Fed: Έτοιμη για πιο επιθετική πολιτική, «αν χρειαστεί»

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 18:54
UPD:19:01
REUTERS/POOL

Η Fed αύξησε τα βασικά της επιτόκια την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2018, προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ωστόσο δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων της το 2022 και να τα αυξήσει κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε μία ή περισσότερες περιπτώσεις εάν χρειαστεί, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ τη Δευτέρα.

«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να ενεργήσουμε πιο επιθετικά αυξάνοντας τα επιτόκια πολιτικής κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή σε πολλές περιπτώσεις, θα το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο από την National Association for Business Economics (NABE).

Η Fed αύξησε τα βασικά της επιτόκια την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2018, προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Επέλεξε μια μέτρια πρώτη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, όχι μισό πόντο συνεχόμενα, κάτι που θα ήταν μια ασυνήθιστα γρήγορη κίνηση.

Τα βασικά επιτόκια, τα οποία από τον Μάρτιο του 2020 κυμαίνονται από 0 έως 0,25%, είναι επομένως τώρα μεταξύ 0,25 και 0,50%. Αρκετές νέες αυξήσεις αναμένεται να αναμένονται το 2022, ίσως ακόμη και μία σε κάθε συνάντηση. Η πλειονότητα των υπεύθυνων χάραξης της νομισματικής επιτροπής βλέπει τα επιτόκια να διαμορφώνονται γύρω στο 1,75% στο τέλος του 2022.

Αλλά «αν προσδιορίσουμε ότι πρέπει να κάνουμε αυστηρότερους πέρα» από το μέτρο που θεωρείται ουδέτερο 2 ή 2,5%, «θα το κάνουμε και αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Federal Reserve.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα