Market Beat: Με υψηλή νευρικότητα θα συνεχιστεί πιθανά η εβδομάδα 

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 09:22
UPD:09:25
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη σήμερα το πρωί. Το αργό Brent αυξήθηκε 2,9% στα 118,93 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 2,4% στα 114,85 δολάρια το βαρέλι.
  • Η έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας συνέχισε να επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα. Η σύγκρουση μαίνονταν καθώς η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπακούσει στα τελεσίγραφα της Ρωσίας αφού η Μόσχα ζήτησε να σταματήσει να υπερασπίζεται την πολιορκημένη Μαριούπολη. 
  • Το γεν υποχώρησε στο βασικό επίπεδο του 120 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 2016 και τα ομόλογα επέκτειναν τις απώλειες τους αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε τη Δευτέρα μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από ότι αναμενόταν προηγουμένως. 
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ και η Fed θα αποσυντονιστούν στο άμεσο μέλλον, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με φτωχό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,32 μονάδες, με μεταβολή -0,41% ή 3,54 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,509 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,044 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,58% στις 2069,58 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,57%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο αναζητούν κατεύθυνση οι αναπτυγμένες αγορές οι θεσμικοί στην Αθηναϊκή  θα προτιμούν τη συσσώρευση. Αυτό είναι το κοινό πεδίο στις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών που αναγνωρίζουν τα περιορισμένα περιθώρια διαφοροποίησης των επενδυτικών κριτηρίων για τις ελληνικές μετοχές έναντι του πτωτικού κλίματος στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη.  Αυτή είναι η εκτίμηση της Piraeus Sec. που δεν παραλείπει να αναφέρεται και στα εταιρικά αποτελέσματα ειδοποιώντας: “Επιφυλακτική εικόνα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Περιμένουμε ο ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, λόγω εκτιμήσεων για ισχυρά αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο που δημοσιεύονται αύριο” (δηλαδή σήμερα). Στο ίδιο μήκος κύματος η παρέμβαση από την Beta Sec. : “H ετυμηγορία της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μπορεί να αντισταθμίσει, εν μέρει, την πίεση λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης, ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να φέρουν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις. Συνεδριάσεις συσσώρευσης είναι το βασικό σενάριο”

Για την μεικτή εικόνα των χρηματιστηρίων την Ευρώπη και την πτωτική στις ΗΠΑ μια ικανοποιητική προσέγγιση νομίζουμε πως βρίσκεται στις παρατηρήσεις από το τμήμα ανάλυσης της  Leon Depolas Sec.: “Το γεωπολιτικό σκηνικό δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τα πραγματοποιηθέντα κέρδη των τελευταίων ημερών, αλλά και την διάρκεια της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό, με τον ΓΔΧΑ να κινείται, πιθανότατα, εντός του εύρους των 890 - 830 μονάδων. Βαρύτητα θα δοθεί την τρέχουσα εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την Αγορά Ενέργειας. Την ίδια μέρα θα έχουμε και την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Αύριο (σήμερα) μετά την συνεδρίαση δημοσιεύονται τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου των ΟΠΑΠ και Fourli”.

Στις 14:30 ο τζίρος πέρασε χθες τα 20 εκατ. ευρώ. Ο κάθε έμπειρος επενδυτής αντιλαμβανόταν ότι οι κινήσεις στο ταμπλό ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων των ισχυρών θεσμικών, που έκαναν τα άκρως απαραίτητα. Αυτά ωστόσο ήταν ικανά να κρατήσουν την αγορά σε θετικό πεδίο, μετά από μια εβδομάδα με σημαντική άνοδο. Το θετικότερο δε από όλα ήταν η ανεξαρτησία της Αθηναϊκής αγοράς έναντι των αρνητικών πρόσημων που συνόδευαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Αθήνα μαζί με τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης εμφάνισαν θετικές μεταβολές, με ένα γρήγορο πέρασμα από το αρνητικό πεδίο για ελάχιστα λεπτά. 

Οι ισχυροί θεσμικοί λειτούργησαν όπως συνηθίζουν σε συνεδριάσεις που έχουν στόχο να αμυνθούν σε εισαγόμενες πιέσεις. Σε τέτοιες μέρες έχουμε διαχωρισμένες διαθέσεις για τα τραπεζικά blue chip, ώστε να μαζεύονται μετοχές από τις υπό πίεση μετοχές χωρίς όμως να περνά σε απώλειες ο ΔΤΡ που για πολλούς θεωρείται κάτι σαν το καναρίνι στις στοές του ανθρακωρυχείου. Όσο διατηρεί θετικό πρόσημο οι ενδιαφερόμενοι για τις εκτός βασικών δεικτών μετοχές κάνουν ξέγνοιαστα τις κινήσεις τους. 

Έτσι το ανώτερο μέρας (870,21 μονάδες) ήρθε έξη λεπτά μετά την έναρξη και το κατώτερο (862,58) ως τις 15:50 σημειώθηκε στις 11:09 δηλαδή 39 λεπτά μετά την έναρξη. Για το διάστημα αυτό οι μεταβολές του ΓΔ κυμάνθηκαν ανάμεσα σε οριακή πτώση ως τα κέρδη της τάξης του +0,85%. Στις 15:51 ορίστηκε νέο χαμηλό  στις 862,14 μονάδες με μεταβολή -0,08%.  Ο δε τζίρος ως τις 16:00 δεν είχε ξεπεράσει τα 28,5 εκατ. ευρώ. 

Από την ώρα που φάνηκε πως οι 862 μονάδες δεν ήταν αρκετά χαμηλά για να παίξουν το ρόλο του σκληρού πυθμένα, οι επενδυτές κινήθηκαν πιο αποφασιστικά, δυναμώνοντας τις πιέσεις σε blue chip με μικρές ανοδικές μεταβολές. Έτσι αυξήθηκε το πλήθος των καθοδικών ξεκινώντας την αναζήτηση του πυθμένα πριν την είσοδο στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου.  Τα περισσότερα χρηματιστήρια έκαναν ράλι την περασμένη εβδομάδα, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία. Οι θεσμικοί πρέπει να σκέφτηκαν: Θα χρειαστεί πραγματική πρόοδος για να δικαιολογηθούν περαιτέρω κέρδη και ξεκίνησαν το ξεφόρτωμα. Σώθηκε η στήριξη στις 855 μονάδες αφού μετά το χαμηλό των 854,90 το κλείσιμο έγινε στις 860 περίπου με τζίρο αυγουστιάτικο μια μέρα με χιονιά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Νοέμβριο του 2020 για τους Dow Jones και S&P 500. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,58% ή κατά 202 μονάδες στις 34.552,99, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,04% στις 4,461,18 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,40% στις 13.838,46 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+1,8%) και Dow (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-3,60%) και Home Depot (-3,4%).

«Η Fed πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Ταυτόχρονα σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές πετρελαίου. Η προειδοποίηση Πάουελ για πιο δυναμικές αυξήσεις φαίνεται να έπληξε τις μετοχές τεχνολογίας. Ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, απώλεσε 2,3% της αξίας του, ενώ με οριακή πτώση έκλεισε και η Microsoft. Σε άνοδο βρέθηκαν και πάλι οι μετοχές ενέργειας, μετά το νέο ράλι των τιμών πετρελαίου. Οι μετοχές των Occidental Petroleum και Marathon Oil ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του S&P 500, με καθεμία να ενισχύεται άνω του 8%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,30% και το yield του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,53%. Έτσι το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στα  1,1016 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές την Δευτέρα μετά την καλύτερη εβδομάδα από το 2020 για τον δείκτη Stoxx 600 στον απόηχο των αποφάσεων για τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία και Ιαπωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τους φόβους για τον στασιμοπληθωρισμό στην ευρωζώνη, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε να επιβαρύνει την οικονομία ενώ εκτίναξε τον πληθωρισμό στα ύψη.

Η εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών ήταν μεικτή, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,04% στις 454,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,51% στις 7.442,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,60% στις 14.326,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,57% στις 6.582,33 μονάδες. Στα χρηματιστήρια ης περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,30% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ με απώλειες -0,34%. 

ΧΑ 

Η μεικτή εικόνα παγκόσμια, επέβαλε πτώση -0,41%, με οδηγούς Τράπεζες ΟΤΕ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ

  • Με επιστροφή στους εξαιρετικά χαμηλούς για την εποχή όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για συσσώρευση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.   

  • Τα κέρδη σε περίπου 9 -15  blue chip που έμειναν 9 στο τέλος της διαπραγμάτευσης,  ήταν αυτά που δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την ώθηση προς χαμηλότερα επίπεδα από τις απώλειες των κλαδικών δεικτών για εταιρίες σε Προσωπικά Προϊόντα -3,05%, Τηλεπικοινωνίες -1,82% και Τράπεζες -1,22%. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μεικτή εικόνα με τους Dow και Nasdaq σε απώλειες -0,44% και -0,02% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν για επίπεδο προς πτωτικό άνοιγμα. Η αιτία της απουσίας κατεύθυνσης στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα, μετά το πέρας των ασιατικών συναλλαγών, ήταν αποτέλεσμα της μηδενικής εξέλιξης στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό στις εχθροπραξίες Ρωσίας Ουκρανίας.  

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, ασθενή πίεση σε περισσότερες από 50 μετοχές συνολικά, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 854,9 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα μετά από τις 10:30 ως τις 15:49 και μετά άλλαξε πρόσημο τρεις φορές. Την προηγούμενη έκλεισε στις 862,86 μονάδες.

  • Την τάση υπέρ των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 14 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο υποχώρηση  από -0,19% και πάνω και ανάμεσα στα 7 με τη μεγαλύτερη  πτώση (άνω του -1,3%) βρέθηκαν τρία τραπεζικά. Ήταν τα ΣΑΡ -3,69%, ΕΥΡΩΒ -2,82%, ΕΥΔΑΠ -2,17%, ΟΤΕ -1,83%, ΠΕΙΡ -1,70%, ΑΛΦΑ -1,53% και ΔΕΗ -1,31%. Τα υπόλοιπα 7 εμφάνισαν μεταβολές από -0,19% ως -0,76%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν 9 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν με κέρδη πάνω από 1,5% οι ΜΟΗ +2,98%, ΒΙΟ +2,95%, ΕΤΕ +1,97%, ΤΙΤC +1,86%, ΛΑΜΔΑ +1,52%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 43,509 από 125,145 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε απώλειες  έως -0,30%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +0,76%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -0,05% αλλά αρνητική μεταβολή είχαν ο DAX στο -0,26% με τον CAC στο -0,30% ενώ η αρχική πτώση στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +0,19% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq μετά τις 17:35 ενισχυόταν κατά +0,10%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,644% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,671% έχοντας φθάσει στο 2,692% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για ρευστοποιήσεις στα μισά τουλάχιστον blue chip με κίνηση σε θετικό πεδίο και αφού η διάθεση αυτή διογκώθηκε στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα σε αρνητικό μετά τις 15:50 ορίστηκε ο πυθμένας στις 855 μονάδες χονδρικά και μετά τις 16:35 άρχισε η εκτόνωσή της. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 859,32) ενωρίτερα, με ελαφρώς πτωτικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, άλλαξε το κλίμα στο τελευταίο 30λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 860 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 859,3. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 854,90 μονάδες (στις 16:35) έχοντας μεταβολή τότε -0,92% εκτινάχθηκε κατόπιν. Μετά δε την εγγραφή τιμών σε επίπεδα οριακά κάτω των 855 μονάδων, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε ήπια ανοδική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 859,34 στις 17:00 (-0,41%). Η ισορροπία κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 859,32 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με φτωχό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,32 από 862,86 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,41% ή 3,54 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,509 από 125,144 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,044 από 1,342 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 421.750 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 397.988 ευρώ και την ΔΕΗ 223.950 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 42 από 58 την Παρασκευή και 54 από 35 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,214 από 62,488 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 81,6 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,41% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,21%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,58% στις 2069,58 από 2081,71 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  12,13 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,57%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Με αποτύπωση επιφύλαξης το ντεμπούτο  των νέων σειρών

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 χαμηλότερα και ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά με αποτέλεσμα να αλλάξει πάνω από 10 φορές πρόσημο. Αλλά από τις 15:49 πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2094,29 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 12,58 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,13 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2101,88 μονάδες, ήρθε στις 10:38. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:35 και ήταν οι 2057,45 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2069,58 από 2081,71 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,58% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,810 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 21/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 802 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2100,00 μονάδες, κατώτερο στις 2056,00 και τελευταίες πράξεις στις 2065,50 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2063,25 από 2074,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3003 από 3298. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2085,00 μονάδες κατώτερο τις 2085,00 και τελευταίες πράξεις στις 2085,00 με τιμή κλεισίματος τις 2062,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 114 από 114.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε υπολογίσιμο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν  2 από 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκε 1 από 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά ο όγκος ήταν μηδενικός.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 18/3 στις 618,65 με μεταβολή +2,43%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 606,65 μονάδων (-1,94%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 623,47 (+0,78%), και ανώτερο τις 627,93 (+1,50%) έκλεισε στις 611,11 με μεταβολή -1,22%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,426 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,53%) απασχόλησε 5,307 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,97%) 5,441 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,70%) απασχόλησε 2,119 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-2,82%) απασχόλησε 3,558 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε: Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει το “χρίσμα του οδηγού” της Αγοράς. Αν μπροστά μας έχουμε, έστω και μία ψαλιδισμένη ανάπτυξη, ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι ο Τραπεζικός και μάλιστα έχοντας πετάξει τα “βαρίδια” του παρελθόντος και χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει, σε σημαντικό βαθμό, την “κάνουλα” του δανεισμού. Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο, που είναι έτοιμος να δείξει τα παλιά καλά στοιχεία του. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές τον βλέπουν ακόμα για trading και όχι επενδυτικά, κάτι που μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το επόμενο διάστημα. Με πολύ σημαντικό ζητούμενο την διάρκεια του πολέμου, ψάχνουμε να βρούμε άλλα αρνητικά δεδομένα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την φόρα που έχει πάρει η Ελληνική Οικονομία και δεν είναι και τόσο εύκολο.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια  40 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 617,75 από 598,84 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης από την άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7.409 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 85.754 από 82.527 και τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 30 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου για να ανοιχθούν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4168 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,11 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 33.408 από 33.984. 

Της ΕΥΡΩΒ με 2834 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και έγιναν 31.038 από 29.866 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1740 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 22.164 από 21.463.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 421 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 223 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ  λήξης Ιουνίου, και τα 150 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 150.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 4.500 για ΣΕΝΕΡ, στα 1500 για ΟΤΕ, στα 200 για ΕΥΔΑΠ και τα 37 για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσουμε την ψυχολογία στις Αγορές για αυτό και από την μία έχουμε την fundamental analysis για τις επιλογές μας και από την άλλη την τεχνική ανάλυση που μπορεί, εν ευθέτω χρόνο, να σώζει από άσχημες καταστάσεις. Η τρέχουσα περίοδος είναι χαρακτηριστική, μιας και συναισθήματα και τιμές κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν άνω κάτω την Αγορά.

Το πολύ βασικό δεδομένο ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε αγοραστικά σήματα στο σύνολο των δεικτών και στο μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Το βράδυ της Παρασκευής ήρθε η DBRS να φέρει την Ελλάδα στο “BB”, ένα μόλις σκαλοπάτι από το investment grade. Παράλληλα περιόρισε το outlook σε σταθερό, μιας και πιθανότατα θα χρειαστεί να δούμε την διάρκεια και το σύνολο των επιπτώσεων του πολέμου. Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο αμιγώς, είναι μικρές και ο πιο σημαντικός αντίπαλος είναι ο πληθωρισμός και η διάρκειά του. Επιπλέον να σημειώσουμε πως μία κρίση δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το μέγεθός της, αλλά με την διάρκειά της.

Ένα παράδειγμα από το μακρινό 1998 που η Αγορά, μετά την υποτίμηση του Μαρτίου, ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση και ήρθε η κρίση του Οτσαλάν να δώσει μία τεράστια διόρθωση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά μετά από μερικούς μόνο μήνε,ς η Αγορά είχε ξεχάσει την γρήγορη πτώση από τις 2800 στις 1750 μονάδες.

Υπάρχουν ακόμα αρκετά παραδείγματα στην χρηματιστηριακή ιστορία, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο παράδειγμα ταιριάζει, μιας και η Αγορά είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την τότε κίνηση, μετά από πολλά χρόνια συσσώρευσής της.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει το “χρίσμα του οδηγού” της Αγοράς. Αν μπροστά μας έχουμε, έστω και μία ψαλιδισμένη ανάπτυξη, ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι ο Τραπεζικός και μάλιστα έχοντας πετάξει τα “βαρίδια” του παρελθόντος και χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει, σε σημαντικό βαθμό, την “κάνουλα” του δανεισμού.

Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο, που είναι έτοιμος να δείξει τα παλιά καλά στοιχεία του.

Ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές τον βλέπουν ακόμα για trading και όχι επενδυτικά, κάτι που μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το επόμενο διάστημα.

Με πολύ σημαντικό την διάρκεια του πολέμου, ψάχνουμε να βρούμε άλλα αρνητικά δεδομένα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την φόρα που έχει πάρει η Ελληνική Οικονομία και δεν είναι και τόσο εύκολο.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Τουρισμός φαίνεται να περνάει σχετικά “αναίμακτα” τις εξελίξεις, ενώ περιμένουμε ακόμα κάποιο διάστημα να δούμε αν ανακοπεί η πορεία των νέων επενδύσεων, που φαίνεται να συνεχίζονται σε όλο το εύρος τους.

Ο πληθωρισμός δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο και σίγουρα θα μας επηρεάσει, παρόλα αυτά η επενδυτική βαθμίδα είναι ακόμα πιο κοντά για την Οικονομία μας.

“Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε πως θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο, από πλευράς αποτελεσμάτων, μιας και θα περικλείει και το γεγονός του πολέμου.

Σήμερα

Τα κέρδη σε τράπεζες, μετοχές ενέργειας και εξόρυξης ανέβασαν υψηλότερα τις ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα Τρίτη 22/3, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και διαπιστώνουν πως ο πόλεμος διαταράσσει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,48%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,86%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,93% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +1,90% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε οριακή πτώση -0,07%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,55% και ήταν στις 581,29 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα