Η συμπεριφορά των επενδυτών σήμερα θυμίζει τις μεγάλες χρηματιστηριακές κρίσεις

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 10:59
UPD:11:03
REUTERS/ANDREW KELLY

Οι ροές ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέχρι στιγμής το 2022 μιμούνται ιστορικές περιόδους κρίσης για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών μετρητών του 2008, σύμφωνα με νέα έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Refinitiv.

Ένα υποτονικό περιβάλλον αγοράς, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία του Covid-19 και οι αναδυόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη σήμαιναν ότι ο κλάδος κεφαλαίων της Ευρώπης σημείωσε καθαρές εκροές τον Φεβρουάριο που έφεραν τις συνολικές ροές μέχρι στιγμής φέτος σε -57,2 δισεκατομμύρια ευρώ (-63,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στην έρευνα.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιμετώπισαν εκροές 67,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) - καλάθια τίτλων που διαπραγματεύονται σε τακτικά χρηματιστήρια - είχαν εισροές 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς και δεδομένων των οικονομικών αβεβαιοτήτων θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πουλούσαν μακροπρόθεσμα κεφάλαια και αγόραζαν προϊόντα χρηματαγοράς», δήλωσε ο Detlef Glow, επικεφαλής της έρευνας Lipper EMEA στη Refinitiv.

«Ως εκ τούτου, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πούλησαν προϊόντα χρηματαγοράς, τα οποία συνήθως θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις».

Τα συνολικά μεγέθη ροών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από 49,4 δισεκατομμύρια εκροές από προϊόντα της αγοράς χρήματος — βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χρέους — πράγμα που σήμαινε ότι τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια είχαν στην πραγματικότητα μόνο περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ εκροών ακόμη και σε ένα τόσο ταραγμένο περιβάλλον αγοράς. Αυτά τα προϊόντα της χρηματαγοράς είναι αμοιβαία κεφάλαια που μοιάζουν με μετρητά με χαμηλό επίπεδο κινδύνου και συνήθως προσφέρουν στους επενδυτές υψηλή ρευστότητα.

Τους δύο πρώτους μήνες του έτους, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 91,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ETF είχαν εισροές 34,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Glow τόνισε ότι οι εισροές στα ETF μέσα σε αυτό το περιβάλλον αγοράς επαναλαμβάνουν μια τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων σκληρών περιόδων της αγοράς, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 ή η κρίση δημόσιου χρέους του ευρώ το 2011. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ETF παρουσίασαν εισροές ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια άντεξαν τεράστιες εκροές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα