«Πάγωμα» του σ/ν για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ζητά η ΕΠΕΣΤ

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 15:42
UPD:16:01

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Το «πάγωμα» των διατάξεων σχεδίου νόμου που αφορούν τη δυνατότητα επαγγελματικών σκαφών τουρισμού να πραγματοποιούν ναύλους στη χώρα, χωρίς ελληνική άδεια λειτουργίας, μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζητά η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού.

Σε δηλώσεις του στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ Αντώνης Στελλιάτος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως. Ειδικότερα ο θαλάσσιος τουρισμός – yachting, λόγω του ότι οι ναυλωτές αποτελούν συνήθως ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, περνούν από μικροσκόπιο τις συνθήκες που περιβάλλουν τις περιοχές που σχεδιάζουν να επισκεφτούν με τα σκάφη που θα ναυλώσουν».

«Η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας. Ήδη καταγράφουμε ακυρώσεις σε ποσοστό 20% από Αμερικάνους πελάτες, 15% από Ευρωπαίους και ακυρωμένα το σύνολο των ναυλοσύμφωνών από ουκρανούς και ρώσους πελάτες» προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, «νομίζω ότι το επικείμενο σχέδιο νόμου για τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, και το οποίο σε γενικές γραμμές είναι θετικό, ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν τα άρθρα 8 και 9 που περιλαμβάνει και τα οποία αφορούν την δυνατότητα ναύλωσης στην Ελλάδα σκαφών άνω των 35 μέτρων χωρίς ελληνική άδεια λειτουργίας. Στη χειρότερη περίπτωση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναβληθεί η ψήφισή τους έως ότου σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω κατά τη φετινή χρονιά η αγορά των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών τουρισμού’, αναφέρει ο κ. Στελλιάτος και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό η ΕΠΕΣΤ ζητά από το υπουργείο Ναυτιλίας την εξέταση του ζητήματος που ταλανίζει τον κλάδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα