HELMEPA: 40 χρόνια δράση για την υγεία των θαλασσών

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 17:40
UPD:17:45
Picasa

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA: (από αριστερά) Νικόλαος Γερασίμου, Νομικός Σύμβουλος, Γεώργιος Καλλιάνης, Μέλος ΔΣ, Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια, Ειρήνη Νταϊφά, Γενική Γραμματέας, Σεμίραμις Παληού, Πρόεδρος, Ιωάννης Ξυλάς, Αντιπρόεδρος, Ιωάννα Μαρτίνου, Μέλος ΔΣ, Μιχάλης Δαλακούρας, Μέλος ΔΣ

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, με τη HELMEPA να γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή της, όταν Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοφανή για την εποχή κίνηση, καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν ήταν όσο επιτακτικές είναι σήμερα, σε μια συλλογική επιθυμία και εθελοντική δέσμευση να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές ένα καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων προσφοράς και εθελοντικής δράσης στο πεδίο, με θετικό αντίκτυπο σε όλη την ελληνική επικράτεια, η ΗΕLΜΕΡΑ παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, τις επετειακές δράσεις της Ένωσης, τους πυλώνες δραστηριοποίησης και το όραμα των επόμενων χρόνων, σκιαγραφώντας τη στρατηγική, τη μεθοδολογία αι τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει.

Ενδεικτικά αναφέρονται: η χαρτογράφηση καλών πρακτικών, η προαγωγή ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας, η υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στη θάλασσα, η ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ανάδειξη προοπτικών απασχόλησης στη Γαλάζια Οικονομία για τη νεολαία μέσα από την πρωτοβουλία Blue Generation, η εστίαση στη ναυτική επιμόρφωση για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η ανάδειξη μέσα από διεθνείς συνεργασίες και fora της δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας για την υγεία των ωκεανών.

Με γνώμονα τη συμβολή της στην επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αποτελώντας μια γέφυρα γνώσης, συνεργασίας και κοινής δράσης, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) εστιάζει στην κατανόηση των εννοιών και των προκλήσεων για να μη μείνει κανένας πίσω.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης, χαιρέτισε με ηχογραφημένο μήνυμα την εκδήλωση,  με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο της HELMEPA, κυρία Σεμίραμις Παληού, τον Αντιπρόεδρο κύριο Ιωάννη Ξυλά και τη Γενική Γραμματέα κυρία Ειρήνη Νταϊφά. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA κυρία Όλγα Σταυροπούλου.

Δήλωση της Προέδρου κας Παληού: «Η HELMEPA αποδεικνύει ότι είναι ανθεκτική και προσαρμοστική, με γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής. Τα πιο δυνατά μας σημεία είναι το πρωτοποριακό μας DNA, και φυσικά οι άνθρωποι που μας έχουν διαμορφώσει. Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη ναυτιλιακή κοινότητα και πέρα από αυτή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βοηθούν να φτάσει το μήνυμά μας παντού, καθώς μας συνδέει όλους η ίδια αποστολή και πίστη ότι μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».

Δήλωση του Αντιπροέδρου κου Ξυλά: «Μία από τις κεντρικές δράσεις για τα 40 χρόνια είναι και η χαρτογράφηση των τρεχουσών προκλήσεων, τάσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Shipping 4.0, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα λιμάνια, η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ρύπανση των θαλασσίων υδάτων, οι πετρελαιοκηλίδες με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση τους, καθώς και η βιοποικιλότητα και η διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Θέματα τα οποία εξετάζουμε μέσω ενός συμμετοχικού μοντέλου, σε άμεση επαφή με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας) και το οποίο προσφέρει στους νέους και τις νέες επιστήμονες την ευκαιρία να έχουν άμεση επαφή με τη ναυτιλιακή κοινότητα».

Δήλωση της Γενικής Γραμματέως κας Νταϊφά: «Το επετειακό λογότυπο για τα 40 χρόνια της HELMEPA προέρχεται από τον ζωγραφικό πίνακα της ταλαντούχας Ελληνίδας εικαστικού, κυρίας Μαρίας Φιλοπούλου, η οποία εμπνέεται διαχρονικά από τη μεγαλοσύνη της θάλασσας και μοιράζεται το έργο της για τον ‘ιερό σκοπό’ όπως είχε πει και ο αείμνηστος Γιώργος Λιβανός, ιδρυτής της Ένωσης, για να μας βοηθήσει να αναδείξουμε, να εμπνεύσουμε, το βασικό μας μήνυμα,  ‘η θάλασσα είναι ζωή’».

Για αυτή τη συνέργεια, η κυρία Φιλοπούλου δήλωσε: «Είναι σπουδαίο να προσελκύει κανείς συμμάχους σε έναν σκοπό ιερό. […] Από το δικό μου μετερίζι της τέχνης, νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και τιμή που η HELMEPA επέλεξε ένα δικό μου έργο ως σύμβολο για έναν αγώνα που δίνει εδώ και 40 χρόνια. Καθαρές θάλασσες σημαίνει ομορφιά. Ας βοηθήσουμε όλοι τη HELMEPA να τη διατηρήσει».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, παρουσία Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, φορέων και εκπροσώπων του τύπου.

40 δράσεις αφιερωμένες στα 40 χρόνια

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1

Επιμορφωτικό πρόγραμμα επαγγελματικών δεξιοτήτων: Ολιστική επιμορφωτική πρόταση για την ανάπτυξη και συνεχή ενδυνάμωση δεξιοτήτων των επαγγελματιών της ναυτιλίας και άλλων κλάδων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ESG reporting, ήπιες δεξιότητες, νέες τεχνολογίες, κ.ά.

2

Πλατφόρμα E-Learning: δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευση (και σε ξενόγλωσσο κοινό) και ανοιχτή πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό για την ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση και κινητοποίηση του κοινού για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις

3

Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο: για τη συλλογή δεδομένων για θαλάσσια προστατευόμενα είδη και ανεπιθύμητες ορατές μορφές ρύπανσης σε επιφανειακά νερά (Sea Guardians)

4

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Εργαστήρια για την εισαγωγή και επίτευξη των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

5

Βιώσιμη Ναυτιλία: Πρόγραμμα εκπαίδευσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη της αγοράς

6

Κυκλική οικονομία: Δημιουργία Think Tank ομάδων εστίασης 

7

Blue Generation: προοπτικές απασχόλησης και καθοδήγηση των νέων στη Γαλάζια Οικονομία

8

"Let’s Cleanup Europe": Εκστρατεία και καθαρισμοί ακτών

9

Περιβαλλοντική Ηγεσία: Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες της ναυτιλίας

10

«Φόρεσέ το»: Θερινή εκστρατεία για την ασφάλεια στη θάλασσα

11

Soft Skills: Εργαστήρια ήπιων δεξιοτήτων στη ναυτιλία

12

Youth Ambassadors: εκστρατεία ευαισθητοποίησης από τη νεολαία

13

Συγγραφή βιβλίου ΑΕΝ: Έκδοση για τους σπουδαστές AEN με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη

14

HELMEPA – USCG: Συνάντηση Μελών με την Αμερικανική Ακτοφυλακή για την καλύτερη προετοιμασία Ναυτικών και Πλοίων (Washington, D.C.)

15

Βουτιά στη Γνώση: Εκπαιδευτική – ψυχαγωγική ψηφιακή σειρά επιμορφωτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον για παιδιά 5 – 11 ετών, σε συνεργασία με SQLearn

16

Εργαλειοθήκη για τους Πρεσβευτές νεολαίας της HELMEPA - Youth Ambassadors Leaders

17

Παιδικό Συμβούλιο: Ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή των παιδιών και διάδοση (13 περιφέρειες)

18

Inter-action: Κοινή περιβαλλοντική δράση με φοιτητές από το εξωτερικό (π.χ. WMU, Νιγηρία)

19

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής: Ετήσιος Διαγωνισμός στο πλαίσιο του προγράμματος Παιδική HELMEPA με θέμα "Ο δικός μας γλάρος"

20

Κινητή έκθεση HELMEPA: Περιοδεία σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών

 

21

Oinousses Summer Camp: Κύκλος Διαλέξεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Ναυτιλία σε συνεργασία με Isalos.net

 

22

International Coastal Cleanup: Εθνικός Συντονισμός Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών

 

23

Υποτροφίες: Ανακοίνωση 3 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στη ναυτιλία και το περιβάλλον

 

24

Bootcamp βιώσιμης ανάπτυξης: για νέους σε όλη την Ελλάδα

 

25

Best Practices: Καλές πρακτικές για την απορρύπανση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

 

26

Προστασία θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε συνεργασία με το ΝΕΕ και Περιβαλλοντικούς Οργανισμούς

 

27

Το πλαστικό μου αποτύπωμα: Έργο ευαισθητοποίησης εφήβων και νέων για τη μείωση του πλαστικού

28

Παραγωγή βίντεο ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και την εταιρική υπευθυνότητα

29

Παραγωγή σειράς webinar για την περιβαλλοντική καλλιέργεια, διαθέσιμα σε όλους

30

Επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια: Ιστορία και φωτογραφικό υλικό, με επίκεντρο τη θάλασσα

31

"Ο Γλάρος": Θερινή εκστρατεία ενημέρωσης

32

BiG Focus (Blue is Green): Πρόγραμμα χαρτογράφησης καλών πρακτικών στη ναυτιλία

33

Ποσειδώνια 2022: Συνέδριο και συμμετοχή με περίπτερο – υλοποίηση δημοσκοπήσεων και δράσεων

34

Intermepa: Ενίσχυση της διεθνής εξωστρέφειας και ανάδειξη καλών πρακτικών της ελληνικής ναυτιλίας για το θαλάσσιο περιβάλλον

35

Voluntary Incident Reporting Platform για το διαμοιρασμό γνώσης και lessons learned

36

Διεθνής δράση ΟΗΕ: Τοιχογραφία με περιβαλλοντικό μήνυμα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας

37

Team seas: Δρομικό κίνημα HELMEPA με αθλητική συμμετοχή και info kiosk (Spetses Marathon) 

38

Ανταλλαγή γνώσης: Συμμετοχή σε διεθνή κοινοπρακτικά σχήματα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας, την ενδυνάμωση των γυναικών στον κλάδο και την έρευνα και ανάπτυξη περιβαλλοντικών μηχανισμών και εργαλείων

39

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη θάλασσα με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών

40

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων

 

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Νίκης Κεραμέως για εορτασμό των 40 ετών λειτουργίας της HELMEPA

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Μεταξύ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ενέκριναν το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες στην Ατζέντα 2030, για έναν κόσμο με περισσότερη ειρήνη, ευημερία και δικαιοσύνη, συγκαταλέγονται και αυτοί που αφορούν την υπεύθυνη κατανάλωση, τη δράση για το κλίμα, τη βιωσιμότητα των πόλεων, την προστασία της ζωής στο νερό και τη στεριά, την καθαρή ενέργεια. Όλοι οι Στόχοι της παγκόσμιας κοινότητας, παράλληλα, διαπνέονται από την έννοια της αειφορίας και της διαγενεακής αλληλεγγύης, καθώς έχει καταστεί πια σαφές ότι σπουδαίο καθήκον κάθε γενιάς είναι να παραδώσει στην επόμενη έναν καλύτερο κόσμο.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος της εκπαίδευσης αναδεικνύεται κομβικός. Στη χώρα μας, ήδη από πέρυσι στο ημερήσιο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, έχουν ενταχθεί τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ένα καινοτόμο εγχείρημα μέσω του οποίου τα παιδιά μας αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Θεματικές όπως η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η φιλοζωία, η Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά, η οδική ασφάλεια, αλλά και έννοιες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα του νέου σχολείου μας.

Επιπλέον, μέσα από τη διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, καλλιεργείται οριζόντια η περιβαλλοντική συνείδηση. Ειδικότερα:

Α. Δίνεται έμφαση σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής συνείδησης στα μαθήματα STEM, π.χ. στη Χημεία εισάγεται διδασκαλία για τα νέα προϊόντα και υλικά - νανοϋλικά, στη βιολογία για τη ρύπανση περιβάλλοντος και συνέπειες αυτής στην υγεία και τη βιοποικιλότητα, στην πληροφορική για την κατασκευή συστημάτων που μελετούν και προστατεύουν το περιβάλλον κ.ά.

Β. Γίνεται οριζόντια διάχυση περιβαλλοντικών ζητημάτων και στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, π.χ. στη φιλοσοφία εντάσσονται θεματικές εφαρμοσμένης ηθικής, όπως περιβαλλοντική ηθική και δικαιώματα των ζώων.

Γ. Εισάγεται ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» το οποίο παρέχει στους εκπαιδευτικούς προτάσεις για δραστηριότητες και διδακτικές προσεγγίσεις, ώστε να εντάσσουν οριζόντια, σε όλα τα μαθήματα, τη διάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Δ. Το Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στη σχέση του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον.

Στις δράσεις και πολιτικές αυτές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αποσκοπούν στη μετατροπή των σχολείων σε χώρους ουσιαστικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, καίρια είναι η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών. Φορείς όπως η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με δεκαετίες εμπειρίας και προσφοράς, αποτελούν πολύτιμο συνεργάτη στην ενημέρωση και κινητοποίηση των παιδιών μας για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα βιώσιμο αύριο. Θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεισφορά σας εδώ και 40 χρόνια. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Λίγα λόγια για τη HELMEPA

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος  (ΗΕLΜΕΡΑ) πρωτοστατεί στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, με πολυδιάστατη δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή, ανθεκτική και συμμετοχική πλατφόρμα για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, το διαμοιρασμό γνώσης, τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και την ανάληψη δράσης με θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο για την υγεία των θαλασσών.

Με δράση σε όλη την Ελλάδα και μέσα από ένα βιώσιμο συμμετοχικό δίκτυο κοινοτήτων με περισσότερους από 250.000 εθελοντές να έχουν οργανώσει εθελοντικούς καθαρισμούς βυθού και ακτών, συλλέγονται σε ετήσια βάση 200.000 απορρίμματα.

450.000+ παιδιά έχουν επισκεφθεί τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της και πολλοί έχουν μεγαλώσει με το μήνυμα του εμβληματικού και οικείου Γλάρου της HELMEPA: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές».

Το Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την πολύτιμη συμμετοχή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας που αποτελείται από 7.700 εθελοντές εκπαιδευτικούς και 133.000 μαθητές και μαθήτριες.

Διαθέτει Πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, εξοπλισμένο με Προσομοιωτή Γέφυρας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων 22.000+ ναυτικών – μελών και είναι Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και Εταίρος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ (UNEP/MAP).

Εναρμονισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο της για την υγεία και προστασία της θάλασσας και των ακτών, την ασφάλεια στη ναυτιλία και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή των μελών της (περίπου 2.000 πλοία, 240 εταιρείες και οργανισμοί).

Συνεχίζουμε το ταξίδι για να σώσουμε τις θάλασσες, με πυξίδα την κληρονομιά που άφησαν οι πρωτοπόροι ιδρυτές της μας: το φιλότιμο, τη συνεργασία και τη συλλογική προσφορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα