

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτική εικόνα με τους Dow και Nasdaq σε πτώση -0,70% και -0,10% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η αιτία της πτωτικής ορμής στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα, μετά το πέρας των ασιατικών συναλλαγών, ήταν η επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερή πίεση σε περισσότερες από 75 μετοχές συνολικά, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω  από το επίπεδο των 873 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά σταθερά στα πρώτα 20 λεπτά αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,67% ως το -2,22%. Την προηγούμενη έκλεισε στις 867,54 μονάδες.

  • Την τάση υπέρ των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 6 από τα 22 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο υποχώρηση  από -2,5% και πάνω και ανάμεσα στα 6 με τη μεγαλύτερη  πτώση  βρέθηκαν οι ΛΑΜΔΑ -4,02%, ΕΕΕ-3,77%, ΕΛΧΑ -3,54%, ΟΤΕ -2,90%, ΤΙΤC -2,80%, ΒΙΟ -2,51%. Τα υπόλοιπα 16 εμφάνισαν μεταβολές από -0,22% ως -2,40%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν 2 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη πάνω από +1,40% οι ΟΠΑΠ +3,43%, και ΕΥΔΑΠ +1,46%. Ο τζίρος αυξήθηκε  φθάνοντας στα 64,859 εκατ. ευρώ από τα 48,122 χθες.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε πτώση  έως -1,7%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -0,98%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -1,74% περίπου ίδια μεταβολή είχαν ο DAX στο -1,32% με τον CAC στο -1,24% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Ευρώπης ξεθύμανε γρήγορα. Η πτώση της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε πλάγια- ανοδική κίνηση σε αρνητικό πεδίο με μεταβολή -0,43% για τον S&P500 ενώ ο Dow μετά τις 17:35 υποχωρούσε κατά -0,80%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,749% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,726% έχοντας φθάσει στο 2,754% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για επιλεκτικές αγορές στα μισά τουλάχιστον blue chip με κίνηση σε θετικό πεδίο αρχικά και αφού η διάθεση αυτή δοκιμάστηκε για λίγο αλλάξε  μόνιμα με πιέσεις στα περισσότερα στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 873,3 στις 10:36 ορίστηκε η κορυφή στις 873,34 μονάδες ακριβώς και άρχισε η κατηφόρα που στις 16:01 σταμάτησε και ο ΓΔ ήταν τότε στις 848,27. 

Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 854,88) ενωρίτερα, με πτωτικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, βελτιώθηκε το κλίμα στο τελευταίο 60λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 870 μονάδες αλλά δεν κατάφεραν παρά να τον κρατήσουν κοντά στις 855. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 848 μονάδες (στις 16:01) έχοντας μεταβολή τότε -2,22% εκτινάχθηκε κατόπιν. Έτσι από τα επίπεδα οριακά πάνω από  των 848 μονάδων, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε έντονα ανοδική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 854,56 στις 17:00 (-1,50%). Η ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 854,88 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και ανάλογα μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 854,88 από 867,54 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,46% ή 12,66 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 64,860 από 48,122 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,580 από 1,341 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 3,019 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 1,361 εκατ. ευρώ και την ΑΔΜΗΕ 200.700 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 22 από 52 την Τρίτη και 78 από 42 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 24. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,836 από 62,708 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 4,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,46% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,96%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,33% στις 2065,80 από 2093,65 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  27,85 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,94%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η πτώση έφερε την κυριαρχία των short στοιχημάτων

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών στα παράγωγα προϊόντα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης στα πρώτα 40 λεπτά και μετά τον πέρασαν σε αρνητικό ως το τέλος. Αλλά από τις 15:55 πέρασε μόνιμα σε σταθερής κλίσης άνοδο μειώνοντας τις απώλειές του. Το άνοιγμα στις 2097,96 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 4,31 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,85 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2112,68 μονάδες, ήρθε στις 10:35. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:55 και ήταν οι 2048,58 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2065,80 από 2093,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,33% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,083 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 23/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 863 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2108,00 μονάδες, κατώτερο στις 2045,00 και τελευταίες πράξεις στις 2060,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2057,50 από 2091,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2945 από 3003. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2077,00 μονάδες κατώτερο τις 2056,00 και τελευταίες πράξεις στις 2061,00 με τιμή κλεισίματος τις 2056,75 από 2092,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 123 από 114.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη παρέμεινε χαμηλά το ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκε  1 από 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 624,17 με μεταβολή +2,14%. Χθες Τετάρτη 23/3, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 605,90 μονάδων (-2,93%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 627,53 (+0,54%), και ανώτερο τις 630,52 (+1,02%) έκλεισε στις 612,66 με μεταβολή -1,84%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,125 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,37%) απασχόλησε 5,892 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-2,20%) 5,232 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,71%) απασχόλησε 1,717 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,55%) απασχόλησε 3,284 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 619,25 από 631,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0. 

Η HSBC διατηρεί τη σύσταση  “overweight” για τις Ελληνικές μετοχές αν και η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα, διότι ο Τουρισμός αποτελεί το βασικό μακροοικονομικό άξονα της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας. Οι κορυφαίες επιλογές της αφορούν τη μετοχή του ΟΠΑΠ και της ΕΥΡΩΒ, για διαφορετικούς λόγους, με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 16,50 ευρώ για την πρώτη και στα 1,45 ευρώ για τη δεύτερη.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7.273 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 87.288 από 86.915 και τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6.248 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,10 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.768 από 33.690. 

Της ΕΥΡΩΒ με 2815 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και έγιναν 32.987 από 32.061 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1.223 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,39 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 21.895 από 22.270.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 926 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 314 ΣΜΕ του ΟΠΑΠ  λήξης Ιουνίου και τα 198 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε τα 3.500 συμβόλαια για ΒΙΟ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν ‘ασυγκίνητες’ από την συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτιμηθεί. Ιδιαίτερα πιο επιθετικοί στην άνοδο είναι οι Αμερικανικοί δείκτες, παρά τις “hawkish” δηλώσεις της Fed, παραμένοντας μερικώς αποσυνδεδεμένοι από τους Ευρωπαϊκούς.

Παρά ταύτα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν βελτιώσει αρκετά την τεχνική τους εικόνα, “χωνεύοντας” τις τιμές και συσσωρεύοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η όχι αμελητέα αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και πολλών Πρώτων Υλών από τα πρόσφατα εξωφρενικά επίπεδα τιμών που κατέγραψαν, βελτιώνει επίσης την κατάσταση.

Βέβαια η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση επιμένουν, με τις Αγορές όμως να έχουν πλέον ενσωματώσει στις τιμές και αυτές τις αντιξοότητες της περιόδου που διανύουμε.

Ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή έναρξη διαπραγμάτευσης 33 μετοχών του Ρωσικού Χρηματιστηρίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα αναστολής.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης “φρέναρε” στην αντίσταση των 880 μονάδων και το 50% της πτώσης από τα ψηλά των 970 μονάδων. Τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο ΓΔ εκτελεί μια συσσώρευση τιμών μεταξύ 850 - 880 μονάδων, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση.

Επιβεβαιωμένη απώλεια των 850 μονάδων θα επαναφέρει το πτωτικό σήμα στην Αγορά, με τις 830 και 790 μονάδες να μπαίνουν στο “στόχαστρο” των πωλητών, ενώ οι 890 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών & ΕΚΜΟ 55 ημερών) και οι 900 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών & 61.8% Fibonacci Retracement) αποτελούν τις ισχυρότερες αντιστάσεις.

Αντίστοιχη συσσώρευση εκτελεί και ο δείκτης Τραπεζών, μεταξύ των 600 - 630 μονάδων. Απώλεια του κάτω εύρους ανοίγει τον “δρόμο” για τις 560 και εν συνεχεία 500 μονάδες. Στον αντίποδα, πειστική υπέρβαση των 630 μονάδων, δίνει πιθανούς στόχους τις 660 μονάδες (61,8% Fibonacci retracement της πτώσης) και λίγο ψηλότερα τις 700 μονάδες του κλαδικού δείκτη.

Σχεδόν δεδομένη θεωρούν οι Αγορές την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανεξαρτήτως του χρόνου όπου αυτή θα επιτευχθεί. Όσο παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο Χωρών, αυτή η πεποίθηση παραμένει ζωντανή. Είναι όμως προφανές ότι μια απότομη διακοπή στις συνομιλίες θα αποτελούσε ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Διεθνείς Αγορές και όχι μόνο).

Σήμερα 

Μεικτή η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους περισσότερους βασικούς δείκτες με μικρές απώλειες όσο μικρά και τα κέρδη των ανοδικών. Πιθανά να επηρέασε η είδηση για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. 

Στις 8:35 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,25%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,12%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,22% χαμηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -0,39% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -0,54%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,43% και ήταν στις 589,45 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα