Γερμανία: Η τρίτη χρονιά που παραβιάζει το «φρένο χρέους» με δανεισμό 200 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 18:10
UPD:18:12
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Νέo χρέoς ύψους 200 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού ενέκρινε το Γερμανικό υπουργικό Συμβούλιο, υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Ο προϋπολογισμός του 2022 επρόκειτο να αποτελέσει βήμα προς την εξομάλυνση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από τους προϋπολογισμούς της πανδημίας» είπε ο Λίντνερ, στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου γερμανικού προϋπολογισμού. Αλλά ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα

Πρόκειται για μια τεράστια δημοσιονομική πρόκληση, για την γερμανική κυβέρνηση, καθώς θελει να χρηματοδοτήσει το Ταμείο για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού, τις ήδη προγραμματισμένες δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και να καλύψει έκτακτα επιδόματα και φοροελαφρύνσεις που προκύπτουν από την απότομη άνοδο στις τιμές καυσίμων κίνησης και το κόστος θέρμανσης.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε για το τρέχον έτος 99,7 δις ευρώ νέου χρέους στον βασικό προϋπολογισμό . Πρόκειται  για την τρίτη κατά σειρά χρονιά, στην οποία δεν τηρείται ο συνταγματικός κανόνας του «φρένου χρέους», το οποίο ορίζεται στο 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ.

Για το 2023 πάντως ο Κρίστιαν Λίντνερ επιδιώκει να μην ξεπεράσει ο νέος δανεισμός τα 7,5 δις ευρώ, προκειμένου να συμβαδίζει με τις συνταγματικές επιταγές.

 

Ειδικό ταμείο 100 δις για τις ένοπλες δυνάμεις

Το νέο μεγάλο «ιστορικό βάρος» που καλείται να σηκώσει ο γερμανικός προϋπολογισμός, μετά την πανδημία - και το οποίο επίσης εγκρίθηκε καταρχήν σε επίπεδο υπoυργικού συμβουλίου - είναι  το ειδικό Ταμείο για τη στήριξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (συγκεκριμένα για την «ενίσχυση των συμμαχικών και αμυντικών δυνατοτήτων») ύψους 100 δις ευρώ.

 Σύμφωνα με τον Κρ. Λίντνερ, με τα μέσα που θα διατεθούν από το Ταμείο η Γερμανία θα καταφέρει να πετύχει και τον νατοϊκό στόχο για αμυντικές δαπάνες στο ύψος του 2% του ΑΕΠ.  Τα 100 δις για την άμυνα πάντως πρόκειται να εξαιρεθούν από το «φρένο χρέους». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Deutche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα