UBS: Στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 13:33
UPD:13:36
REUTERS/GONZALO FUENTES

Οι επιπλέον δαπάνες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα ανέλθουν σωρευτικά στο 2% της ετήσιας παραγωγής μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει συμπληρωματικές δαπάνες 1,5% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% τους επόμενους 12 μήνες, ανέφεραν σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα οι οικονομολόγοι της UBS. 

Όπως υπογραμμίζουν, ενώ αρχικά η δημοσιονομική επέκταση θα εστιάσει στον μετριασμό των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας, το περαιτέρω κόστος θα περιλαμβάνει τη διαχείριση της εισροής προσφύγων και την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η εκτίμηση της UBS παρέχει μια αρχική εικόνα της επίδρασης στα δημόσια οικονομικά που είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει ότι οι κανόνες που περιορίζουν τα ελλείμματα στην περιοχή και είχαν ανασταλεί λόγω της επιδημίας θα μπορούσαν να παραμείνουν υπό αναστολή και το επόμενο έτος.

«Αμφιβάλλουμε ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα έφερνε αντίρρηση τις χώρες με πιο συντηρητική προσέγγιση», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της UBS. Ακόμη και αν αρθεί η αναστολή, «υποθέτουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρείχε επαρκή περιθώρια για χώρες με υπέρβαση του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη πρόσθετες δαπάνες για τους πρόσφυγες, την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσαν. 

naftemporiki.gr με πληροροφίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα