Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Η ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και η τακτική των επιθετικών lockdowns που ακολουθεί το Πεκίνο,στο πλαίσιο της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων» (covid-zero) διαταράσσει ήδη βασικές παραγωγικές και εξαγωγικές γραμμές της χώρας, την ώρα που η παγκόσμια αγορά πλήττεται ήδη από τις μειωμένες εξαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Τα αυξημένα κρούσματα έχουν ήδη οδηγήσει σε lockdown περιοχές με συνολικό πληθυσμό 42 εκατομμυρίων - ανάμεσά τους και τη Σενζέν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία δίνει το 23% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας, συνολικής αξίας 795 δισ. δολ. Από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν εξαιρεθεί στρατηγικές βιομηχανίες, ωστόσο μεγάλοι κατασκευαστές της περιοχής, όπως η Hon Hai Precision, βασική προμηθεύτρια της Apple, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την παραγωγή τους λόγω των εφοδιαστικών προβλημάτων. Σε διακοπή της λειτουργίας παραγωγικών μονάδων τους στη Ζιλίν έχουν προχωρήσει ήδη και οι Volkswagen και Toyota Motor.
Προ των πυλών του lockdown βρίσκεται και η Σαγκάη, η «καρδιά» της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που οδηγεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής να προειδοποιούν για μεγάλες καθυστερήσεις σε εκτελέσεις συμβολαίων και παραγγελιών. Χθες, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι από τις 21 Μαρτίου 106 διεθνείς πτήσεις θα εκτρέπονται σε περιοχές εκτός Σαγκάης λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid.
Πλήγμα στο χρηματιστήριο
Τα επιθετικά περιοριστικά μέτρα πυροδότησαν κύμα ανησυχίας για κάμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, οδηγώντας το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε χαμηλό 21 μηνών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με «βουτιά» σε χαμηλό επταετίας, με το κλίμα να επιδεινώνεται από τους φόβους για δυτικές κυρώσεις και κατά της Κίνας λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία.
Τα κινεζικά lockdowns ήταν και ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι τις τιμές του πετρελαίου, ενώ πυροδότησαν γενική υποχώρηση και στις τιμές των μετάλλων.
Την ίδια ώρα η Δύση μετρά το πρώτο αποτύπωμα των συνεπειών του πολέμου, κυρίως στην αγορά αγροτικών προϊόντων και ενέργειας.