Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Τη… δημοφιλία των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) ως εταιρικού τύπου αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα στοιχεία που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και αφορούν το διάστημα 1η Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 2022.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς και ήταν αναμενόμενη, καθώς από τη θεσμοθέτηση του νέου εταιρικού τύπου το 2012, καταγράφεται μία συνεχής αύξηση στις ιδρύσεις των ΙΚΕ, με αποτέλεσμα πλέον να αποτελούν την επικρατούσα τάση, υποσκελίζοντας αριθμητικά και τις ατομικές επιχειρήσεις, που πάντα είχαν την «πρωτοκαθεδρία» στο επιχειρηματικό ισοζύγιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ από τις αρχές του έτους έως και τις 18 Μαρτίου, το ισοζύγιο νέων συστάσεων έναντι των διαγραφών είναι θετικό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, φέτος ιδρύθηκαν 9.830 νέες επιχειρήσεις έναντι 8.587 πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 14,5%.
Θετικό είναι το ισοζύγιο και στο σκέλος των διαγραφών, καθώς αυτές φέτος υποχωρούν στις 2.154 έναντι 2.444 πέρυσι, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση 11,9%.
Ως προς τους εταιρικούς τύπους, όπως προαναφέρθηκε, στην κορυφή βρίσκονται οι ΙΚΕ με 3.331 συστάσεις, έναντι 2.886 το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αύξηση 14,4%). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μειωμένες είναι και οι διαγραφές των ΙΚΕ, οι οποίες υποχωρούν στις 404 έναντι 454 πέρυσι (μείωση 11%).
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ατομικές επιχειρήσεις, οι συστάσεις των οποίων περιορίστηκαν στις 2.902 έναντι 3.008 πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 3,5%. Η μείωση στις συστάσεις των ατομικών επιχειρήσεων μπορούμε να πούμε ότι αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό από την υποχώρηση των διαγραφών τους, που ανέρχεται στο 25,1%. Ειδικότερα, φέτος ανήγγειλαν τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους 619 ατομικές επιχειρήσεις έναντι 826 πέρυσι.
Γιατί αυξάνονται οι ΙΚΕ
Οι ΙΚΕ αποτελούν έναν ιδιαίτερα ευέλικτο εταιρικό τύπο, καθώς για τη σύστασή τους δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό αρχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, μια ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο του ενός (1) ευρώ γι’ αυτό έχει επικρατήσει και ο χαρακτηρισμός τους ως οι εταιρείες του ενός ευρώ.
Επίσης, τα τέλη ίδρυσης είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τέλη για την ίδρυση Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και Α.Ε., ενώ όλες οι τροποποιήσεις δημοσιεύονται μέσω του ΓΕΜΗ ή της εταιρικής ιστοσελίδας.
Παράλληλα, το καταστατικό της εταιρείας μπορεί να συνταχθεί και με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου. Κατ’ εξαίρεση η ΙΚΕ συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος ή λόγω εισφοράς στην εταιρεία περιουσιακών στοιχείων.
Ιδιαίτερα «δελεαστικές» είναι και οι υποχρεώσεις έναντι των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς για τους εταίρους της ΙΚΕ η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ.
Τέλος, κομβικής σημασίας είναι και το καθεστώς ανάληψης οικονομικών δεσμεύσεων. Για παράδειγμα, στις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. οι εταίροι εγγυώνται με τη δική τους ατομική περιουσία (κινητή ή ακίνητη) για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Αντίθετα στις ΙΚΕ οι εταίροι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρείας και συνεπώς για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της και όχι με την περιουσία των εταίρων.
Σημαντική αύξηση στις ιδρύσεις Α.Ε.
Το πλέον θετικό εύρημα που προκύπτει από το ΓΕΜΗ είναι η σημαντική αύξηση στις ιδρύσεις νέων Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.) και η ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις διαγραφές τους. Ειδικότερα, στο εξεταζόμενο διάστημα του 2022 ιδρύονται 370 Α.Ε., έναντι 255 πέρυσι (αύξηση 45,1%). Αντίστοιχα οι διαγραφές υποχωρούν στις 97 έναντι 159 πέρυσι (μείωση 63,9%).
Διαφορετική, είναι η εικόνα για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), οι ιδρύσεις των οποίων μειώνονται φέτος κατά 29,6%. Το εξεταζόμενο διάστημα του 2022 οι συστάσεις ΕΠΕ περιορίζονται στις 50 έναντι των 71 πέρυσι (μείωση 29,6%). Πτωτικά, όμως κινούνται και οι διαγραφές, οι οποίες ήταν 105 έναντι 176 πέρυσι, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως του 40,3%.
Σημαντική αύξηση των εγγραφών, αλλά και μικρότερη (αύξηση) των διαγραφών εμφανίζουν οι Ετερόρρυθμες Επιχειρήσεις (Ε.Ε.). Το εξεταζόμενο διάστημα του 2022 ιδρύθηκαν 1.672 Ε.Ε. έναντι 1.081 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αυξάνονται δηλαδή κατά 54,7%. Στο σκέλος των διαγραφών, οι Ε.Ε. καταμετρούν 276 «απώλειες» έναντι 144 πέρυσι (αύξηση 13,1%).
Απόλυτα θετικό είναι το ισοζύγιο για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες (Ο.Ε.), καθώς παρουσιάζουν αύξηση εγγραφών και μείωση διαγραφών. Συγκεκριμένα οι συστάσεις των Ο.Ε. ανήλθαν στις 1.420 έναντι 1.148 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 23,5%.
Αντίστοιχα, μειωμένες είναι οι διαγραφές τους, οι οποίες υποχωρούν στις 547 έναντι 576 πέρυσι (μείωση 5%).