Αποκλεισμό της Εθνικής στη Γυρτώνη έως τις 21:00 αποφάσισαν οι αγρότες

Εκτροπές κυκλοφορίας
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 16:10
UPD:18:51
AΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο κόμβο της Γυρτώνης έως τις 21:00 προχώρησαν οι αγρότες του νομού Λάρισας, που βγήκαν στους δρόμους με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Από το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν 250 τρακτέρ στον κόμβο της Γυρτώνης επί της ΠΑΘΕ και 80 στον άλλο του Πλατυκάμπου και παρατάχθηκαν εκατέρωθεν του οδοστρώματος και στη συνέχεια έλαβαν απόφαση για αποκλεισμό του προαναφερθέντος κόμβου.

Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΑΣ Λάρισας κάλεσε για αύριο Τρίτη το μεσημέρι στα Τέμπη τις Επιτροπές αγροτών που κινητοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου να εκδώσουν κοινό ψήφισμα, που θα αποσταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να εξετάσουν η δυνατότητα πανελλαδικού συγχρονισμού σε ό,τι αφορά τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα, οι αγρότες μεταξύ άλλων διεκδικούν:

-Αμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ, τουλάχιστον για τρία χρόνια.

-Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, όπως αποφασίστηκε για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

-Μείωση του κόστους παραγωγής.

-Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%.

-Αμεση οικονομική στήριξη των βασικών αγροτικών προϊόντων, που κατέρρευσαν (δημητριακά, λάδι, γάλα, βιομηχανικό ροδάκινο και αχλάδι).

-Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

-Αμεση καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία στις επαρχίες του νομού Λάρισας.

-Αμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες, στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος από την κυβέρνηση με την ψήφιση του καινούριου κώδικα τροφίμων και ποτών.

-Υλοποίηση της δέσμης του πρωθυπουργού, το Σεπτέμβρη του 2005, για μετατροπή του εργοστασίου ζάχαρης της Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο.

Εκτροπή κυκλοφορίας σε σημεία Οδικού Δικτύου

1. Από 16.30΄ έως 21.00΄ ώρας, από ομάδες αγροτών πραγματοποιείται αποκλεισμός και των δύο (2) ρευμάτων της Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Γυρτώνης, στη χ/θ 365,500.

2. Από την Α.Δ Ημαθίας τα οχήματα που κατευθύνονται προς Λάρισα – Αθήνα θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας και θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε μέσω Κοζάνης, Ελασσόνας και Λάρισας, μετά το σημείο αποκλεισμού.

3. Από την Α.Δ Πιερίας μέσω Αγ. Δημητρίου Ελασσόνας και Λάρισας μετά το σημείο αποκλεισμού.

4. Τα οχήματα από Κατερίνη – Πλαταμώνα και κάτω θα κατευθύνονται από Στόμιο παραλιακά μέσω Αγιάς – Λάρισας στην Π.Α.Θ.Ε.

5. Στο ρεύμα ανόδου προς Θεσ/νικη θα γίνεται εκτροπή στον κόμβο Συκουρίου (Ι.Χ.Ε και φορτηγά) χ/θ 360,200 και στη διασταύρωση Γέφυρας Ευαγγελισμού θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε., 376,00 χ/θ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα