Market Beat: Η Αθήνα θα ακολουθήσει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά 

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 09:33
UPD:09:33
  • Τα ΣΜΕ του S&P 500 στις 8:35 υποχωρούν κατά -0,30% ενώ οι μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας ολισθαίνουν
  • Το δολάριο σκαρφαλώνει απέναντι στο γιεν και το ευρώ οριακά
  • Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο ανεβαίνει πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι
  • Το κλίμα επιδείνωσε η απουσία προόδου  στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι μάχες μαίνονται.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχωρούν στις 8:30 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των DAX & FTSE.

Από την εγχώρια αγορά

  • Η τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +4,22%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -3,22%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -3,41%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +4,56% και στον μήνα χάνει -3,65% με ετήσια απόδοση -3,12%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,81% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -3,23% ενώ στο έτος χάνει -0,87%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +10,23%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -3,25%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +7,60%.

  • Υπήρξε την περασμένη εβδομάδα αναπροσαρμογή στα κριτήρια για τις επενδυτικές επιλογές των ξένων θεσμικών με δεδομένη την παράταση στο καθεστώς της ακριβής ενέργειας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πριν τέσσερις βδομάδες γράψαμε πως την παγκόσμια αγορά θα κινήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες και ο Βλάτιμιρ Πούτιν. Τώρα διαπιστώνουμε: Οι Κεντρικές Τράπεζες ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και αποφάσισαν, πως ένας είναι ο εχθρός ο αδάμαστος πληθωρισμός. Άρα η νομισματική πολιτική σύσφιξης θα συνεχιστεί. Γιατί αν επιστρέψει η χαλάρωση, η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι χειρότερη από το δάγκωμα στην παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των ακριβότερων επιτόκιων δανεισμού και από το φρένο που θα φέρει σε συνδυασμό με τον πόλεμο. Συνεπώς οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν την κίνηση στον αστερισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Δεν υπάρχει πρόοδος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τιμή του πετρελαίου πήρε την ανηφόρα πάλι και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα εκεί ενώ τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών διαμηνύουν κάτι ανάλογο. Οι θεσμικοί στην Αθήνα θα συνεχίσουν να φιλτράρουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις στο εταιρικό πεδίο και στην οικονομία, μέσα από την αναζήτηση του χρόνου που απαιτείται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. 

Οι επαγγελματίες επενδυτές στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου είχαν να διαπεραιώσουν ομαλά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου με ταυτόχρονη εκπνοή κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος με εστίαση του ενδιαφέροντος στα ΣΜΕ του FTSE25 και επί μετοχών, όπου πρωταγωνιστούν τα τραπεζικά. Παράλληλα χρειάστηκε να συντονιστούν με τις κινήσεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ενώ έπρεπε να λάβουν ενεργή θέση έναντι των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν και δεν ήταν λίγα ή ασήμαντα. Με τη συμπλήρωση της εικόνας των ισολογισμών των συστημικών Τραπεζών διαπιστώθηκε η βελτίωση των ισολογισμών τους και εμφανίστηκαν οι πιθανότητες αυξημένων κερδών και παροχής μερισμάτων. Επίσης αποτύπωσαν τις επενδυτικές τους επιφυλάξεις, σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που θεωρούνται περισσότερο ευαίσθητοι στις πληθωριστικές πιέσεις, Συνυπολογίζοντας το πλήγμα που θα υποστούν οι εταιρίες της ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός λόγω κυρώσεων και αφετέρου λόγω των ακριβών τιμών στην ενέργεια. Για το τέλος δε της εβδομάδας που στις δημοπρασίες θα γινόταν το rebalancing όσων θεσμικών χαρτοφυλακίων ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell, υπήρξε διακριτική προετοιμασία στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις. 

Κρυφή ελπίδα όλων των παραγόντων της Αθηναϊκής αγοράς ήταν οι εντυπώσεις από τα αποτελέσματα να παραγκωνίσουν την έγνοια για το πού βαδίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τί θα φέρουν οι κυρώσεις σαν ζημία στην ανάπτυξη παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και πανελλήνια. Ήταν όμως τόσο έντονη η εκτίναξη της έντασης στην Ρωσο-ουκρανική διένεξη, που ακόμα και οι πιο αδιάφοροι για τα γεωπολιτικά διαχειριστές κοντοστάθηκαν. Μόλις διαπίστωσαν το πλήθος των ηγετών των ισχυρών χωρών που αναμείχθηκαν. 

Ξαφνικά άλλαξαν τα “φίλτρα” μέσα από τα οποία χρειάστηκε να περάσουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Για παράδειγμα το σημαντικότερο φίλτρο έγινε η εκτίμηση της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια για τον βιομηχανικό τομέα. Η δε διαφαινόμενη δυσκολία για το τρέχον έτος, προκύπτει από τις διακριτικές επισημάνσεις για ενδεχόμενες επί τα χείρω αναθεωρήσεις. Εάν αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας η τάση που παρατηρούν οι αναλυτές στο κόστος πωληθέντων προϊόντων. Το πέπλο της αβεβαιότητας μπορεί να μην έχει σχέση μόνο με τον πόλεμο στην γηραιά ήπειρο αλλά με μια για την ώρα χαμηλού βρασμού αναδιάταξη στον πλανήτη. 

Υπάρχει διάσταση των προσδοκιών των εγχώριων αναλυτών και αναζητώντας τη φύση της  διαπιστώσαμε τα εξής για τις διαφορετικές προτάσεις τους προς το επενδυτικό κοινό. Η διαφορά δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εταιρικό πεδίο, αλλά με την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία συνολικά. 

Οι αγορές μετοχών την περασμένη εβδομάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο σε συντονισμό  εκτινάχθηκαν, από τις φευγαλέες ελπίδες μιας μελλοντικής ειρήνης. Προέκυψαν από τις ενθαρρυντικές διατυπώσεις που έκαναν  τόσο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ. Λίγο αργότερα ο Ρώσος Πρόεδρος και η πλευρά των ΗΠΑ αποδυνάμωσαν ως πρώιμη αυτή την ελπίδα. Συνεπώς όλοι διαπίστωσαν πώς θα κλιμακωθούν οι αποτιμήσεις των μετοχών αν εμφανιστεί στον ορίζοντα μια αξιόπιστη συμφωνία ειρήνευσης. 

Το γεγονός πως άλλοι προτείνουν προσεκτικές και επιλεκτικές αγορές στις μέρες της βύθισης των δεικτών και άλλη ενθυλάκωση κερδών στα ανοδικά ξεσπάσματα σχετίζεται με τον εκτιμώμενο χρόνο ως το πέρας των εχθροπραξιών. Κυρίως με τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξης της ευρωζώνης και της βασανισμένης ελληνικής οικονομίας αν υπάρξει μεγάλη παράταση της αστάθειας στην περιοχή. Έτσι από την Piraeus Sec. ανέφεραν: “Η TITC δημοσίευσε ανθεκτικά αποτελέσματα και με καλή επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή (διατυπώνουμε εκ νέου τη σύσταση αγοράς). Αναμένουμε πως η επιφυλακτική διάθεση θα παραμείνει, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”. Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Η Ρωσία αμφισβήτησε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, θολώνοντας περαιτέρω τις χρονικές εκτιμήσεις για κατάπαυση του πυρός. Βραχυπρόθεσμα το μετοχικό ράλι των τελευταίων 3 ημερών, όπως φαίνεται από τον δείκτη MSCI World index, αναμένεται να συναντήσει αυξημένες αντιστάσεις σε πιθανή περαιτέρω ανοδική προσπάθεια, εφόσον δεν υπάρχουν καθοριστικές εξελίξεις. Για τον ΓΔΧΑ, θεωρείται σημαντική, στην παρούσα φάση, η παραμονή πάνω από την περιοχή των 840 - 830 μονάδων. Τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα προσφέρουν ένα τόνο αισιοδοξίας, αλλά η εκτιμώμενη αυξημένη μεταβλητότητα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και η είσοδο στην Αγορά θα πρέπει να έχει περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα”. 

Σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δωρεάν μετοχών της Quest Holdings. Οι Profile και Mermeren Kombinat παίρνουν την σκυτάλη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σήμερα, ενώ την προσεχή Τρίτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΠΑΠ, Μοτοδυναμική, Ε-ΝΕΤ και Fourlis. Την Τετάρτη το πρωί θα ακολουθήσει η Αεροπορία Αιγαίου, με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα το απόγευμα. Την ίδια ημέρα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος, οι μέτοχοι θα κληθούν να ανανεώσουν την απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Την Παρασκευή η Αγορά θα παραμείνει κλειστή, λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ 

Αναζήτηση “ενόχων” για το σπάνιο άλμα των χρηματιστηρίων

 «Οι πιο δυνατοί από όλους τους πολεμιστές είναι αυτοί οι δύο. Χρόνος και Υπομονή." Λέων Τολστόι (1869, Πόλεμος και Ειρήνη) θυμίζουν από την Barclays στους επενδυτές (πολεμιστές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς). 

Συντονισμένο άλμα

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια σημείωσαν άνοδο, την Παρασκευή αλλά και στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, που έμοιαζε με φιγούρα συγχρονισμένης κολύμβησης, παρά την διαφορετική ανά περιοχή βάση για τη διόγκωση της διάθεσης για ρίσκο. Για ορισμένους αναλυτές η άνοδος της Παρασκευής προέκυψε επειδή οι επενδυτές επιδοκίμασαν την πληρωμή ρωσικών ομολόγων που απέτρεψε μια ιστορική χρεοκοπία. Ενώ οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν, καθώς η ζήτηση μειώθηκε μετά την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με άλλους οι δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020, επειδή οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κάτω από τα πρόσφατα υψηλά και οι επενδυτές αναθάρρησαν από τα δείγματα εμπιστοσύνης στην οικονομία των ΗΠΑ, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Τα κέρδη οδήγησαν την επιστροφή των S&P 500, Dow Jones Industrial Average και του τεχνολογικά βαρύτερου Nasdaq Composite σε θετικό έδαφος για τον Μάρτιο, παρά τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων και τις γεωπολιτικές ανησυχίες που επιβάρυναν τις μετοχές πρόσφατα. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους, από την εβδομάδα που έληξε στις 6 Νοεμβρίου 2020. Όταν οι ψήφοι από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές εξακολουθούσαν να μετρώνται. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 2,146% την Παρασκευή από 2,192% την Πέμπτη, αλλά αυξήθηκε για την εβδομάδα. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός  Stoxx Europe 600 πρόσθεσε +0,9% την Παρασκευή για να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 5,4%, στην καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν ανοδικά, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, συνεχίστηκαν. Το ρωσικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό. Η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν έχει ακόμη πει εάν θα ανοίξει την τρέχουσα εβδομάδα ενώ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 20%. Το ρωσικό κράτος απέφυγε την χρεοκοπία, πραγματοποιώντας πληρωμές κουπονιών σε κρατικά ομόλογα σε δολάρια την Πέμπτη. Στην Ασία, οι περισσότεροι βασικοί δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν. Οι κινεζικές μετοχές είχαν μεικτή εικόνα, με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να σημειώνει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Απόκτησε ανοδική δυναμική που καθορίστηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για τη στήριξη των κεφαλαιαγορών, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,4% την Παρασκευή, αλλά έκλεισε περισσότερο από 3% υψηλότερα για την εβδομάδα.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου μόνο ένας εκ των δεκαοκτώ δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτώση, με τα κέρδη τους ισοδύναμα περίπου σε ΗΠΑ Ιαπωνία και Ευρώπη.  Ο S&P500 προσέθεσε +6,16%, στο 2022 χάνει -6,36%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 5,50%, με επίδοση -4,36% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +5,25%, με απώλειες στο 2022 -4,79%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε άνοδο +5,38%, στο 2022 χάνει -7,09%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +8,19%, στο 2022 υποχωρεί κατά -11,19%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +3,48% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +0,27% και είναι μαζί με τους δείκτες της Λατινικής Αμερικής οι μόνοι με θετική ετήσια απόδοση. Ο DAX  κέρδισε +5,76%, αλλά στο 2022 υποχωρεί -9,27%, ο CAC με μεταβολή +5,75%, στο 2022 χάνει -7,45%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +3,38%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -3,40%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +5,13%, με ετήσια επίδοση -11,43%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +5,43%, ενώ στο έτος χάνει -6,81%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,22%, με επίδοση στο 2022 +10,01%. Ο IPC του Μεξικού ενισχύθηκε κατά +4,06%, και στο 2022 αποδίδει +4,12%. Ο χρυσός με απώλειες -3,55%, βρέθηκε στα 1921,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +4,97%. Υποχώρησε κατά -3,66%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 105,10 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +39,30%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,68%, είχε απόδοση -7,64% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +1,73%, και στο 2022 υποχωρεί -9,08%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +3,94% με επίδοση στο έτος -0,89%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +3,39%, στο 2022 χάνει -9,17%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,72% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -10,63%.

Τα επόμενα βήματα

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις . Οι εξελίξεις στην Ουκρανία παραμένουν ασταθείς, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εναλλάσσονται με απειλές για συνέχεια στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα για τη σχέση της με τη Ρωσία. Σημείωσαν οι αναλυτές της Barclays. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα γεννήθηκαν φευγαλέες ελπίδες για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ ανώτερων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.  Συνολικά, μια βραχυπρόθεσμη επίλυση της σύγκρουσης δεν φαίνεται πως απόκτησε ρεαλιστική βάση στο τέλος μιας ασταθούς εβδομάδας. 

Η Κίνα περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος,  ενώ ισχυρίζεται ότι διατηρεί ουδέτερη στάση. Ο ισχυρισμός θα προκαλέσει όλο και περισσότερο έλεγχο από τις ΗΠΑ. Δύο σενάρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν: Στο ένα, η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στενή της σχέση με τη Ρωσία για να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης. Σε ένα άλλο, η Κίνα θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει «συνέπειες» από τις ΗΠΑ, π.χ. αν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Ένα τέτοιο σενάριο αναμφίβολα θα κλιμάκωνε σοβαρά τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Το δεύτερο σημαντικό είναι το πρόσφατο ξέσπασμα του COVID στην Κίνα. 

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις ότι θα ανταποδώσουν με κυρώσεις, εάν η Κίνα υποστήριζε ενεργά τη Ρωσία. Σε μια κλήση την Παρασκευή μεταξύ των Προέδρων Μπάιντεν και Σι, οι ΗΠΑ θέλησαν να «καταστήσουν σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες αναλάβουν για να υποστηρίξουν την επιθετικότητα της Ρωσίας» και ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις με μεγάλο για την Κίνα κόστος». Οι ανησυχίες για μια τέτοια πιθανή κλιμάκωση είχαν ήδη συμβάλλει σε απότομες απώλειες στις κινεζικές αγορές μετοχών στις αρχές της εβδομάδας. Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είχαν επίσης απειλήσει με διαγραφή κινεζικών εταιρειών από τις αγορές των ΗΠΑ, εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες διαφάνειας και ορισμένες άλλες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Οι κινεζικές αγορές μετοχών σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά η νευρικότητα παραμένει. 

ΧΑ

Ανοδική η εβδομάδα εξυπηρέτησης πολλών σκοπιμοτήτων

Οι ισχυροί θεσμικοί στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου είχαν να διαπεραιώσουν ομαλά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου με ταυτόχρονη εκπνοή κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος με εστίαση του ενδιαφέροντος στα ΣΜΕ του FTSE25 και επί μετοχών, όπου πρωταγωνιστούν τα τραπεζικά. Παράλληλα χρειάστηκε να συντονιστούν με τις κινήσεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ενώ έπρεπε να λάβουν ενεργή θέση έναντι των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν και δεν ήταν λίγα ή ασήμαντα. Με τη συμπλήρωση της εικόνας των ισολογισμών των συστημικών Τραπεζών διαπιστώθηκε η βελτίωση των ισολογισμών τους και εμφανίστηκαν οι πιθανότητες αυξημένων κερδών και παροχής μερισμάτων. 

Επίσης αποτύπωσαν τις επενδυτικές τους επιφυλάξεις, σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που θεωρούνται περισσότερο ευαίσθητοι στις πληθωριστικές πιέσεις, Συνυπολογίζοντας το πλήγμα που θα υποστούν οι εταιρίες της ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός λόγω κυρώσεων και αφετέρου λόγω των ακριβών τιμών στην ενέργεια. Για το τέλος δε της εβδομάδας που στις δημοπρασίες θα γινόταν το rebalancing όσων θεσμικών χαρτοφυλακίων ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell, υπήρξε διακριτική προετοιμασία στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις. 

Τη Δευτέρα 14/3 ήταν τα κέρδη της ΕΕΕ και των Τραπεζών, που οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 830,02 από 827,96 μονάδες την Παρασκευή 11/3, με μεταβολή +0,25%, καθώς ο ΔΤΡ έκλεισε προσθέτοντας +1,50%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη  +0,15% στις 1993,80 από 1990,83 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,77%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,103 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0,885 εκατ. Την Τρίτη η αγορά έγραψε το χαμηλό εβδομάδας στις 815 μονάδες (814,77) καθώς οι επενδυτές οδήγησαν τον ΓΔ στις 825,16 με μεταβολή -0,59%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με απώλειες -0,23%, ενώ FTSE25 με πτώση -0,87% βρέθηκε στις 1976,51 μονάδες και ο FTSEΜ υποχώρησε οριακά  κατά -0,06%. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,097 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,204 εκατ. 

Την Τετάρτη μια, αποσυρθείσα γρήγορα, προσδοκία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία προκάλεσε παγκόσμια ανακούφιση. Ο συνολικός τζίρος σχεδόν διπλασιάστηκε στα 111,684 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 10,178 εκατ. και ο ΓΔ, αφού σημείωσε υψηλό Μαρτίου στις 872,32 μονάδες, έκλεισε στις 871,99. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +10,02% όταν ο FTSE25 με άνοδο +6,43% κατέληξε στις 2103,52 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε  κατά +2,82%. Την Πέμπτη παρά την πτωτική κατάληξη, ο ΓΔ κλείνοντας στις 862,09 μονάδες με πτώση -1,14%, βελτίωσε την τεχνική του εικόνα, μένοντας ψηλότερα των 860 μονάδων. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -3,41% και ο FTSE25 με υποχώρηση -1,26% κατέληξε στις 2076,98 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε  κατά -2,06%. Ο τζίρος παρέμεινε στα 110,645 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,236 εκατ. Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις υπήρξε επίδραση στις κινήσεις των θεσμικών από το rebalancing που θα έφερναν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell και ο συντονισμός με τα διεθνή χαλάρωσε. 

Την Παρασκευή διευκόλυνε η κίνηση επί μεγάλο διάστημα σε αρνητικό πεδίο την εκπνοή στα παράγωγα και οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 862,86, με οριακή μεταβολή +0,09% ή 0,77 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 125,144 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,342 εκατ. Ο ΔΤΡ που έκλεισε με κέρδη +2,43% προκάλεσε άνοδο +0,23% στον FTSE25 που έκλεισε στις 2081,71 μονάδες ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,60%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,3 εκατ. ευρώ και των πακέτων ανήλθε στα 6,8  εκατ. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στις 18/3 στα 62,488 από 60,417 δις ευρώ την Παρασκευή 11/3.

Η τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +4,22%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -3,22%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -3,41%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +4,56% και στον μήνα χάνει -3,65% με ετήσια απόδοση -3,12%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,81% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -3,23% ενώ στο έτος χάνει -0,87%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +10,23%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -3,25%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +7,60%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip

Μόνο ένα η ΑΛΦΑ +4,515 και (-6,51% στο μήνα) είχε μεταβολή ισότιμη των δεικτών. Κυριάρχησε η ομάδα των 11 κερδισμένων πάνω από +5,3%. Ήτοι ΕΥΡΩΒ +14,60% και (+7,00%), ΕΤΕ +11,44% και (-7,58%), ΠΕΙΡ +10,90% και (-0,14%), ΒΙΟ +10,42% και (-1,40%), ΤΕΝΕΡΓ +10,06% και (+16,87%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,51% και (+4,72%), ΟΛΠ +9,09% και (-7,58%), ΤΙΤC +8,04% και (-0,77%), ΚΟΥΕΣ +7,16% και (+1,27%), ΣΑΡ +6,08% και (+8,43%), ΕΛΠΕ +5,26% και (-0,57%). Ακολούθησαν οι 7 με κέρδη αό +1,2% ως +3,21% που ήταν οι ΕΕΕ +3,21% και (-15,31%), ΑΡΑΙΓ +2,71% και (-7,65%), ΟΤΕ +2,66% και (-4,61%),  ΕΛΧΑ +2,56% και (-3,61%), ΛΑΜΔΑ +2,21% και (-7,43%), ΔΕΗ +1,59% και (-9,68%), ΕΥΔΑΠ +1,17% και (-4,29%) και μόνη με οριακή άνοδο η ΟΠΑΠ +0,57% και (-3,86%). Στον αντίποδα με πτώση συναντάμε τις ΜΥΤΙΛ -1,96% και (-2,09%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,57% και (-6,00%), ΑΔΜΗΕ -1,33% και (-6,51%), ΜΠΕΛΑ -1,16% και (+6,57%), ΜΟΗ -0,76% και (-8,40%). 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με ελαφρώς δυσοίωνα στοιχήματα ξεκινά η σειρά Απριλίου

Ενώ η βία του πολέμου κλιμακώνεται στα μέτωπα της Ουκρανίας και στην υπόθεση του πολέμου και της ειρήνης έχουν εμπλακεί και οι Κινεζικές αρχές, δηλαδή όλοι οι ηγέτες των ισχυρών κρατών του πλανήτη, τα χρηματιστήρια εμφάνισαν κέρδη που είχαν να φανούν από το Νοέμβριο του 2020. Η εύκολη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι πως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης, αλλά ποιο από τα πολλά σενάρια που βρίσκονται ανάμεσα στο ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου και της επί γης ειρήνης, θέλησαν να προεξοφλήσουν οι διαχειριστές; Οι απαντήσεις των αναλυτών ποικίλουν και συνεπώς η αβεβαιότητα παραμένει, μαζί με την κλασική συντροφιά της τη μεταβλητότητα.  Για αυτό δεν εκπλήσσει η διάθεση για ενθυλάκωση κερδών από το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας  που παρατηρείται σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν να προσδοκούν οι traders των παραγώγων στο τέλος της περασμένης βδομάδας. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά μετά τις 10:33 και ως 16:03. Το άνοιγμα στις 2074,48 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 1,5 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,73 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2083,29 μονάδες, ήρθε στις 16:09. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:25 και ήταν οι 2051,64 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2081,71 από 2076,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 25,398 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 18/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 353 ΣΜΕ και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2056,43 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 1371 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2083,25 μονάδες, κατώτερο στις 2051,50 και τελευταίες πράξεις στις 2083,25 από 2077,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2074,75 από 2070,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3298 από 3201. Διακινήθηκαν επίσης 91 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 114 από 93.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε υπολογίσιμο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 90 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1950 και τις 2050 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά ο όγκος έφθασε τα 25 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 17/3 στις 603,96 με μεταβολή -3,41%. Την Παρασκευή, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 595,13 μονάδων (-1,46%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 603,84 (-0,02%), και ανώτερο τις 612,62 (+1,43%) έκλεισε στις 618,65 με μεταβολή +2,43%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 37,423 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,51%) απασχόλησε 13,627 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,67%) 6,925 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,91%) απασχόλησε 3,536 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,57%) απασχόλησε 13,335 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 598,84 από 608,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Η στατιστική εικόνα των blue chip

Μόνο ένα η ΑΛΦΑ +4,515 και (-6,51% στο μήνα) είχε μεταβολή ισότιμη των δεικτών. Κυριάρχησε η ομάδα των 11 κερδισμένων πάνω από +5,3%. Ήτοι ΕΥΡΩΒ +14,60% και (+7,00%), ΕΤΕ +11,44% και (-7,58%), ΠΕΙΡ +10,90% και (-0,14%), ΒΙΟ +10,42% και (-1,40%), ΤΕΝΕΡΓ +10,06% και (+16,87%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,51% και (+4,72%), ΟΛΠ +9,09% και (-7,58%), ΤΙΤC +8,04% και (-0,77%), ΚΟΥΕΣ +7,16% και (+1,27%), ΣΑΡ +6,08% και (+8,43%), ΕΛΠΕ +5,26% και (-0,57%). Ακολούθησαν οι 7 με κέρδη αό +1,2% ως +3,21% που ήταν οι ΕΕΕ +3,21% και (-15,31%), ΑΡΑΙΓ +2,71% και (-7,65%), ΟΤΕ +2,66% και (-4,61%),  ΕΛΧΑ +2,56% και (-3,61%), ΛΑΜΔΑ +2,21% και (-7,43%), ΔΕΗ +1,59% και (-9,68%), ΕΥΔΑΠ +1,17% και (-4,29%) και μόνη με οριακή άνοδο η ΟΠΑΠ +0,57% και (-3,86%). Στον αντίποδα με πτώση συναντάμε τις ΜΥΤΙΛ -1,96% και (-2,09%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,57% και (-6,00%), ΑΔΜΗΕ -1,33% και (-6,51%), ΜΠΕΛΑ -1,16% και (+6,57%), ΜΟΗ -0,76% και (-8,40%). 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης από την άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7.191 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου. Διακινήθηκαν επίσης 9.367 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 82.527 από 78.074. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3.470 λήξης Μαρτίου με τιμή κλεισίματος 2,973 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 8.106 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 33.984 από 30.481. Δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 τα ανοικτά ΣΜΕ. 

Της ΕΥΡΩΒ με 3500 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με τιμή κλεισίματος 0,9992 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 4.397 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 29.866 από 28.046 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2180 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με τιμή κλεισίματος 1,345 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 3451 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 21.463 από 20.007.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1926 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου με 1866 λήξης Ιουνίου, τα 1508 της ΔΕΗ  λήξης Μαρτίου και τα 1684 για την επόμενη σειρά, και τα 827 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Μαρτίου και τα 803 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο αφορούσε τα 120.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 15.000 για ΟΤΕ, στα 3000 για TITC, και τα 400 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία διατήρησε το συντονισμένο βηματισμό με την διεθνή τάση.

Η νευρική εικόνα από τα εναλλασσόμενα ημερήσια πρόσημα, ενίσχυσε την εγρήγορση σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους συμμετέχοντες, διατηρώντας τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των επενδυτών στις ημερήσιες συναλλαγές. Η μείωση της αρνητικής μεταβλητότητας και η εντός ορίων κατοχύρωση κερδών από το γρήγορο ράλι, απόρροια και των ικανοποιητικών επιδόσεων κερδοφορίας που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, συνέβαλαν στο να μην χαθεί η δυναμική της ανάκαμψης, με την Αγορά, πλέον, να αναμένει νέα από τις αποψινές αξιολογήσεις της Moody’s και της DBRS, που θα ενισχύσουν ψυχολογία και θα φτιάξουν κλίμα για την συνέχεια.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης και οι τηλεδιασκέψεις των Ελληνικών Τραπεζών και σημαντικών Βιομηχανικών Εταιρειών δημιούργησαν επιμέρους ενδιαφέρον στην Αγορά, αλλάζοντας μερικώς την ατζέντα των νέων από το γεωπολιτικό περιεχόμενο.

Οι Τράπεζες έδειξαν σημαντική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, κατεβάζοντας τον σχετικό δείκτη για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων τους στο 10,8%, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις αυξημένης κερδοφορίας (απόδοση άνω του 6% των ιδίων κεφαλαίων τους) από οργανική δραστηριότητα, ενώ οι Διοικήσεις άρχισαν να αναφέρονται στην πιθανότητα διανομής μερισμάτων στο ορατό μέλλον.

Σε ότι αφορά τις Βιομηχανικές Εταιρείες η εστίαση επικεντρώθηκε στο κόστος πωληθέντων και την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων την εβδομάδα που πέρασε, είναι η μηδενική, έως πολύ περιορισμένη άμεση επίπτωση της κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας στα μεγέθη των Εταιρειών βγάζοντας από την εικόνα των αποτιμήσεων κινδύνους που πιθανόν είχαν προτιμολογηθεί.

Η προοπτική για την φετινή χρονιά δεν είναι ωστόσο το ίδιο αισιόδοξη και οι “αστερίσκοι” των προβλέψεων για ενδεχόμενες καθοδικές αναθεωρήσεις, λόγω της πιθανής παράτασης της διάρκειας των τάσεων που παρατηρούνται στο κόστος πωληθέντων μετρίασαν, σε γενικές γραμμές, τον θετικό τόνο της υποδοχής των δημοσιευμένων μεγεθών του 2021.

Η τεχνική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φθάσει πολύ κοντά στην περιοχή διακύμανσης του κινητού μέσου των 200 ημερών (884 μονάδες), για να αναδιπλωθεί μετά την μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών στην ζώνη των 860 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς σηματοδοτεί το 50% της πτώσης από τις 930 μονάδες, έως τα χαμηλά των 788 μονάδων, αποτελεί δηλαδή μια βέλτιστη αναλογία αντίδρασης από τα χαμηλά.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το ότι ο δείκτης έκλεισε αρνητικός, ο MACD έδωσε σήμα αγορών για δεύτερη φορά μέσα στο 2022, χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να έχει πάρει ακόμα απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής του τεχνικού δείκτη. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική τους πορεία, επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης, με ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Δείκτης.

Στο επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, θα αναμέναμε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει αρχικά την ζώνη αντίστασης των 880 μονάδων, σημείο αναφοράς για όλη την Αγορά, που οριοθετεί την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης. Η διαφυγή θα δώσει τουλάχιστον 50 μονάδες ανόδου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια πτωτικής κίνησης: Το μετριοπαθές θέλει τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στις 830 μονάδες, ενώ το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο θα οδηγήσει την Αγορά “νοτιότερα” από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου.

Σήμερα

Με οπισθοχώρηση ξεκινά τις συναλλαγές της ημέρας η ασιατική αγορά με εξαίρεση την άνοδο του ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία κατά +0,65%. 

Στις 8:40 

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχωρούσε -0,22%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,77%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε -0,87%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο +0,08%

Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -0,70% και ήταν στις 579,06 μονάδες



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα