Πώς θα «ζεσταθούν» τα νοικοκυριά

Το πακέτο με τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκε χθες, θα αφορά 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 07:15
UPD:07:59
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Των Θάνου Τσίρου και Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Επιδότηση για 180 λίτρα καυσίμου, γενναία αύξηση του επιδόματος για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και άμεση εισοδηματική ενίσχυση θα περιλαμβάνει το πακέτο ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ανακοινώνεται σήμερα.

Μέτρα στήριξης που θα αφορούν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ εξειδικεύονται σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Το πακέτο θα είναι τρίμηνης διάρκειας, θα αφορά την ενίσχυση για 180 λίτρα καυσίμου, θα περιλαμβάνει άμεση εισοδηματική ενίσχυση μέσω ενός έκτακτου επιδόματος, αλλά και τη «γενναία» -όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αύξηση του επιδόματος για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο προϋπολογισμός του νέου πακέτου στήριξης θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που θα προστεθεί στα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Στο χθεσινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός όρισε την «περίμετρο», υποστηρίζοντας ότι το πακέτο θα αφορά 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες με οικογενειακό εισόδημα που θα φτάνει έως και τα 30.000 ευρώ τον χρόνο. Οι ενισχύσεις θα έχουν τρίμηνη διάρκεια με την κυβέρνηση να αποφασίζει να κρατήσει δημοσιονομικές εφεδρείες σε περίπτωση που χρειαστεί επανάληψη των μέτρων στήριξης.

Το πακέτο μέτρων, όπως προκύπτει και από τα όσα είπε στο χθεσινό μήνυμά του ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνει:

1 Την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Θα πρόκειται για μια έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 200-300 ευρώ (εφάπαξ ακατάσχετο και αφορολόγητο επίδομα), το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Στη λίστα των δικαιούχων ενσωματώθηκαν και οικογένειες με παιδιά, ενώ μένει να αποκαλυφθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τη διαδικασία καταβολής των χρημάτων, θα ακολουθηθεί η «πεπατημένη» των Χριστουγέννων με απευθείας πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ.

2 Τη «γενναία» αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την πορεία της τιμής χονδρικής. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η διεύρυνση του συγκεκριμένου μέτρου ώστε να ενισχυθούν περισσότερο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν το κόστος λειτουργίας τους να εκτινάσσεται, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει και για τους αγρότες.

3 Την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών μετακίνησης με καύσιμα. Το μέτρο θα αφορά οικογένειες με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχει ποσοτικό όριο: τα 180 λίτρα για ένα τρίμηνο. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κατόπιν ελέγχου πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων, το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώνει ο δικαιούχος. Επί της ουσίας, θα ακολουθηθεί μοντέλο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης, όπου πρώτα ο πολίτης υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια γίνεται η πίστωση στον λογαριασμό. Η επιδότηση θα υπολογίζεται με κάποια λεπτά ανά λίτρο. Το ποσό θα είναι διψήφιο, δηλαδή 15-20 λεπτά ανά λίτρο με ανώτατο όριο τα 60 λίτρα ανά μήνα. Η επιδότηση έχει υπολογιστεί με βάση τη διαπίστωση ότι η μέση κατανάλωση των οχημάτων φτάνει στα 55 λίτρα ανά όχημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του 1,1 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο πακέτο στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός θα καλυφθεί εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό και εν μέρει από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Στα 55 ευρώ/ MWh η επιδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα τουλάχιστον των 55 ευρώ/MWh για τον επόμενο μήνα, έναντι 39 ευρώ/MWh για τον Μάρτιο, όπως είχε ανακοινωθεί προ διημέρου. Η αύξηση της επιδότησης για τον Απρίλιο «προεξοφλεί» την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής τον Μάρτιο - που θα περάσει τον επόμενο μήνα στα τιμολόγια λιανικής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πράγματι, παρά την τάση αποκλιμάκωσης των τιμών τις τελευταίες ημέρες (η χονδρεμπορική τιμή σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 255,16 ευρώ/MWh, κινούμενη πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα), η μέση τιμή για τον Μάρτιο διαμορφώνεται στα 306,85 ευρώ/MWh, ενώ τον Φεβρουάριο -που ήταν ο μήνας αναφοράς για τις επιδοτήσεις του Μαρτίου- είχε διαμορφωθεί στα 211 ευρώ/MWh. Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ στις 8 Μαρτίου στα 426,90 ευρώ/MWh. Στα επίπεδα του Μαρτίου αναμένεται να παραμείνει και η επιδότηση του φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το κονδύλι που θα απαιτηθεί θα είναι μικρότερο, λόγω της αναμενόμενης ανόδου των θερμοκρασιών και της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για θέρμανση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα